Spausdinti šį puslapį

„Pagal statistinius duomenis esame mirštantis rajonas“

Skaičiai liudija, kad gimimų skaičius drastiškai sumažėjo.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Skaičiai liudija, kad gimimų skaičius drastiškai sumažėjo. Gedimino Nemunaičio nuotr.

„Pagal statistinius duomenis esame mirštantis rajonas. Ateityje dėl pandemijos sukeltų ekonominių pasekmių ir dėl santuokų mažėjimo gali dar labiau sumažėti gimstamumas. Deja, tokia tendencija ir visoje Lietuvoje“, – gimimų ir mirčių praėjusių metų statistiką apibendrina Ukmergės rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė.

Keletą metų gimstamumo lygis Ukmergės rajone buvo stabilus, bet pernelyg žemas, kad būtų užtikrinta kartų kaita. Tačiau pernai situacija tapo dar liūdnesnė – sumažėjo gimimų ir padidėjo mirčių įrašų. Pasak Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos, gyventojų amžiaus struktūroje nuoseklų senėjimą lemia mažas gimstamumas – pernai įregistruota 310 gimimų, iš jų 54 įtraukti į apskaitą, nes užregistruoti užsienyje, užpernai – 318 gimimų, iš jų 82 įtraukti į apskaitą.

Anapilin pernai iškeliavo 736 ukmergiškiai, tarp jų įtraukta į apskaitą 13 mirusiųjų užsienyje. 2019 m. rajone buvo užregistruota 612 mirčių, iš jų 7 įtrauktos į apskaitą.

„Demografinę situaciją blogina ir emigruojantis jaunimas. Ukmergiškiai užsienyje tuokiasi ir gimdo vaikus. Šie skaičiai atsispindi įtrauktuose į apskaitą gimimo ir santuokų įrašuose. Išanalizavus juos, matyti, kad mūsų kraštiečių daugiausia gyvena Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Švedijoje, Airijoje, Danijoje ir Nyderlanduose“, – sako Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja R. Jackūnienė.

Pasak jos, lyginant pastaruosius metus, pernai Ukmergėje fiksuotas mažiausias gimusiųjų skaičius. Mirusiųjų rajono gyventojų pernai buvo 426 daugiau negu naujagimių.

Tai prasčiausi rodikliai nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Antai 1991 m. mūsų rajone buvo užregistruoti 767 gimimai ir 757 mirtys, 1992 m. – 716 gimimų ir 890 mirčių, 1993 m. – 592 gimimai ir 799 mirtys, 1994 m. – 562 gimimai ir 861 mirtis...

O štai jau pastarųjų metų skaičiai: 2016 m. – 373 gimimai ir 691 mirtis, 2017 m. – 352 gimimai ir 618 mirčių, 2018 m. – 370 gimimų ir 645 mirtys...

„Skaičiai liudija, kad gimimų skaičius drastiškai sumažėjo, o mirčių išliko panašus“, – sako R. Jackūnienė.

Pernai įregistruota 310 gimimų, iš jų 54 naujagimiai gimė užsienyje ir įtraukti į apskaitą.

Didžioji dalis registruotų naujagimių gimė Jungtinėje Karalystėje – 24. 10 kraštiečių registruota Norvegijoje, po 2 – Švedijoje, Airijoje, Vokietijoje, Danijoje, po 1 – Belgijoje, Nyderlanduose, Kolumbijoje, Baltarusijoje, Prancūzijoje, Islandijoje, Kipre ir Ukrainoje.

Pernykščiai gimimo įrašai įrašyti 163 berniukams ir 147 mergaitėms. Iš jų – trims poroms dvynių.

Daugiausia gimusių vaikų įregistruota rugpjūčio mėnesį (34), mažiausiai – kovo (17).

Santuokoje pernai gimė 184 vaikai, 27 gimę kūdikiai užregistruoti vienišoms mamoms, bendru tėvų prašymu tėvystė pripažinta 104 vaikams.

Ukmergėje jauniausiais tėvais pernai tapo 16-metė ir 18 metų sulaukęs jaunuolis, vyriausiais – 43 metų moteris ir 62 metų jos sutuoktinis.

Pernai ukmergiškių šeimose gimė 123 pirmagimiai, 122 buvo antri vaiki, 42 – treti vaikai. 15 šeimų pernai susilaukė ketvirtų atžalų. Vienas pernai gimęs mažylis savo šeimoje buvo devintas.

Populiariausi pernai Ukmergėje gimusių mergaičių vardai buvo Gabija, Liepa, Rusnė, Viltė, Goda, Lėja, Ugnė, Emilija, Urtė.

Populiariai berniukų vardai – Jokūbas, Ąžuolas, Benas, Kajus, Lukas, Markas, Dominykas, Domas.

Savo atžaloms pernai tėvai suteikė ir retų vardų. Tarp tokių – Amėja, Barda, Edilija, Aivita, Eivilė, Eirimė, Amina, Hugas, Keiras, Dilanas, Kamilis, Ardas, Joridas, Mėjus...

Civilinės  metrikacijos skyriaus duomenimis, per pastaruosius 5-erius metus populiariausi mergaičių vardai – Ugnė, Lėja, Liepa, Viltė; berniukų – Lukas, Benas, Dominykas, Kajus, Jokūbas ir Domas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)