Spausdinti šį puslapį

Nepertraukiamą snygį vadina ekstremaliu

Sniego nors vežimu vežk.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Sniego nors vežimu vežk. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Per porą dienų iškrito toks kritulių kiekis, kokio mūsų rajone pastaruosius metus nebuvo. Gyventojai buvo priversti šauktis tarnybų pagalbos, o tarnybos situaciją pavadino ekstremalia.

Savaitės viduryje kelias paras snigo beveik be pertrūkių. Meteorologų prognozuotas 30 cm sniego kiekis buvo gerokai viršytas. Jau pirmąjį snygio rytą – antradienį – į darbus ar kitais reikalais išvykę gyventojai susidūrė su susisiekimo sunkumais. Kur gatvių dar nespėta nuvalyti, kur nuvalytos, bet vėl apsnigtos, o kur, valant gatves, užversti įvažiavimai į kiemus.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė informavo, kad miesto gatvės suskirstytos į tris pagrindines grupes, kurios valomos reguliariai, ir išskirta ketvirta grupė gatvių, kurios valomos tik atskiru nurodymu. „Esant nuolatiniam snygiui, nurodyta gatves valyti pagal eiliškumą ir galimybes“, – komentavo situaciją Z. Pečiulienė.

Sakė, kad pagrindines miesto gatves (Vilniaus, Antakalnio ir Gedimino), kaip svarbias susisiekimo arterijas, valo kelių priežiūrą vykdanti AB Ukmergės kelių tarnyba. Pagal Ukmergės miesto seniūnijos teritorijos priežiūros paslaugų sutartį visų kitų miesto gatvių valymas patikėtas UAB „Ukmergės versmė“, o šaligatvių, laiptų, takelių ir aikščių – UAB „Ukmergės paslauga“.

Seniūnės teigimu, jau nuo antradienio ankstyvo ryto abi tarnybos dirbo visu pajėgumu, tačiau, nuolat sningant, visiškai nuvalyti gatvių ir šaligatvių neįmanoma, nes nuvalytas teritorijas netrukus vėl padengia sniegas. Z. Pečiulienė sakė sulaukusi gausybės gyventojų skambučių, kur dar reikia valyti gatves. „Darbai vyksta“, – kartojo ji.

Priklauso nuo sąlygų

UAB „Ukmergės versmė“ direktorius servisui Gintaras Zaikauskas sakė, kad gatvių valymas priklauso nuo daugelio aplinkybių – kada pradeda ir baigia snigti, kiek iškrenta sniego.

„Jei yra 2–3 cm sniego, jo nuo gatvių nevalome, nes pakanka barstymo. Jei temperatūra – apie 0 ˚C, beriame druską. Kai oras atšąla iki -6  ˚C ir daugiau, naudojame druskos ir smėlio mišinį, nes, esant dideliam šalčiui, druska veikia silpniau. Tada, kad būtų geresnės važiavimo sąlygos, reikia, jog susidarytų šiurkštesnis paviršius“, – pasakojo jis. Pasak direktoriaus servisui, tai ir pagal technines sąlygas, ir remiantis praktika yra efektyviau. „Kuo daugiau pribarstai žvyro žiemą, tuo daugiau darbo, valant gatves pavasarį“, – paaiškino jis. Barstoma druska suvilgoma druskos tirpalu, kuris laikomas tam skirtose talpose. Tada ji veikia greičiau.

Sniegas nuo gatvių valomas tik tada, kai jo yra daug. Taip ir nutiko šią savaitę. G. Zaikauskas atkreipė dėmesį, kad pagal technines sąlygas sniegas turi būti valomas, pasibaigus snygiui. Tačiau antradienį ir trečiadienį jis buvo valomas nuolat.

Kadangi buvo prognozuojama, kad per dvi paras iškris 30 cm kritulių, tokį kiekį sniego nuvalyti vienu kartu būtų pernelyg sudėtinga. Todėl pagrindinės (1 ir 2 grupės) ir kai kurios šalutinės (3 grupės) gatvės buvo valomos kelis kartus.  4 grupę sudaro skersgatviai, retai važinėjamos ir mažai apgyvendintos gatvės. „Jos valomos tik atskiru nurodymu, tačiau šįsyk reikės valyti ir jas, – kalbėjo pašnekovas. – Tačiau ne pirmiausia – sulauksime, kol sniego iškris daugiau, nes sningant ir pagrindinėse gatvėse yra ką veikti.“

Pasak jo, gatvių priežiūros darbai pradedami anksti ryte – 3 ar 4 val. ryto. Pagal sutartinius įsipareigojimus, 1 grupės gatvės turi būti nuvalytos iki 7 val., o 2 grupės – iki 8 val. Taip pat yra numatyta, per kiek laiko turi būti nuvalytos gatvės, pasibaigus snygiui. Tačiau atkreipė dėmesį, kad ne visada įmanoma išpildyti sąlygas. „Jei pradeda snigti 5 ar 6 val. ryto, iki 7 val. gatvių nenuvalysi.“ Direktoriaus servisui teigimu, antradienio rytą, iki prasidedant intensyviam eismui, pagrindinės gatvės buvo nuvalytos.

Pernai neprireikė

Pasak direktoriaus servisui, pagal technines sąlygas, kai 24 val. nepertraukiamai sninga, susidaro ekstremali situacija. „Šiuo atveju taip ir yra, – kalbėjo G. Zaikauskas. – Nėra galimybių gatves visame mieste nuvalyti taip, kad jų danga būtų lyg vasarą. Valome, sninga, vėl valome. Per mano darbo šioje srityje praktiką, kuri trunka jau dešimt metų, tokių dienų būna retai ir nebuvo jau seniai. Pernai per visą sezoną sniego valyti neprireikė nė karto.“

Direktorius servisui paminėjo dar vieną aplinkybę, dėl ko, esant nepertraukiamam snygiui, teko gatves valyti nuolat. Jei jos nenuvalomos, esant apie 0 ˚C temperatūrai ir intensyviam eismui, automobiliai priploja sniegą prie asfalto ir susiformuoja ledo sluoksnis, kuris pašalinamas labai sunkiai. Ypač pašalus iki -6 ˚C. Todėl, nuvalius sniegą, gatvės iš karto barstomos druska. Tačiau, esant nuolatiniam snygiui, tai sudėtinga, nes valymo darbai nesibaigia.

„Ukmergės versmė“ turi 2 mašinas, kurios valo sniegą ir barsto, 2 didesnius traktorius su sniego verstuvėmis bei 2 mažesnius.  Su šia technika ir verčiasi. „Yra atsakingas žmogus, kuris organizuoja darbus. Jis paskirsto gatves, kad vairuojantieji techniką nesimaišytų vieni kitiems“, – sakė G. Zaikauskas.

Nuvalę gatves įmonės darbuotojai stebės situaciją ir važiuos ten, kur labiausiai reikia. „Bendradarbiaujame su miesto seniūnija, į ją kreipiasi gyventojai“, – kalbėjo jis. Kartais skambučių sulaukia ir įmonė. Antradienį teko išklausyti priekaištų iš Lygiosios gatvės gyventojos dėl sniegu užversto takelio ir įvažiavimo į kiemą.

Panašaus skundo sulaukė ir mūsų redakcija. Paskambinusi A. Smetonos gatvės gyventoja guodėsi, kad, pravažiavus traktoriui, sniegu užversti liko įvažiavimai ir įėjimai į kiemus. Jos pačios įvažiavimas ir varteliai į kiemą yra nuo gatvės pusės. „Išėjau į kiemą ir – nei pirmyn, nei atgal. Išeiti neįmanoma. Atkasti sniegą nėra jėgų“, – sakė skambinusioji. Teigė, kad kreipėsi į seniūniją, tačiau niekas jai neatsakė.

„Valant gatvę, verstuvės peilio ties kiekvienu kiemu nepakelsi. Įprastai, sniegas nuo gatvės lekia į kelkraštį. Nieko nepadarysi. Kad neužverstume įvažiavimų į kiemus, nebent galime nevalyti gatvių“, – aiškino įmonės atstovas. Tačiau palikti nevalytas gatves irgi nebūtų gerai. Pasak G. Zaikausko, per paskutiniuosius keletą metų žmonės atprato nuo tokio kritulių kiekio žiemą, tačiau įvažiavimus į kiemus, kaip ir savo kiemus, reikia išsivalyti patiems arba prašyti kaimynų pagalbos. Jo manymu, gyventojai turėtų būti kantresni.

Darbus derina

Keliaujantieji pėsčiomis taip pat susidūrė su sunkumais – ne visur šaligatviai praeinami. 

UAB „Ukmergės paslauga“, vykdančios šaligatvių, aikščių ir laiptų priežiūrą, direktorius Vytautas Masiukas sakė, kad pirmiausia valomi Vilniaus, Kauno, Vytauto gatvių šaligatviai bei centrinė miesto aikštė. Tiesa, šiemet vykdomi remonto darbai apsunkino pastarosios priežiūrą. „Po šių valomi kitų kategorijų gatvių šaligatviai pagal eiliškumą“, – sakė direktorius. Prireikus, jei vėl užsninga ar valant gatves užverčiama pėsčiųjų dalis, pagrindiniai šaligatviai, valomi dar kartą.

Valymo darbai pradedami naktį. „Jei lauktume, kada bus nuvalytos gatvės, iki dienos pradžios nespėtume nuvalyti šaligatvių.“ Antradienį darbo diena pasitaikė ypač ilga – darbuotojai, pradėję valyti 2 val. nakties, namo skirstėsi tik apie 14 val.

Direktorius sakė, kad dirbama kombinuotai: seno palikimo – rankų – darbą derinant su moderniu, pasitelkiant techniką. „Vien rankų darbu neapsieisi. Tenka darbus derinti.“

Įmonė turi 2 universalius krautuvus su sniego valymo peiliais, 2 traktorius MTZ ir po 1 traktorių „Kubota“ bei T-25. Tad iš viso įdarbinami 6 sniego valymo peiliai. Greta jų verda ir rankinis darbas, kurio prireikia valant stoteles, pėsčiųjų perėjas bei kitas vietas, kur su technika neįvažiuosi. Kad mašinistui netektų kas kartą laipioti iš valdomos technikos, kiti darbuotojai rankiniu būdu nuvalo užverstus praėjimus. Dirba dešimties žmonių komanda. Į šį skaičių neįtraukti valytojai, turintys nuolatines teritorijas, kurias jie tvarko ir prižiūri, atsižvelgdami į oro sąlygas.

Nepertraukiamas gausus snygis nesutrikdė, tačiau buvo šioks toks iššūkis. „Tiek sinoptikai teigia, tiek iš savo patirties prisimenu, kad panašiai buvo maždaug prieš 15 metų. Tačiau dabar galimybės visai kitos nei tada. Tais laikais technika dažnai gesdavo, išvykusias į darbą mašinas neretai tekdavo traukte partraukti. Žinoma, šiandieninė technika yra brangi, tačiau naši. Ir galimybės visai kitos. Tačiau iš dalies vis tiek tai – iššūkis, nes jau ilgai tokios situacijos nebuvo. Praeitais metais buvome pasiruošę valyti sniegą, bet sniego peiliai, šviežiai nudažyti, taip ir liko nepanaudoti“, – sakė V. Masiukas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)