Spausdinti šį puslapį

Viskas apie auskarus: ar žinojote, kad jie buvo skirti vyrams?

Bandant ieškoti auskarų atsiradimo istorijos, mitai ir legendos vedžioja į skirtingas pasaulio puses, bet visi byloja viena – auskarai yra vieni iš seniausių žinomų papuošalų. Tiesa, papuošalais juos vadiname mes, o senovės laikų žmonės juos nešiodavo skirtingais tikslais – kad apsisaugotų nuo piktų dvasių, kad suteiktų jėgų, kad parodytų savo padėtį visuomenėje ir netgi, kad galėtų būti deramai palaidoti. Šiame straipsnyje keliausime nuo pačių seniausių faktų apie auskarus iki jų reikšmės šiuolaikiniame pasaulyje. Tikime, jog tikrai rasite tai, ko iki šiol nežinojote.

Ausys ir nosis – vieta piktosioms dvasioms užvaldyti mūsų kūnus

Žmogaus kūnas įdomus ir sudėtingas. Galime tik įsivaizduoti, koks sudėtingas jis atrodydavo tuomet, kai žmonėms dar nebuvo pažįstamos anatominės žinios. Kiekviena liga, negalavimas, odos pakitimai ir apsigimimai – buvo laikomi piktųjų dvasių darbu, todėl savo pačių labui žmonės ėmė ieškoti priemonių apsisaugoti nuo šių blogybių. Rašytiniuose šaltiniuose teigiama, jog būtent auskarai tapo vienu iš apsaugos nuo piktųjų dvasių simbolių, nes buvo tikima, kad jos į žmogaus kūną patenka per.. ausis ir nosį. Apvalūs, dievybių simboliu laikomi, auskarai būdavo veriami tiems genčių nariams, kuriuos pradėdavo „pulti“ demonai. Tiesa, šiais laikais, žinant, kiek daug įvairių nervų sistemos taškų yra ausyse, pradeda aiškėti, jog teisingai panaudojus jų stimuliavimą (pvz.: akupunktūrą) galima tikrai išgyti nuo tam tikrų ligų ir teigiamai arba neigiamai paveikti organizmo funkcijas. Tad apibendrinus senųjų laikų sampratą ir šiuolaikines žinias – auskarų vėrimas nebeatrodo toks mistiškas.

Vyrai – auskarų nešiojimo pradininkai

Tiksli auskarų istorijos pradžia nėra žinoma, tačiau net prieš 5000 metų gyvavusio vyro (Otzi) mumijos ausyse buvo auskarų turėjimo žymės. Dar įdomiau tai, jog šio žmogaus auskarai buvo tunelio tipo, kurie į madą sugrįžo visai neseniai ir ilgą laiką buvo laikomi labiau ritualų dalimi nei papuošalu. Įvairiuose šaltiniuose minimi ir jūrininkai, kurie maždaug XV – XVI a. simboliškai gaudavo auskarus dovanų, kai pirmą kartą gyvenime kirsdavo pusiaują. Be to, būtent jūreiviai pradėjo auskarus puošti brangakmeniais. Skirtingi brangakmeniai suteikdavo skirtingų galių, kūno ir dvasios stiprybės. Ir tai buvo ne vienintelė priežastis – jei jūreivio kūnas po audros būdavo išmetamas į krantą, būtent auskare esantis brangakmenis būdavo mokestis jį radusiems žmonėms už padorias ir tradicijas atitinkančias laidotuves.

Kaip nėra žinoma tikroji auskarų atsiradimo istorija, taip nėra aišku, kodėl vyrai auskarus kuriam laikui nustojo nešioti. Etiketo žinovai teigia, kad auskarai palaipsniui galėjo tapti barbarų bei piratų simboliu ir auskarus nešiojantiems vyrams buvo sudėtinga išlaikyti gerą savo reputaciją. Vyriški auskarai į madą sugrįžo tik devintajame dešimtmetyje, kai juos ėmė nešioti pasaulio garsenybės. Nors sklando mitai apie auskarų nešiojimo reikšmę vienoje ar kitoje pusėje, šiuolaikinė visuomenė ir yra be galo laisva ir atvira stiliaus naujovėms, tad nieko nebestebina pačių įvairiausių tipų ir formų auskarai tiek vyrų, tiek moterų ausyse.

Auskarai yra minimi net biblijoje, tad suprasdami kokia ilga yra auskarų istorija, galime suprasti ir tai, jog jų vėrimas nebuvo saugus ir paprastas visais laikais. Bijodamos dėl savo sveikatos (kraujo užkrėtimo, pūliavimo) moterys karalienės Viktorijos laikais ėmė dėvėti klipsus. Taip galėdavo demonstruoti savo turimus turtus ir nežaloti odos. Laikui bėgant žinios tapo vis labiau pasiekiamos visuomenei ir auskarų vėrimas tapo visiems įprasta grožio procedūra. Kartu su žiniomis netgi atkeliavo savotiška mada – auskarus verti į nervinei sistemai svarbius taškus ir taip padėti žmonėms stiprinti regą, klausą, ištvermingumą. Primena istorijas apie jūreivius, tiesa?

