Pataria, kaip elgtis miške sutikus laukinį žvėrį

Danielius.  B. Ambrozo nuotr. Danielius. B. Ambrozo nuotr.

Pandemijos metu vis daugiau žmonių laiką leidžia miške. Tačiau kai kurie pamiršta, jog svečiuojasi ten, kur gyvena daugybė gyvūnų, o juos susitikę – ne visada elgiasi taip, kaip derėtų.

Valstybinių miškų urėdijos gamtos apsaugos, gamtotvarkos, rekreacijos ir medžioklės skyriaus specialistas Kornelijus Alekna sako, kad pastebėjus žvėrį, nereikėtų stengtis prie jo prieiti kuo arčiau, stengtis jį paliesti, paglostyti. O jei jau gyvūnas yra pakankamai arti – nereikėtų daryti staigių judesių ar jį išgąsdinti, nes išsigandęs gyvūnas gali būti neprognozuojamas – bėgti neaiškia kryptimi, šokti, spirti.

Anot specialisto, vienas gyvūnas visada yra ramesnis ir arčiau prisileidžia žmogų, ramiau pasišalina pajutęs pavojų. Gyvūnų grupė visada yra aktyvesnė, drąsesnė, bet pabaidyta gali bėgti į visas puses.

„Pavojingu gali tapti įbaugintas ar uždaroje teritorijoje į kampą įspraustas žvėris. Taip pat patelė, turinti ar vedžiojanti jauniklį ar keletą jų, pavyzdžiui, briedžio ar šerno patelė. Toks gyvūnas gali bėgti link jūsų, spirti ar parversti, įkąsti. Tačiau tai – tik gynyba, siekiant apsaugoti jauniklius“, – paaiškina K. Alekna.

Specialistas primena, kad ir naminius augintinius vedžioti privaloma saugiai. Vedžiojant šunį miške ar miško parke, jis turi būti prisegtas pavadėliu, negali būti palaidas, kai kurių veislių šunims reikia uždėti ir antsnukius. „Šuniui pabaidžius ar išgąsdinus laukinį gyvūną (briedį, elnią, stirną ar kt.), gyvūnas traukiasi, greitai bėga ir gali padaryti žalos stovinčioms ar važiuojančioms transporto priemonėms, sužeisti ar išgąsdinti kitus netoliese esančius žmones arba susižaloti ar net žūti. Jei jūsų šuo pagaus ir papjaus laukinį gyvūną – jums, kaip šuns šeimininkui, teks atlyginti padarytą žalą gamtai“, – įspėja K. Alekna.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų