Spausdinti šį puslapį

Ką reikia žinoti apie gyvūnų sveiką gyvenseną?

Visi gyvūnų mylėtojai nori, kad jų augintiniai būtų sveiki ir laimingi, tačiau kartais pasitaiko įvairių susirgimų. Veterinarijos gydytojai laikosi vieningos nuomonės, kad geriausias ligų gydymas – įvairių susirgimų prevencija, kuria turėtų pasirūpinti augintinių šeimininkai. Sveikos gyvensenos principai yra gana paprasti, tačiau jų laikytis yra ypatingai svarbu. Taigi, kokie veiksniai gali užtikrinti sveiką ir ilgą gyvenimą?

Sveika mityba – visa ko pagrindas

Augintinio mityba turi būti gerai subalansuota ir atitikti svarbiausius augintinio poreikius. Nors gyvūnų šeimininkai neretai teiraujasi, koks yra geriausias kačių ar šunų pašaras, tačiau vienareikšmiško atsakymo nėra, ir net negali būti. Svarbu žinoti, kad geriausias pašaras yra tas, kuris tinka jūsų augintiniui, tačiau būtina įsitikinti, kad jame yra visų reikalingų medžiagų. Ir šunys, ir katės yra plėšrūnai, tad jų mitybos pagrindą turėtų sudaryti mėsa: renkantis sausą pašarą ar konservus visada vertėtų įsitikinti, kad sudėtyje yra didelis kiekis mėsos. Gyvūnų prekių parduotuvė alphazoo.lt siūlo itin platų augintinių pašaro pasirinkimą, tad visada galite pasitarti dėl paties tinkamiausio.

Tai, kas tinka mums, nebūtinai tinka ir augintiniams

Kartais norisi palepinti savo augintinį, tačiau tą vertėtų daryti protingai. Žmonių mėgstamas maistas gali patikti ir augintiniams, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad jis nepridarys žalos. Pavyzdžiui, net ir nedidelis kiekis šokolado gali lemti augintinio apsinuodijimą, tad šio skanėsto gyvūnų mitybos racione tikrai neturėtų būti. Didelę dalį šunų apsinuodijimų lemia būtent maistas nuo stalo, o katės neretai mėgsta paragauti kambarinių augalų, kurie gali lemti suprastėjusią savijautą.

Sukurkite saugią ir jaukią aplinką

Saugumas – tai vienas pamatinių augintinio poreikių, todėl pasirūpinkite, kad gyvūnas jaustųsi patogiai ir negalėtų susižeisti. Jei namuose turite jauną šuniuką, naudinga jį pratinti prie narvo: kol negalėsite stebėti savo augintinio, galėsite būti ramūs, kad jis nesugrauš namuose esančių daiktų (tai svarbu dėl paties augintinio sveikatos – prarijus svetimkūnį gali prireikti sudėtingos operacijos). Kačių augintojams būtina žinoti, kad tam tikri augalai (krokai, amariliai, monsteros, ciklamenai, ir t.t.) gali smarkiai pakenkti kačių sveikatai, tad šių augalų geriausia atsisakyti arba juos laikyti nepasiekiamoje vietoje.

Mankšta, mankšta, mankšta...

Fizinis aktyvumas yra svarbus ne tik žmonėms, bet taip pat ir jų augintiniams. Šunims būtini reguliarūs pasivaikščiojimai lauke, o katėms – aktyvūs žaidimai. Jei augintinis negauna pakankamai veiklos, jis gali imti niokoti namus arba susirgti depresija. Pakankamas fizinis aktyvumas yra svarbus ir dėl svorio kontrolės: jei augintinis turi antsvorio, tai gali lemti hipertenziją, didesnę inkstų ligų tikimybę ir net trumpesnę gyvenimo trukmę.

Profilaktinė sveikatos patikra

Kai kurios ligos pastebimos tik tada, kai jos yra smarkiai pažengusios, todėl gyvūnų augintojams rekomenduojama nelaukti, kol bus pastebimi tam tikri simptomai. Veterinarijos klinikoje patartina apsilankyti bent kartą per metus: šio vizito metu bus įvertinama bendra augintinio būklė, o esant tam tikriems įtarimams bus atliekami papildomi tyrimai. Ypatingai didelį dėmesį vertėtų skirti vyresnio amžiaus šunims ir katėms: svarbu stebėti širdies, inkstų ir kitų vidaus organų rodiklius. Kuo anksčiau bus imamasi reikalingo gydymo, tuo geresnių rezultatų bus galima pasiekti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)