Spausdinti šį puslapį

Rajono vadovai skiepysis, kai ateis laikas

Šalies prezidentas, ministrai, kai kurie Seimo nariai viešai pasiskiepijo nuo COVID-19.

Kad paskatintų gyventojus nebijoti, rinkosi baimėmis apipintą „AstraZeneca“ vakciną. Parodomąją vakcinaciją surengė ir vieno rajono meras. O ar bent vienas iš Ukmergės rajono vadovų  planuoja skiepytis? Ar mano, kad ir rajonų vadovai turėtų patekti į prioritetinį sąrašą dėl vakcinacijos?

Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad iš savivaldybės vadovų kol kas yra pasiskiepijusi tik administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, priklausanti prioritetinei 65-erių metų ir vyresnių asmenų amžiaus grupei.

Nei meras, nei mero pavaduotoja, nei administracijos direktorius nepatenka į kurią nors iš prioritetinių eilių (dėl amžiaus, lėtinių ligų ir t. t.), tad, pasak atstovės spaudai, jie planuoja pasiskiepyti, kai ateis jų eilė masinio vakcinavimo metu. Ir nesvarbu, kokia vakcina jiems tuo metu bus sušvirkšta. Meras Rolandas Janickas savo namuose turi gerą pavyzdį – 90-metę mamą, kuri yra paskiepyta „AstraZeneca“ vakcina ir jokio pašalinio vakcinos poveikio nepajuto, laukia antros vakcinos dozės.

„Jeigu jau į prioritetinį sąrašą pakliuvo šalies prezidentas, ministrė pirmininkė, Seimo pirmininkė, ministrai, Seimo nariai, tai, manome, kad būtų labai logiška, jog į tokį sąrašą būtų įtraukti ir savivaldybių merai, administracijų vadovai, tarybų nariai. Mes neturime įgaliojimų keisti vakcinavimo prioritetus. Tam pritartume, tačiau yra vienas „bet“. Manome, kad toks parodomasis valdžios atstovų skiepijimas galėtų supriešinti didžiulę mokytojų bendruomenę, vis dar laukiančią savo eilės skiepams. Nes kol kas, pagal galiojančius teisės aktus, yra paskiepyti tik ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojai“, – rajonų vadovų poziciją perdavė D. Zimblienė.

Skiepai – tik pagal prioritetus

Ar skiepijimo procese savivaldybėms palikta bent kiek laisvės, sudarant eiliškumus? Centralizuoto vidaus audito skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas Inga Pračkailė sakė, kad skiepijimas vyksta tik pagal griežtai nustatytą tvarką.

Skiepijimą ir jo paslaugas organizuojančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos iš eilės skiepija pirmiausia prioritetinėms grupėms priskiriamus asmenis.

Jei per savaitę nepavyksta paskiepyti visų pirmiau esančios prioritetinės grupės asmenų ir dėl to nesunaudojamos visos turimos COVID-19 vakcinos dozės, kviečiami skiepytis toliau iš eilės pagal prioriteto mažėjimo tvarką prioritetinių grupių asmenys, kol sunaudojamos visos turimos COVID-19 vakcinos dozės.

Daug senjorų Ukmergėje atsisakė „AstraZeneca“ skiepų. Kam jie buvo ar bus panaudoti? Pasak I. Pračkailės, kadangi vadinamoji (65+) prioritetinė grupė yra pakankamai didelė, kovo 25 d. buvo kviesti jai priskirti asmenys skiepytis iš anksto nesiregistravus. Jie be išankstinės registracijos galėjo atvykti į miesto stadiono salėje įkurtą Vakcinavimo centrą ir pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina.

Jei norinčiųjų skiepytis iš šios grupės neatsiras, tuomet galės skiepytis asmenys, priklausantys kitai prioritetinei – lėtinėmis ligomis sergančiųjų – grupei. Jei ir iš šios grupės nesusirinks pakankamai asmenų, norinčių skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, tuomet bus kviečiami norintys skiepytis policijos, priešgaisrinės tarnybos pareigūnai. 

