Spausdinti šį puslapį

Šalčio pramogų vylius stipresnis už „kovido“ baimę

Iškritus sniegui, žmonės džiaugiasi žiemos pramogomis gamtoje.  Autorės nuotr. Iškritus sniegui, žmonės džiaugiasi žiemos pramogomis gamtoje. Autorės nuotr.

Pagaliau atėjus tikrai žiemai, gausybė šalčio pramogų mylėtojų pasipylė iš savo namų į lauką džiaugtis sniegu.

Apsilankius skirtingose kalvotesnėse vietose aplink Ukmergę, akivaizdu, kad šiemet žmonių jose renkasi kur kas daugiau nei ankstesniais metais.

Ant kalvų, bent kiek tinkančių slidinėjimui, kur tik rasi ilgesnę trasą, gražesnį nuolydį ar smagesnį kalniuką, savaitgaliais dabar gausu ne tik vaikų su rogėmis, bet ir suaugusiųjų su snieglentėmis, slidėmis ir kitu žiemos inventoriumi.

Geresniais laikais tikrieji žiemos sporto mėgėjai rinkosi įrengtus pramogų parkus, kur ir trasos ilgos, ir keltuvai veikia. Artimiausias mums – Anykščiuose esantis Kalitos kalnas. Deja, dėl karantino viskas uždaryta. Taigi šiemet tenka prisiminti vaikystės trasas ar žvalgytis naujų, dar neatrastų vietų.

Ukmergėje jų taip pat yra. Vaikų pamėgti miesto piliakalnis, aukštas nuolydis prie baldų fabriko, gyvenamųjų namų kiemų teritorijos ir lieka vaikams. Čia dygsta besmegeniai, skraido sniego gniūžtės ir aidi linksmi balsai. Tačiau Pivonijos miške, Šventosios upės pakrantėse, prie Mūšios tvenkinio laisvalaikį leidžia ne tik vaikai. Čia gausu jaunimo ir suaugusiųjų.

Pakalbinus slidininką prie Šventosios atodangų, sakė, jog žinojo šias vietas ir anksčiau, tačiau pastaraisiais metais nesilankydavo, tad dabar – vėl smagu prisiminti. „Vienas geresnių kalnų Ukmergėje, tik gaila, kad keltuvų nėra“, – kalbėjo jaunas vyras.

Toliau nuo sambūrių

Sinoptikams žadant, kad šaltukas mus džiugins dar kurį laiką, įsismarkavo prekyba žiemos sporto inventoriumi. Po praėjusio savaitgalio parduotuvių, prekiaujančių šiomis prekėmis, lentynos buvo ištuštintos.

Antano Smetonos gimnazijos kūno kultūros mokytojas bei „Nuotykių turizmo“ įkūrėjas Kastytis Kvietkauskas sakė, kad Ukmergėje ir aplink ją specialiai paruoštų trasų nėra, tačiau žmonių įrengtų yra nemažai. „Daugybė vėžių Dukstynos miške, geras reljefas miške prie „Šilo“ progimnazijos. Šį mišką mėgsta ir pėstieji, ne tik slidininkai. Ypač aktyviai lankoma Bugenių poilsiavietė, smagūs kalniukai Želvoje. Veprių stovyklavietėje yra slidžių nuoma. Rekomenduojamos vietinės trasos. Kituose rajonuose trasos įrengiamos specialiomis mašinomis padarant vėžes, Ukmergėje jas pasidaro patys slidininkai“, – kalbėjo K. Kvietkauskas.

Jo žiniomis, Lietuvoje lygumų slidžių sporto entuziastų per keletą metų gerokai sumažėjo. „Keletą žiemų beveik nebuvo sniego. Daug kas, turėję lygumų trasas, inventorių išpardavė ir verslo atsisakė. Lietuvoje liko gal tik pora vietų, kur yra lygumų trasos. Kalnų slidinėjimas vis dar populiarus, tačiau šiemet, kad žmonės nesibūriuotų, tokias paslaugas teikiančių įmonių veikla uždrausta. Šiemet,  iškritus daug sniego, žmonės prisipirko slidžių. Ir manęs teiraujasi, ar nenuomoju. Viską susipirkti gana nepigu. Reikia ir specialių batų.“

Pats kūno kultūros mokytojas ir žygių organizatorius šią žiemą, laikydamasis saugumo reikalavimų, slidinėja tik su savo šeimos nariais. „Važiuojame kuo toliau nuo miesto, keliolika kilometrų, kad nebūtų žmonių ir būtų galima paleisti šunį.“ Tokiu pavyzdžiu derėtų sekti ir kitiems, norintiems džiaugtis šalčio pramogomis.

Čiuožyklos nelies

Pačiūžų ukmergiškiams šiemet greičiausiai neteks išsitraukti, o jei ir išsitrauks – vietų, kur galėtų raižyti ledą ir daryti viražus, reikės paieškoti už miesto. Ankstesniais metais miestelėnų džiaugsmui ir pramogai būdavo įrengiama čiuožykla Senamiesčio progimnazijos stadione. Šiemet čiuožykla neįrengta. Ir, kaip sakė Ukmergės rajono savivaldybės vicemerė Agnė Balčiūnienė, esant pandemijai, apie tai nereikėtų net galvoti.

Tyko ir pavojai

Pramogautojų būrį neabejotinai pagausino ir karantinas – norisi prasijudinti, pasimankštinti, o ir žmonių pamatyti. Nuotoliniu būdu besiugdantiems paaugliams taip pat reikia susikaupusią energiją išlieti. Tad gausiai iškritęs sniegas išviliojo iš namų juose užsisėdėjusias šeimas.

Pirmiausia tėvus su vaikais. Kai kurios net iškylas sau susirengė su užkandžiais ir karšta arbata...

Vis dėlto, kai kurie pamiršta apie saugumo rekomendacijas. Ne visi dėvi kaukes. Bendraujant su namiškiais jų gal ir nereikia, bet viešose erdvėse jos privalomos. Miškai, laukai ir kalvos nelaikomos vieša erdve, jei aplink nėra žmonių.

Žinoma, daugeliui žiemos pramogos labiau asocijuojasi ne su COVID-19, o su traumomis. Jų rizika didesnė, naudojantis neįrengtomis trasomis.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis  gydytojas Rimvydas Civilka informavo, kad ligoninės priimamajame, kur teikiama skubi medicinos pagalba, pacientų dėl traumų padaugėjo. „Per savaitgalį į Priėmimo skyrių kreipėsi 15 žmonių dėl traumų, dauguma nesunkios, keliems atstatyti išnirimai“, – informavo ligoninės vadovas.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė sakė, kad besikreipiančiųjų į šeimos gydytojus dėl lengvų traumų kol kas nepadaugėjo. 

Specialistai pataria, kad žiemą rengdamiesi aktyviam laisvalaikiui gamtoje, turėtume įsigyti ir specialias apsaugas, šalmus ir tinkamą aprangą. Nors judant pavojus sušalti negresia, tačiau geriau ir sveikiau, jei batai, kombinezonai, pirštinės yra nepralaidūs vandeniui ir leidžiantys kvėpuoti.


Gali būti aktualu: Slidinėjimo apranga

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)