Spausdinti šį puslapį

Žemės ūkio technikos apžiūros – pagal grafiką

 Tarp registruojamos žemės ūkio technikos – ir keturračiai. Tarp registruojamos žemės ūkio technikos – ir keturračiai.

Ukmergės rajone iš viso registruota apie 2 400 vienetų žemės ūkio technikos – traktorių, savaeigių mašinų, jų priekabų. Šį pavasarį pagal numatytą grafiką kiekvienoje seniūnijoje vyksta jų techninė apžiūra.

Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei jų priekabų registravimas ir techninė priežiūra – viena iš valstybės perduotų savivaldybėms funkcijų.

Ukmergėje šie darbai yra pavesti rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriui.

Šio skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys pasakojo, kad pernai rajone įregistruota bei išregistruota 412 vnt. įvairios žemės ūkio technikos bei išduoti 572 techninės apžiūros talonai.

2019 metų duomenimis, rajone iš viso registruota apie 2 400 vnt.  žemės ūkio technikos – traktorių, savaeigių mašinų, jų priekabų.

Registruojamųjų sąraše taip pat – ir keturračiai. Tiesa, ne visi, o tik priskirti tam tikrai kategorijai. Ji būna įrašyta įsigijimo dokumentuose.

Ką su keturračiu galima dirbti ūkyje, argi tai nėra daugiau pramogoms naudojama technika? S. Stimburys atkreipia dėmesį, kad ši technika pritaikoma ir žemės ūkyje – laukų apžiūrai, dirvožemių mėginių tyrimams. Tačiau mano, kad tai tikrai nėra labai populiarus pritaikymo būdas.

Pasak vedėjo, savivaldybėms pavestas tik registro tvarkymas – duomenų įvedimas. Visą informaciją valdo Žemės ūkio informacijos ir verslo centras prie Žemės ūkio ministerijos.

S.Stimburys sako, kad registruojamos technikos statistikoje labai didelių pasikeitimų per metus neįvyksta, tačiau, vertinant dešimtmečiais, jie – didžiuliai. Vis mažiau ūkiuose lieka rusiškos technikos, o daugiau – vakarietiškos, kuri yra gerokai pranašesnė. Tiesa, smulkesniuose ūkiuose tokia ne visada įperkama, taigi, vis dar naudojama senesnė ir pigesnė.

Kas dvejus metus pavasarį savivaldybės specialistai atlieka žemės ūkio technikos – traktorių, savaeigių mašinų, jų priekabų – techninę apžiūrą.

2019-aisiais savivaldybėje atliktos 1 802 techninės apžiūros. Tokios apžiūros atliekamos kaip tik šiuo metu.

Jų tikslas – įvertinti traktorių ir kitos technikos būklę, kad eksploatuojama ji nekeltų pavojaus žmonėms ir žalos aplinkai.

Vienas iš šių apžiūrų ypatumų yra tai, kad žemės ūkio skyrių specialistai atvyksta į technikos buvimo vietą.

Stengiamasi vieno išvykimo metu patikrinti kuo didesnį mašinų kiekį, todėl tuo tikslu savivaldybės sudaro ir viešai paskelbia techninių apžiūrų grafikus, rekomenduodamos apžiūros laiką ir vietą.

S.Stimburys sako, kad pagal senas tradicijas vieta dažniausiai daug metų būna ta pati.

Jei ūkis labai didelis ir technikos daug, specialistai vyksta į patį ūkį, tiesa, tokios apžiūros kaina truputį didesnė. 

Techninės apžiūros metu tikrinama, ar traktoriaus techninė būklė atitinka Kelių eismo taisyklių bei traktoriaus gamintojo nurodytus reikalavimus.

Jeigu atitinka reikalavimus, išduodamas techninės apžiūros talonas, o jeigu neatitinka reikalavimų, techninė apžiūra atliekama pakartotinai.

Pažymima, kad nauji traktoriai nuo pirmos registracijos datos trejus metus eksploatuojami be techninės apžiūros.

Už techninę apžiūrą imama valstybės rinkliava. Jos dydis už traktoriaus ar savaeigės mašinos techninę apžiūrą – 6,8 euro, už traktoriaus priekabos – 5,5 euro.

Nuo šių metų sausio numatyti pokyčiai – naujai registruojamiems traktoriams, kai pasikeičia savininkas, skaičiuojamas mokestis už aplinkos teršimą, kurio dydis priklauso nuo traktoriaus galios (kW).

Taršos mokestis mokamas, kai traktoriaus galia viršija 70 kW. Nesumokėjus aplinkos taršos mokesčio,  traktoriai neregistruojami.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)