Spausdinti šį puslapį

Mokymai suteikė įgūdžių tobulėjimui ir savanorystei

VšĮ „Soros International House“ vadovė Daiva Malinauskienė. VšĮ „Soros International House“ vadovė Daiva Malinauskienė.

Rugsėjo 20 d. baigiasi dvejus su puse metų trukęs projektas, kurio  tikslas – padidinti vyresnio darbingo amžiaus asmenų aktyvumą bei stiprinti jų padėtį darbo rinkoje. Tam skirtuose mokymuose dalyvavo ir būrys ukmergiškių.

ESF 54+ projektas „Mokykis ir savanoriauk! Nauji įgūdžiai profesiniam tobulėjimui ir savanorystei“ buvo įgyvendintas keturiuose rajonuose – Ukmergės, Širvintų, Šalčininkų, Vilniaus ir Vilniaus mieste. Jį finansavo Europos socialinio fondo agentūra, o įgyvendino sostinėje įsikūrusi viešoji įstaiga „Soros International House“ su partneriais – M. Čiuželio labdaros ir paramos fondu.

VšĮ „Soros International House“ vadovė Daiva Malinauskienė atkreipia dėmesį, kad Lietuva – viena sparčiausiai senstančių Europos Sąjungos šalių.

Per pastaruosius 12 metų gyventojų šalyje sumažėjo 17,8 proc. Mažėjant gyventojų skaičiui, didėja vyresnio amžiaus asmenų dalis.

Deja, statistika rodo, kad darbo rinkos konkurencinėje kovoje vyresni žmonės dažniau pralaimi. Be to, jie gerokai rečiau nei jaunimas įsitraukia į savanorišką veiklą.

„Lietuvoje vis dar jaučiama informacijos stoka apie savanorystės galimybes, apie šios veiklos teikiamą naudą visuomenei ir pačiam savanoriui“, – pastebi D. Malinauskienė.

Siekdami užsibrėžto tikslo, projekto rengėjai padėjo keturių rajonų ir vieno miesto gyventojams įgyti bendrųjų gebėjimų ir darbo aplinkoje reikalingų kompetencijų bei sukūrė palankesnes sąlygas įsitraukti į savanorišką veiklą.

Pirmasis susitikimas Ukmergėje vyko 2018 m. vasarą, talkinant Ukmergės rajono vietos veiklos grupei. Projekto „Mokykis ir savanoriauk! Nauji įgūdžiai profesiniam tobulėjimui ir savanorystei“ vykdytoja VšĮ „Soros International House“ suorganizavo du informacinius renginius.

Informacinių seminarų metu susirinkusieji informuoti apie priemonę 54+, supažindinti su projekto tikslais bei uždaviniais, sužinojo apie numatytas veiklas. Ypač didelį susidomėjimą seminaruose dalyvavusiems asmenims sukėlė galimybė mokytis anglų kalbos.

Iš viso surengti 120 val. apimties skirtingų lygių anglų kalbos mokymai. Šiuose mokymuose žinių sėmėsi ir 15 Ukmergės rajono gyventojų.

Skirtingų lygių anglų kalbos mokymai 8-ioms grupėms taip pat buvo surengti Vilniaus mieste ir Vilniaus, Širvintų, Šalčininkų rajonuose. Žmonės labai džiaugėsi suteikta galimybe mokytis. Baigusieji mokymus įgijo anglų kalbos įgūdžių.

Mokymai sustiprino ne tik anglų kalbos žinias, bet ir pasitikėjimą savimi bendrauti anglų kalba tiek darbo aplinkoje, tiek keliaujant po svečias šalis. Šie mokymai baigėsi praėjusių metų birželį.

O projekto veiklos tęsėsi: pernai rudenį surengtas 4 val. trukmės seminaras, 12 val. praktiniai asmeninio tobulėjimo mokymai bei individualios konsultacijos, kurių tikslas – padėti suprasti, kokia veikla projekto dalyviams tinkamiausia, numatyti asmeninio bei profesinio augimo sritis.

Padedami psichologų, 26 projekto dalyviai – asmenys nuo 55 m. – mokėsi atsisakyti savo vidinių „stabdžių“, įvaldyti asmenybės tobulinimo praktikas, nebijoti išbandyti naujas veiklas ir galbūt visiškai pakeisti savo profesiją.

„Nuo pat pirmųjų užsiėmimų visi labai noriai įsitraukė į norimas veiklas, aktyviai dalyvavo diskusijose, o individualių konsultacijų metu dauguma atsinešė ir iš anksto suformuluotas problemas, kurias norėjo giliau panagrinėti. Mokymai buvo naudingi ir kiekvienas išsinešė tai, ko jam ar jai labiausiai reikėjo“, – pasakojo D. Malinauskienė.

Projekto dalyviams taip pat sudarytos sąlygos įsitraukti į savanorišką veiklą socialinėje iniciatyvoje „Sidabrinė linija“ – vykdytos savanorių paieškos bei 32 val. apimties pasirengimo savanoriškai veiklai mokymai.

Net 70 val. buvo skirta savanoriškai praktinei veiklai „Sidabrinėje linijoje“. Savanorius ruošė M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas.

Šiuose mokymuose ir veiklose dalyvavo 13 ukmergiškių.

Dalyviai daug nauja išgirdo apie „Sidabrinės linijos“ galimybes, apimtis bei atlikimo tvarką,  savanorių darbo funkcijas, įgijo žinių apie psichologines krizes ir jų įveikimo būdus.

„Sidabrinės linijos“ savanorių pagrindinė užduotis – nuoširdus noras telefonu bendrauti su senoliais. Iš savanorių taip pat tikimasi atsakingo požiūrio į savanorystę ir įsipareigojimo bent jau kurį laiką palaikyti ryšius su senjorais.

Pokalbiuose gvildenamos įvairiausios istorijos, dalijamasi linksmais ir liūdnais išgyvenimais. Neretai vienišiems asmenims tai – vienintelis būdas išsikalbėti, pajusti artimą ryšį, norą išklausyti.

Savanoriai, atsiliepiantys į senjorų skambučius, įsitikina, kaip yra vertinami, ir supranta, kad, atėjus laikui, ir patys norės tokių šiltų nuolatinių pokalbių.

Dalyvavimas šiose veiklose projekto dalyviams padėjo aktyviau įsitraukti į visuomenės gyvenimą, įprasminti save, atrasti naujų saviraiškos galimybių, užmegzti ir palaikyti socialinius ryšius.

Šių metų kovo 6 d. – prieš pat karantiną – „Soros International House“ kartu su M. Čiuželio labdaros ir paramos fondu organizavo ESF 54+ priemonės „Mokykis ir savanoriauk! Nauji įgūdžiai profesiniam tobulėjimui ir savanorystei“ projekto informacinę konferenciją.

Joje dalyvavo daugiau nei 60 asmenų iš viešojo ir nevyriausybinio sektorių, projekto dalyviai, savanoriai bei senjorai.

Norintieji savanoriauti ir prisidėti prie prasmingos veiklos daugiau informacijos gali rasti svetainėse www.sih.lt ir www.mcwealth.lt.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)