Spausdinti šį puslapį

Personalo atranka: kaip pasirinkti vieną specialistą iš kelių?

Personalo atranka yra ne mažiau svarbus etapas nei darbuotojų paieška. Tinkamai organizuota, vadovaujama patyrusių personalo atrankos specialistų, ji padeda iš visų norinčiųjų išskirti tik pačius geriausius specialistus. Galutinis sprendimas, kurį kandidatą priimti į darbą kartais priimamas lengvai – palyginus atrankos rezultatus ir matant vieno kandidato pranašumą prieš kitus.

Tačiau taip pat pasitaiko situacijų, kai personalo atranka baigiama keliems kandidatams esant lygiavertėse profesinių savybių ir patirties pozicijose, o jums reikalingas tik vienas darbuotojas. Kaip tuomet priimti sprendimą, jei keli kandidatai lygiaverčiai? Tuomet galite orientuotis į vieną iš sekančių veiksnių.

Kandidatų asmeninės savybės

Personalo atranka pirmiausia orientuota į profesinių įgūdžių ir žinių įvertinimą. Taip, tai pagrindiniai kandidatų vertinimo kriterijai. Tačiau asmeninių savybių nereikia nustumti į paskutinę vietą. Tai, kokios darbuotojo savybės būtų naudingos, priklauso nuo būsimų pareigų, įmonės kolektyvo ir struktūros. Jei darbuotojo pareigos bus susijusios su komandiniu darbu, be abejo jo asmeninės savybės turėtų būti tinkamos tokiam pareigų atlikimo modeliui. Dažniausiai komunikabiliems, mėgstantiems bendrauti darbuotojams žymiai lengviau sekasi ne tik įsilieti į naują kolektyvą, bet ir vėliau atlikti komandinio darbo užduotis. Ir atvirkščiai, ieškant darbuotojo, kuris turės dirbti savarankiškai, rekomenduojama orientuotis į darbuotojus, kurie yra intravertai, puikiai besijaučiantys vienumoje. Nereikia pamiršti ir apie tokias savybes kaip atsakingumas, perfekcionizmas, pastovumas siekiant tikslų. Darbuotojai, kuriems būdingos šios savybės atsakingiau atlieka savo pareigas ir žymiai labiau stengiasi dėl bendrų įmonės rezultatų. Geriausia apie kandidatų asmeninių savybių į vertinimą pagalvoti dar tada, kai tik planuojama personalo atranka. Dažniausiai kaip vienas iš atrankos etapų organizuojamas psichologinių testų ar klausimynų pildymas. Taip pat gali būti pasitelkiamos psichologo, kuris specializuojasi darbuotojų atrankos srityje, konsultacijos. Ne veltui darbuotojų paieška ir personalo atranka užsiimančios įmonės visuomet skiria ypatingą dėmesį ir kandidatų asmeninių savybių įvertinimui taikant įvairius metodus.

Kandidatų noras užimti pareigas

Jei jau kandidatai noriai dalyvavo atrankose ir jas įveikė, jie be abejo suinteresuoti užimti siūlomas pareigas. Tačiau motyvacija ir noras dirbti įmonėje gali būti skirtingas. Pagal susitikimų metu gautą informaciją galima spręsti ar kandidato motyvacija prisijungti prie bendrovės komandos yra tikrai stipri, ar jis jūsų darbo pasiūlymą vertina labiau kaip atsarginį variantą. Susitikimų metu, kai organizuojama personalo atranka, paprastai pristatoma ir įmonės veikla, kandidatai supažindinami su bendrovės tikslais ir siekiais. Jei kandidatas domisi šia informacija ir rodo iniciatyvą bei žino kaip galėtų prisidėti prie įmonės tikslų įgyvendinimo, žinokite, jis nusiteikęs rimtai. Priešingu atveju, jei nejaučiamas susidomėjimas ir motyvacija, kandidatas tikriausiai ir priimtas į darbą nebūtų pernelyg nusiteikęs siekti gerų rezultatų.

Kandidatų suderinamumas su įmonės komanda

Geras įmonės mikroklimatas yra svarbi sąlyga geriems darbo rezultatams. Kai komandoje yra sutarimas ir darna, ne tik produktyviau sprendžiamos komandinės užduotys, bet ir darbuotojai pasidalina patarimais bei padeda vienas kitam kilus problemoms. Ar galima nuspėti, kaip kandidatas pritaps kolektyve, dar tuomet kai tik atliekama personalo atranka? Bent jau iš dalies nuspėti kandidato suderinamumą su įmonės komanda tikrai galima. Dažniausiai šiuo tikslu, kaip ir vertinant asmenines savybes, pasitelkiami psichologiniai testai. Šios srities specialistai (žmogiškųjų išteklių srityje dirbantys psichologai) tam naudoja specialias metodikas. Na, o jei personalo atranka organizuojama be specialistų pagalbos, galite atsižvelgti bent jau į tai, ar kandidato temperamentas dera su komandoje vyraujančiu darbuotojų tipu. Pavyzdžiui, jei įmonės komandą sudaro aktyvūs ir veržlūs jauni specialistai, vyresnio amžiaus ir ramaus būdo darbuotojas vargu ar puikiai įsilies į kolektyvą.

Vadovaudamiesi šiais papildomais kriterijais lengviau pasirinksite tinkamą kandidatą. Norint, kad personalo atranka būtų profesionali, galite pasinaudoti darbuotojų atranka ir vertinimu užsiimančių įmonių paslaugomis. Taip būsite garantuoti, kad atrinktas kandidatas pasižymės geriausiomis ne tik profesinėmis, bet ir asmeninėmis savybėmis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)