Spausdinti šį puslapį

Latvijoje nustatytas paukščių gripo virusas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia apie Latvijoje nustatytą didelio patogeniškumo paukščių gripo atvejį laukiniams vandens paukščiams.

Laukinės anties ir 8 gulbių nebylių gaišenos buvo rastos Rygoje. Dviems iš kritusių paukščių patvirtintas didelio patogeniškumo (H5N8 potipio) paukščių gripo virusas.

Lietuvoje šiais metais taip pat buvo užfiksuotas paukščių gripo virusas. Pirmasis atvejis naminių paukščių ūkyje Kaune nugaišus kelioms vištoms ir kalakutams. Prieš tai šis virusas diagnozuotas gulbėms Klaipėdoje ir Raseiniuose.

Išplitęs paukščių gripas atneša didžiulių ekonominių nuostolių, todėl tik užtikrinus tinkamą šios ligos prevencijos priemonių taikymą, ypač griežtai laikantis visų biologinio saugumo reikalavimų ūkiuose ligos plitimo galima išvengti.

Lietuvoje paukščių laikytojams yra privaloma laikyti naminius paukščius uždarose patalpose, o jei yra būtinybė išleisti į lauką – tai tik į aptvertus kiemus ar aikšteles, saugoti paukščius nuo kontakto su laukiniais paukščiais, girdymui nenaudoti vandens iš atvirų vandens telkinių. Gyventojams nerekomenduojama liesti rastų kritusių laukinių paukščių, nepatartina iš rankų lesinti laukinius paukščius.

Radus nugaišusius vandens paukščius gyventojų prašoma pranešti nemokama visą parą veikiančia tel. linija 8 800 40 403, o naminių paukščių augintojai raginami susisiekti su VMVT arba veterinarijos gydytoju, jei pastebi pakitusią auginamų paukščių elgseną ar sveikatos sutrikimų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)