Spausdinti šį puslapį

Po „Brexito“ keičiama siuntų deklaravimo tvarka, brangsta pašto paslaugos

Sausio 1 d. po Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES, JK tapo trečiąja šalimi, todėl pasikeitė ir siuntų siuntimo taisyklės bei paslaugų tarifai.

JK yra viena populiariausių krypčių, į kurią ir iš kurios įvairias siuntas ar pirkinius, įsigytus e. parduotuvėse, siunčia lietuviai.

Lietuvos paštas informuoja, kad dėl COVID-19 situacijos JK siuntos tiek į JK, tiek iš jos juda, tačiau gali reikšmingai vėluoti.

Nuo sausio 1 d.  siunčiant siuntas į bet kurią JK dalį, taikoma bendra siuntimo į trečiąsias šalis tvarka, išskyrus reikalavimą Šiaurės Airijai standartinės muitinės deklaracijos forminimui.

Siunčiant daiktus ar prekes, reikės pildyti pašto muitinės deklaraciją. Jeigu bus siunčiama rašytinė korespondencija, pavyzdžiui, laiškai, deklaracijos pildyti nereikės.

Jeigu siuntos vertė viršys 1 000 Eur ir jeigu prekėms bus taikomi tam tikri draudimai ar apribojimai, vien pašto muitinės deklaracijos nepakaks – papildomai reikės įforminti ir standartinę eksporto deklaraciją.

Pašto muitinės deklaracijas Lietuvos paštas rekomenduoja pildyti kuo išsamiau, smulkiai aprašant kiekvieną daiktą – pateikti ne bendro pobūdžio informaciją, o detalesnę. Taip pat įspėjama, kad procesas bus greitesnis, jei deklaracija bus užpildyta anglų kalba.

Iki šiol siunčiant korespondencijos siuntas iki 500 g ar siuntas su daiktais iki 2 kg, buvo taikomi ES tarifai, o pašto siuntinių, sunkesnių nei 10 kg, siuntimas apmokestinamas 21 proc. PVM.

Po JK išstojimo iš ES siuntų iki 2 kg siuntimui bus taikomi trečiųjų šalių siuntimo tarifai, o sunkesniems nei 10 kg pašto siuntiniams bus apskaičiuojamas PVM.

Nuo sausio 1 d. visos iš JK atkeliaujančios siuntos, kuriose siunčiamos prekės ar daiktai, turės būti deklaruojamos muitinei.

Nuo 2021 m. liepos 1 d. standartinės importo deklaracijos pateikimas bus privalomas visoms iš ne ES šalių, tarp jų ir iš JK, siuntose atgabentoms prekėms.

Visas iš trečiųjų šalių atsiunčiamas siuntas, kai jų vertė ne didesnė nei 1 000 Eur, deklaruoti kliento vardu yra įgaliotas Lietuvos paštas, jeigu klientas neišreiškė pageidavimo deklaruoti siuntos pats.

Prekėms, kurios nėra importo mokesčių lengvatų objektas, bus taikomi importo muitai ir skaičiuojamas importo PVM bei akcizas.

Iki 2021 m. liepos 1 d. iš JK atsiųstos pašto siuntos, išskyrus tas, kurių vertė mažesnė nei 22 Eur, bus apmokestinamos importo PVM. Jei prekių vertė viršys 150 Eur, prie importo PVM dar gali prisidėti ir importo muitas, tiesiogiai priklausantis nuo siunčiamų prekių pobūdžio ir prekių kilmės šalies.

Iš JK į Lietuvą atsiųstos siuntos su dovanomis (privataus asmens siunčiamos kitam privačiam asmeniui be jokio atlygio) bus apmokestintos importo PVM, jeigu jų vertė viršys 45 Eur, kartu su importo muitu (kai taikytinas), jei prekių vertė viršys 150 Eur.

Nuo 2021 m. liepos 1 d. visoje ES įsigaliojus PVM lengvatos panaikinimui mažavertėms siuntoms iš trečiųjų šalių, importo PVM bus apmokestinamos ir siuntos, kurių vertė bus iki 22 Eur.

UŽ inf.


Daugiau: Muitinės tarpininkas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)