Spausdinti šį puslapį

Į sukčiavimo schemas gali būti įtraukti sąžiningi pirkėjai

Gyventojams, planuojantiems įsigyti naudotus automobilius, dėmesį vertėtų atkreipti ne tik į technines transporto priemonių charakteristikas, bet ir į sandorį patvirtinančius dokumentus.

Darbo grupės, koordinuojančios VMI veiksmus naudotų automobilių prekybos sektoriuje, vadovė Loreta Krisiukėnienė pažymi, kad gyventojai, neįvertinę tykančių pavojų, gali nukentėti ne tik finansiškai, bet ir sulaukti teisėsaugos dėmesio.

„Pasirašydamas užsienietišką pirkimo–pardavimo sutartį gyventojas padeda mašinos pardavėjui nuslėpti pajamas. Dokumente nurodoma, kad transporto priemonės pardavėjas yra užsienietis, jos perpardavėjo duomenys nėra užfiksuoti jokiuose dokumentuose. Už automobilio pardavimą gautas pajamas tikrasis pardavėjas paprasčiausiai nuslepia, nesumoka priklausančių mokesčių“, – teigia L. Krisiukėnienė.

Pažymi, kad sutartys, kuriose nurodomos tikrovės neatitinkančios aplinkybės (sumažinta įsigijimo kaina, netikri pardavėjo duomenys), yra vertintinos kaip suklastotos, o jų įforminimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Suklastotą sutartį pasirašantis pirkėjas taip pat netenka visų garantijų, nes neturi jokių įrodymų, kad automobilis pirktas iš Lietuvos piliečio.

Situaciją puikiai iliustruoja vieno Prienų gyventojo pavyzdys. Jis įsigijo naudotą automobilį. Deja, greitai paaiškėjo, kad automobilis turi paslėptų defektų. Pirkėjas suskubo ieškoti mašiną jam pardavusių asmenų, tačiau visos jo pastangos buvo bevaisės, nes automobilį jam pardavę asmenys tiesiog dingo.

Pirkėjas, sudarantis sandorį su pardavėju ir sutinkantis pirkimo–pardavimo sutartyje nurodyti mažesnę automobilio kainą nei yra sumokama realiai, vėliau gali nukentėti ir pats.

Naujajam savininkui automobilio neišlaikius nuosavybėje 3-ejų metų ir nutarus jį parduoti kitam asmeniui už didesnę kainą nei ji buvo įrašyta sutartyje pirminio įsigijimo metu, gali tekti sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo gauto pelno.

Pavyzdžiui, jeigu pirkėjas, įsigydamas automobilį, sutiko su pardavėju dokumente įrašyti 100 eurų automobilio kainą, o vėliau, tas pats pirkėjas parduoda minėtą transporto priemonę už 5 000 eurų sumą, jam teks sumokėti 735 eurus GPM.

Rizikų paprasčiausia išvengti pirkimo ir pardavimo sandorius baigiant pasirašant rekomendacinę pirkimo–pardavimo sutarties formą, kurią galima rasti VĮ „Regitra“ interneto svetainėje.

Pildant sutartį, labai svarbu nurodyti teisingus duomenis: tikrus pardavėjo bei pirkėjo duomenis, automobilio kainą, ridą, defektus ar kitą informaciją. Ne mažiau svarbu yra užfiksuoti ir pinigų perdavimo faktą raštu.

Gyventojai, pastebėję galimus mokestinius pažeidimus, informaciją gali perduoti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildę elektronines formas VMI interneto svetainėje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)