„Tie asmenys, kurie pageidauja skiepytis kita vakcina, tiesiog bus skiepijami griežtai pagal prioritetines grupes, ir šio skiepijimo intensyvumas priklausys nuo gaunamos vakcinos kiekio“, – informavo I. Pračkailė.

Pasak jos, iki kovo 22 d. pirmosiomis vakcinos dozėmis buvo paskiepyti 2 873 ukmergiškiai, antrąsias vakcinos dozes jau yra gavę 1 495 asmenys. Šią savaitę skiepijami 65+ prioriteto asmenys „Moderna“ vakcina (400 doz.), „Pfizer“ vakcina (528 doz.) bei norintys „AstraZeneca“ vakcina (540 doz.).

Gali rinktis

Penktadienį įsigaliojo atnaujinta vakcinacijos nuo COVID-19 tvarka, leidžianti gyventojams pasirinkti, kurio gamintojo vakcina skiepytis.

Kviečiami vakcinuotis gyventojai bus informuojami, kokia vakcina siūloma skiepytis. Jei asmuo atsisakys siūlomos vakcinos – su juo bus susisiekiama vėliau, kai atsiras galimybė vakcinuotis kito gamintojo vakcina.

Atitinkamu metu skiepijamos prioritetinės grupės asmenys vakcinacijai registruojasi patys arba juos registruoja skiepijančios įstaigos darbuotojai. Skiepijamai prioritetinei grupei priklausantys, bet kvietimo nesulaukiantys gyventojai raginami patys kreiptis į savo gydymo įstaigą arba savivaldybę.

Gavę kvietimus, bet skiepytis negalėję atvykti gyventojai, gali bet kada vėliau registruotis iš naujo.

Taip pat nuo šiol vakcinos skirstomos savivaldybėms ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir atsižvelgiant į skiepijimo tempus. Savivaldybės, kurios greičiau skiepija, gaus daugiau vakcinų. Prireikus, joms taip gali būti perskirstomos vakcinos iš tų savivaldybių, kuriose dėl lėtesnio skiepijimo susikaupia vakcinų likučiai.

Keičiami prioritetai

Trečiadienį Vyriausybė pritarė, kad prioritetine tvarka valstybės lėšomis būtų skiepijami visi pedagogai ir visi darbuotojai, turintys tiesioginį, nors ir trumpalaikį, kontaktą su mokiniais ar studentais. Taip pat teisę skiepytis turės ir abiturientai.  

Galutinį sprendimą priims sveikatos apsaugos ministras savo įsakymu. Toliau būtų skiepijami visi ikimokyklinio ugdymo pedagogai, dalykų ir neformaliojo švietimo mokytojai, dėstytojai ir švietimo įstaigų darbuotojai,

Prioriteto tvarka galės pasiskiepyti sporto treneriai, sveikatos mokslų studijų krypčių programų studentai, dalyvaujantys praktiniuose užsiėmimuose arba atliekantys praktiką asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir vaistinėse.

Paskelbs informaciją

Į redakciją trečiadienį paskambinęs ukmergiškis Antanas liko nepatenkintas ir skiepijimui Ukmergėje parinkta vieta, ir tvarka.

Žmogus tikino, kad antradienį ir trečiadienį buvo atvykęs į vakcinavimo centrą miesto stadione. Tačiau esą apie 12 valandą durys buvo uždarytos. O juk skelbta, kad darbas čia vyksta iki 16 val. Žmogus pasigedo ant įstaigos durų užrašo apie darbo laiką bei kontaktinių telefonų pasiteirauti.

Laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas I. Pračkailė patikino, kad šiuo metu žmonės į vakcinavimo centrą kviečiami tik jiems skirtu griežtai nustatytu laiku. Apie tai pranešama skambučiu ar žinute. Jei atėjo nustatytu laiku, tikrai turėjo būti priimtas.

Sakė, kad dabar neretai pastebima, jog žmonės ateina kada tik jiems šauna į galvą. Tokia tvarka galios tik ateityje, prasidėjus masinei vakcinacijai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)