Auskarai – prabangą žyminti vizitinė kortelė

Ar kada susimąstėte. Kodėl žmonės nešioja papuošalus? Visiems savaime suprantama, jog viešoje vietoje asmuo būtų nesuprastas, jei pasirodytų be drabužių. Be batų – taip pat būtų ne itin patogu. O štai papuošalai? Jokios būtinybės, bet nešioja ar bent jau namuose turi kiekvienas. Nuo senų laikų papuošalai turėjo didelę reikšmę, norint parodyti savo statusą visuomenėje. Kuo aukštesnės pareigos, kuo didingesnė giminė – tuo didesnės kūną puošiančių grožybių atsargos. Randami senovės graikų papuošalai byloja apie tai, jog šio krašto gyventojai mėgo šiuolaikiškai vadinamą minimalizmą ir tauriuosiuos metalus, tuo tarpu senovės romėnai savo papuošalus gausiai dekoruodavo prabangiais akmenimis ir mineralais. Liudviko XIV-ojo laikais (XVII-XVIII a.) į iškilmingus pobūvius būdavo įleidžiami tik tie asmenys, kurie būdavo pasipuošę prabangiais aksesuarais – sagėmis, vėriniais, auskarais, klipsais.

Norint prabangą demonstruoti šiais laikais – taip pat verta žinoti kelis esminius punktus, kaip atskirti vertingą juvelyrinį gaminį:

  1. Praba. Tauriaisiais yra vadinami tie metalai, kurie yra nepaveikūs oksidacijai ir korozijai (auksas, platina, sidabras). Visi taurieji metalai turi kokybės vertinimo rodiklį – prabą. Pavyzdžiui aukso lydinių prabos gali būti: 375, 585 arba 750, kas reiškia, jog 1000 masės dalių lydinio yra 375, 585 arba 750 grynojo aukso dalių. Sidabro prabos gali būti: 800, 875, 916 arba 925, o platinos 950. Kuo praba aukštesnė – tuo galutinis gaminys yra brangesnis.
  2. Akmenys. Brangiausiais akmenimis laikomi deimantai, safyrai, smaragdai. Pusbrangiais – oniksas, nefritas, agatas, ametistas ir pan. Yra ir trečioji akmenų kategoriją, į ją papuola organiniai akmenys, t.y. koralai, perlai bei gintarai. Be jokios abejonės – kuo brangesnis akmuo puošia dirbinį, tuo jis brangesnis ir turės aukštą perkamąją galią ilgesnį laiką.
  3. Gamyba. Kaip ir kiekvienoje srityje, norėdami įsigyti kokybišką ir ilgaamžį gaminį, rinkitės patikimus pardavėjus. Patikimumas – tai ne tik kaina ar geras vardas, bet žinojimas, jog dirbama su aukščiausios kokybės žaliavomis, o brangakmeniai yra tvirtinami tokiais būdais, kurie užtikrina maksimalų jų grožio atskleidimą ir tvirtą gaminio konstrukciją.
  4. Dizainas. Kaip jau pastebėjome, auskarai, vėriniai, grandinėlės visuomet iš dalies priklausė nuo mados tendencijų. Vis dėlto, kalbėdami apie prabangius gaminius, laikykitės svarbiausios taisyklės – tai nėra „greitoji“ mada, todėl turite save įsivaizduoti su šiuo gaminiu ir šiandien, ir po dešimties metų. Kuo klasiškesnis bus juvelyrinio gaminio dizainas, tuo aukštesnė bus jo vertė rinkoje bėgant metams. Kaip pavyzdį galime pateikti minimalistinio stiliaus auskarus papuoštus smaragdais. Tokius dėvėjo karalienės Viktorijos laikais, tokie buvo populiarūs laikinosios sostinės ponių vakarėliuose ir lygiai taip pat tokie auskarai puikiausia puošia iškilmingą įvaizdį ir šiomis dienomis.

Kartu su mumis visur ir visada

Auskarai – vieni iš universaliausių papuošalų. Tinkamai priderinus, jie gali tapti ryškia vakarinio įvaizdžio dalimi arba kukliai kaip užuomina žėrėti svarbiomis gyvenimo šventėmis. Taip pat jie gali būti išraiškingu manifestu išskirtinio stiliaus mėgėjams ir netgi, pasirinkus gydomąjį auskarų vėrimą, – stiprinti mūsų prigimtines savybes. Kiekvienas auskarų stilių ir paskirtį renkasi pagal savo poreikius ir įsitikinimus, bet mes pastebime, kad labiausiai atsparūs laikui yra kokybiški, iš tauriųjų metalų ir kokybiškų akmenų pagaminti juvelyriniai gaminiai – itin didelį asortimentą tokių auskarų galima rasti čia. Tokie kūriniai neretai yra perduodami iš kartos į kartą arba esant poreikiui parduodami už aukštą rinkos kainą.

Kad auskarai džiugintų, užtenka išsirinkti mėgstamą stilių, numatyti jiems tinkamą progą ir pritaikyti auskarus prie veido bruožų ar aprangos. Turėkite mintyje, kad ovalo formos veidui tinka visų tipų auskarai, o trikampę veido formą sušvelnins pailgi, apvalūs ir ne itin didelį auskarai. Dideli ir į apačią platėjantys auskarai labiausiai tiks pailgo veido savininkėms. Kvadratiniam veidui tinka vizualiai prailginantys – kabantys, ilgi ausų aksesuarai. Kalbant apie kasdienius auskarus, be abejo rekomenduojame rinktis kuklius, per daug į akis nekrentančius auskarus, o štai šventėms – žėrėkite kiek tik norisi. Ir vis dėlto, mes pastebime, kad net ir nežinodamos šių taisyklių, moterys dažniausiai renkasi iš širdies ir visada teisingai. Tad galime daryti išvadą, jog auskarai tiesiogiai susiję su mūsų asmenybe ir vidiniu jausmu. Tad kokius auskarus šiandienai pasirinkote jūs?

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)