„Eternia Solar LT“ specialistas Mantas Baronas: „Saulė ne tik džiugina, bet ir padeda sutaupyti“ 

Saulės energijos bendrovės „Eternia Solar“ specialistas. Saulės energijos bendrovės „Eternia Solar“ specialistas.

Vaizdas pro langą, kai Ukmergėje kasdien vis daugiau saulės, džiugina kiekvieną. Bet yra tokių, kam šis džiaugsmas dvigubas: ryški saulė ne tik skaidrina dieną, bet ir generuoja elektros energiją bei padeda sutaupyti. Pernai komercinę saulės elektrinę įsirengę „Glass LT“ skaičiuoja, jog saulės elektrinė jiems pagamins apie 500 MWh per metus.

„Glass LT“ generalinis direktorius Giedrius Jackūnas pasakoja, kaip įmonėje kilo mintis statyti saulės elektrinę: „Mūsų tikslas yra atsakingai valdyti ne tik klientų, bet ir aplinkos resursus, todėl ši idėja organiškai atspindėjo mūsų strategiją. Matome tame didelę prasmę. Žinoma, valstybės ir Europos Sąjungos fondų parama buvo papildoma paskata susidomėti saulės energijos elektrinės įrengimu.“ 

„Eternia Solar LT“ specialistas Mantas Baronas pritaria, kad saulės elektrinė išties leidžia geriau valdyti aplinkos resursus ir tokiu būdu dar ir sutaupyti. Tik svarbu kiekvienai elektrinei pagal aplinkybes parinkti tinkamiausią įrangą. Specialistas pataria, kad norint įsigyti kokybišką įrangą, dėmesį reikia kreipti į šiuos saulės modulių parametrus: 

  • Našumo garantija turi siekti bent 25-erius metus, našumas po tiek metų turėtų būti daugiau nei 84 proc., o techninė produkto garantija turėtų viršyti 12-os metų (standartas rinkoje).
  • Inverterio minimali gamintojo garantija turi siekti 10 metų, dar geriau, jei jam suteikiama 20-ies metų garantija, nes tai labiausiai gendanti dalis visoje elektrinėje.

 „Kelių tūkstančių kvadratinių metrų plokščio stogo ar žemės ploto gali pakakti tam, kad įrengta kelių šimtų kW saulės elektrinė, įskaičiuojant valstybės teikiamą paramą, atsipirktų per 5–6 metus. Investicijos į saulės elektrines tikrai apsimoka – tą matome iš didelio verslo ir žmonių susidomėjimo“, – teigia M. Baronas.

 Kartais atsipirkimas gali būti net greitesnis, nei planuota. SBA įmonės „Klaipėdos baldai“ vadovas Ruslanas Žolobaila dalijasi savo patirtimi: „Pirmieji mūsų saulės elektrinės veiklos metai parodė, kad priėmėme teisingą sprendimą. Dėl pakankamo saulėtų dienų kiekio, 1 MW galios elektrinėje elektros buvo pagaminta šeštadaliu daugiau nei numatyta projekte.“

 „Klaipėdos baldų“ vadovas džiaugiasi, kad pats saulės elektrinės įrengimas truko vos 4 mėnesius. Tiesa, svarbu turėti omenyje, kad prieš pradedant elektrinės statybas dar laukia formalių pasiruošimo darbų: nuo paramos paraiškos teikimo iki leidimo gaminti elektrą gavimo.

 Bet visais šiais klausimais konsultuoja patikimi rangovai. „Eternia Solar LT“ specialistas M. Baronas sako, kad mintys apie painų biurokratinį visų leidimų ir paramos gavimo procesą kartais atbaido bendroves nuo saulės elektrinės įsirengimo. 

 Bet iškart ir nuramina: „Tinkamai ir tvarkingai paruošti dokumentai paramai gauti labai padidina jos gavimo tikimybę. Jaudintis dėl jų parengimo nereikėtų – detalus planavimas ir būtinų dokumentų sutvarkymas yra stipri „Eternia Solar“ pusė, ir mielai tuo pasirūpiname“, – sako M. Baronas.

 Specialistas taip pat primena, jog norint sutaupyti, saulės elektrinę svarbu ne tik pastatyti, bet ir tinkamai prižiūrėti: „Tam, kad sklandžiai veiktų, saulės elektrinė reikalauja reguliarios, ilgalaikės priežiūros. Dabar, kai Lietuvoje atsiranda vis daugiau elektrinių rangos bendrovių, reikėtų įsitikinti, kad pasirinktas partneris yra patikimas ir nedings po metų ar kelerių“, – teigia M. Baronas.

 Jo teigimu, „Eternia Solar LT“ šiuo metu užima daugiau nei pusę elektrinių įrengimo verslui rinkos Lietuvoje, o artimiausiu metu ketina aktyviai plėtoti veiklą Europos Sąjungos šalyse.

 Jei apie komercinės saulės elektrinės įsirengimą norite pasikalbėti išsamiau, susisiekti su Mantu Baronu galite telefonu +370 680 19196 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų