Neįgalumas nuo baudos gali ir neapsaugoti

Į redakciją kreipėsi baudą už kaukės nedėvėjimą viešoje vietoje gavęs asmuo. Tikina, kad pareigūnams pateikė neįgaliojo pažymėjimą, tačiau to nepakako, jog išvengtų baudos.

„Ukmergės žiniose“ esame rašę, kad norint nedėvėti kaukės, reikia turėti neįgaliojo pažymėjimą.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnyba tąsyk informavo, kad kaukių dėvėjimas yra neprivalomas, turint negalią, kai žmogus negali to daryti dėl savo sveikatos būklės arba kaukių dėvėjimas galėtų pakenkti jo sveikatai. Teigta, kad pakaktų pareigūnams pateikti neįgaliojo pažymėjimą, o medicininiai dokumentai nereikalingi.

Į redakciją kreipęsis vyras tvirtino kitaip. Sakė, kad kaukės nedėvėjo parduotuvėje. Už tai jam buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Teigia, kad pareigūnams pateikė neįgaliojo pažymėjimą, tačiau buvo paprašytas parodyti ir šeimos gydytojo pažymą. Tai daryti atsisakė, nes buvo skaitęs, kad papildomi medicininiai dokumentai, turint negalią, nereikalingi.

Ukmergiškis su nuobauda nesutinka. Jis teiraujasi, ar tikrai kartu su neįgaliojo pažymėjimu privaloma pateikti gydytojų pažymą apie ligas, dėl kurių negali dėvėti veido apsaugos priemonių.

Duomenų apsauga

Ukmergės rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus atkreipė dėmesį, kad išimties antroje dalyje yra nurodyta, jog reikalavimas netaikomas „neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei“.

„Neįgalumas turi turėti sąsajų su kaukės dėvėjimo problemomis. Pavyzdžiui, neįgalumas, susijęs su kvėpavimo ligomis, širdies ir panašiai“, – atsakė V. Butkus. Paaiškino, kad neįgalumo pažymėjime „yra tik ligos kodai, todėl įvykio vietoje ne visada yra galimybė įvertinti, ar kaukės nedėvėjimo pagrindas yra teisėtas. Bylos nagrinėjimo metu visada įvertinamos visos aplinkybės ir priimamas pagrįstas sprendimas“.

Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vedėjos Rasos Biekšienės atsakyme teigiama: „Jokios pažymos iš gydytojų apie turimas ligas, dėl kurių asmuo gali nedėvėti veido apsaugos priemonių, pateikti nereikia. Pakanka turimo neįgaliojo pažymėjimo.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu dėl fizinių asmenų apsaugos, tvarkant asmens duomenis, yra įtvirtinti jų tvarkymo principai bei reglamentuojančios nuostatos. Todėl tvarkant sveikatos duomenis, taikomi aukšti jų apsaugos standartai. Taigi perteklinis pažymos dėl turimų ligų reikalavimas pažeidžia minėto reglamento nuostatas.“

Ragina nepiktnaudžiauti

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyr. specialistas Lukas Vosylius patikslino, kad teisės aktai nenustato ligų, dėl kurių asmenims taikoma Vyriausybės nutarime išimtis, sąrašo. Taip pat sveikatos priežiūros įstaigos nėra įpareigotos išduoti asmenims pažymų dėl išimčių taikymo. Todėl pareigūnai neprivalo reikalauti iš asmens, turinčio neįgaliojo pažymėjimą, pateikti dar ir gydytojo pažymą. 

Taip pat pažymima, kad asmuo, turintis neįgaliojo pažymėjimą, neprivalo dėvėti kaukės, tačiau jam rekomenduojama dėvėti veido skydelį. Pabrėžė, kad Pasaulio sveikatos organizacija ypatingai rekomenduoja dėvėti medicinines kaukes uždarose viešose vietose asmenims, turintiems riziką susirgti sunkia COVID-19 ligos forma ir komplikacijų riziką, – vyresniems nei 60-ies m., sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių ligomis, vėžiu.

„Norėtume atkreipti gyventojų dėmesį: esant šiuo metu blogėjančiai epidemiologinei situacijai, reikėtų elgtis labai atsakingai, nerizikuoti be kaukių lankytis viešose uždarose vietose, nepiktnaudžiauti  neįgaliojo pažymėjimais, ypatingai, jei jie išduoti dėl fizinės negalios ar ligos, dėl kurios tikrai nepablogės sveikata apsipirkimo metu“, – rašė L. Vosylius.

Praktika nepakankama

Redakcijos kalbinti teisininkai į redakciją besikreipusiam ukmergiškiui patarė nutarimą administracinio nusižengimo byloje skųsti apeliacine tvarka. Tačiau kokia būtų bylos baigtis, priklausytų nuo konkrečių aplinkybių.

Tokio dydžio pandemiją turime pirmą kartą, todėl tikrai nėra pakankamai teismų praktikos šiuo klausimu. O kaukių dėvėjimas nustatytas išimtinai piliečių sveikatos ir gyvybių išsaugojimo reikalu.

Anot teisininkų, argumentų turi tiek policijos pareigūnai, tiek sveikatos sektoriaus atstovai.

Teismas, nagrinėdamas bet kurią bylą, visų pirma tinkamai kvalifikuoja teisinį santykį – nustato konkrečias teisės normas, kurios turėtų būti taikomos.

Nesant tinkamos teisės normos, teismas privalo vertinti, kokie gi  teisės principai konkuruoja, tai yra kurie turi prioritetą. Šiuo atveju, ar neįgaliojo teisė lankytis prekybos centre be kaukės, ar visgi ir kitų asmenų teisės į sveikatą. Logiška, kad ne bet koks neįgalumas suteiktų teisę nedėvėti kaukės, tuomet būtų pagrįsti policijos pareigūnų argumentai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų