Dažniausiai girdimi mitai apie centrinio šildymo radiatorius

Po truputį vėstant orams, vis dažniau pradedame galvoti apie tai, kaip kambariuose išsaugoti šilumą – nors dabar galima atrasti įvairiausių sprendimų, daugelio namuose (o ypač – daugiabučiuose) vis dar dominuoja centrinis šildymas. Pagrindiniais šilumos skleidėjais tuomet tampa radiatoriai: nors jie tarnauja ilgus metus, tuomet, kai ateina metas pokyčiams, tenka susipažinti su daugybe pačios įvairiausios informacijos. Nesunku pastebėti, jog ne visa ji atitinka realybę – būtent dėl to išskyrėme pagrindinius mitus, kuriais Jums nereikėtų tikėti.

Radiatorius būtina tvirtinti tik po langais

Šis mitas iš dalies yra pakankamai teisingas, tačiau žodį „būtina“ reikėtų pakeisti į „rekomenduotina“. Tokia nuomonė susiformavo dėl to, jog radiatorius patartina montuoti ten, kur labiausiai prarandama šiluma – logiška, kad didžiausias nuostolis ilgą laikotarpį būdavo būtent ties langais. Tuomet toks montavimo būdas leisdavo tolygiau pasiskirstyti šiltam orui, kadangi vos tik šaltas oras patekdavo į aplinką, jis iš karto būdavo sušildomas.

Visgi, dabar daugelyje naujos, kokybiškos statybos namų šilumos nuostoliai nebėra tokie dideli, tad ir šalto oro pliūpsnių pavyksta išvengti. Jei gyvenate būtent tokiuose namuose, radiatorių galite montuoti bet kur, kur tik Jums atrodo patogu – labai tikėtina, kad diskomforto Jums dėl to neteks pajausti.

Kuo didesnis bus radiatorius, tuo namuose bus šilčiau

Atrodytų, jog dydžio aspektas yra labai paprastas: kuo didesnį modelį įsigyjame, tuo greičiau ir tuo didesne šiluma galėsime mėgautis. Visgi, jei rinkdamiesi radiatorių vadovausitės tokia logika, puikių rezultatų verčiau nesitikėkite – jo efektyvumas priklausys ne nuo dydžio, bet nuo pasirinkto galingumo. Tačiau ir vėlgi nereikėtų skubėti: tai dar nereiškia, jog norint mėgautis šiluma, reikia rinktis patį galingiausią variantą – tai priklausys nuo patalpų kvadratūros.

Naujiems, gerą šilumos izoliaciją turintiems namams vienam kvadratiniam metrui reikėtų priskirti 60W galios, o jeigu būstas senesnis, gali prireikti net ir 100W galios. Dar daugiau taisyklių laukia tuomet, jei gyvenate daugiabutyje: tuomet reikėtų rinktis tokio paties galingumo modelį, kokį naudojate dabar arba išsiaiškinti, kokias sąlygas šiuo klausimu pateikia namui energiją teikianti kompanija. Pažiūrėkite į tai atsakingai – priešingu atveju išsibalansuos visa namo sistema ir kaimynai Jūsų eksperimentais tikrai nebus patenkinti.

Radiatoriai pasižymi skurdžia medžiagų pasirinkimo įvairove

Taip, šiuo metu centrinių radiatorių gamybai dažniausiai naudojamos tik trys medžiagos, tačiau vargu, ar tai būtų galima pavadinti trūkumu – tuo labiau, kad kiekviena iš jų pasižymi labai skirtingais privalumais. Pavyzdžiui, aliuminiai modeliai stebina labai plačia dydžių įvairove ir ypatingai gera kaina: pasirinkę tokius įrenginius, mėgausitės efektyvumu, itin paprastu valymu, nedideliu jų svoriu ir ilga tarnavimo trukme. Tuo tarpu plieniniai džiugins universaliu stiliumi, o skleidžiamu šilumos lygiu labai minimaliai nusileis aukščiau aptartiems variantams. Ketaus radiatoriai sutinkami vis rečiau, tačiau jei pamatysite ir tokį modelį, turėkite omenyje, kad jis bus itin ilgaamžis ir ilgai galės išlaikyti šilumą.

Sunku surasti stilingai atrodantį radiatorių

Šiame teiginyje galima įžvelgti šiek tiek tiesos. Taip, centrinio šildymo radiatoriai neatrodo taip įspūdingai, kaip, pavyzdžiui, židiniai (įsitikinkite tuo čia), tačiau šiuolaikiniai modeliai toli gražu neprimena tokių, kuriuos vis dar galime išvysti senesnės statybos daugiabučiuose. Tarp jų galima rasti labai įdomių atspalvių ar netgi išbandyti dekoruojamus modelius, kurie ne tik atliks pagrindinę savo funkciją, bet ir taps patalpos puošmena. Tad juos nuvertinti iš tiesų būtų šiek tiek netikslinga.

Savo efektyvumu radiatoriai nusileidžia grindiniam šildymui

Pastaruoju metu vietoj radiatorių neretai yra pasirenkamas grindinis šildymas, todėl įsivyrauja nuomonė, kad toks variantas yra gerokai pranašesnis. Visgi, šis aspektas neretai priklauso nuo konkrečios patalpos: jei tai naujos statybos ar neseniai renovuotas namas, grindinio šildymo gali pakakti, tačiau visais kitais atvejais labiau pasitarnaus radiatoriai. Jie įšyla greičiau, o jų įrengimas taip pat yra ir pigesnis, ir paprastesnis – tikriausiai sutiksite, jog tai yra pakankamai solidūs privalumai.

Nustoję tikėti šiais mitais, tiek naują radiatorių, tiek ir jam tinkamą vietą surasite gerokai paprasčiau, o patys pasirinkimai taip pat bus tikslingesni ir pritaikyti būtent asmeniniams Jūsų poreikiams. Įvairių tipų radiatoriai siūlomi Pigu.lt el. parduotuvėje: čia juos įsigysite itin palankiomis sąlygomis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų