Spausdinti šį puslapį

Dažniausios vejos priežiūros klaidos

Svajojate apie gražią, sveiką veją savo namų kieme, tačiau niekaip nepavyksta tokios jos pasiekti? Nesijaudinkite! Didelė tikimybė, jog jūsų vejos priežiūros rutinoje trūksta vieno vienintelio dalyko, kurį įtraukus, svajonių veja tikrai taps įgyvendinama misija. Šiame straipsnyje pateiksime 4 didžiausias vejos priežiūros klaidas, kurias daro daugelis sodininkų. Žinodami jas, ateityje galėsite nesunkiai jų išvengti arba greitai išspręsti atsiradusią problemą. 

Per mažai arba per daug vandens

Dažniausiai pasitaikanti klaida – netinkamas vejos laistymas. Iš tiesų, laistyti veją reiktų nuo 20 iki 60 minučių 2 - 4 dienas per savaitę, o ne po 5 ar 10 minučių kasdien. Tačiau, kaip tiksliai žinoti, kada ir kiek laistyti veją, jog ji būtų graži ir sveika? Pirmiausia, atsižvelkite į orą, vyraujantį tą dieną. Jei truputį palijo, tikrai nereiškia, jog žolė gavo pakankamą kiekį vandens, todėl palaistykite ją papildomai. Negana to, jei vasaros dienos itin karštos ir sausos, turėkite omenyje, jog jūsų vejai vandens gali reikėti daug daugiau nei įprastai. Taip rekomenduojamas vejos laistymo laikas – ankstus rytas, kuomet oras dar nebūna pakankamai įšilęs. Venkite laistymo vėlai vakare, nes per naktį ant žolės likęs vanduo gali padidinti tam tikrų ligų riziką. Nors vejos laistymas atrodo gana sudėtingas procesas, yra priemonių, kurios gali palengvinti šį sodo darbą. Tai – gera laistymo sistema. Šioje svetainėje rasite visas reikiamas priemones, kurios padės laistymą paversti daug efektyvesniu procesu. 

Nesugrėbiami lapai

Nors yra daug skirtingų nuomonių apie lapų grėbimo reikalingumą, visgi norint turėti estetiškai atrodančią veją, patariama juos surinkti. Nukritę medžių lapai gali sukurti storą sluoksnį, kuris neleistų vejai ir dirvožemiui pasisavinti reikiamą kiekį vandens, deguonies bei saulės spindulių. Gi visiems žinomas faktas, jog kuomet augalai negali vykdyti fotosintezės, jie miršta. Negana to, šlapi ir seni lapai – tai ideali vieta slėptis įvairiems kenkėjams ar ligoms, galinčioms negrįžtamai pakenkti žolei, prarandant sveiką jos išvaizdą. Taigi, būtent dėl šių priežasčių, kiekvieną rudenį kruopščiai sugrėbkite lapus. Tokiu būdu būsite užtikrinti, jog jūsų veja po žiemos sužaliuos ir džiugins gražiu vaizdu. 

Per trumpai nupjauta žolė

Pjovimo aukštis taip pat turi nemažą įtaką vejos būklei. Per trumpai pjaunama žolė yra viena didžiausių klaidų, prižiūrint veją. Ne paslaptis, jog daugelis sodininkų žolę pjauna trumpiau dėl to, jog nori sutaupyti šiek tiek laiko ir energijos, kadangi yra manoma, jog trumpiau nupjauta žolė ilgiau nereikalaus pjovimo. Visgi, toks sprendimas iš tiesų kenkia žolei, nes taip ji nepasisavina viso reikiamo naudingų medžiagų kiekio. Negana to, palaikant trumpą žolę, greičiau plinta piktžolės, kadangi tokiu būdu yra sukuriama joms palanki aplinka. Kaip galima suprasti, per daug nutrumpinti veją tikrai neverta. Rekomenduojamas žolės ilgis, kurį reiktų palikti, yra bent 4-5 cm. O jei tiek dažnai pjauti vejos neturite laiko, galite įsigyti vejos robotą, kuris greitai ir lengvai patrumpins jūsų sode augančią žolę. 

Netinkamai pasirinktas vandens siurblys

Tai ypač aktualu tiems žmonėms, kurie yra įsirengę laistymo sistemą. Paprastai vandens siurbliai yra tie įrenginiai, kurie pumpuoja vandenį iš tam tikro tvenkinio ar alternatyvių vandens šaltinių, tarkime, cisternų arba vandens kubilų, bei aprūpina juo jūsų sode augančius augalus. Visgi, kad visa tai tinkamai veiktų, labai svarbu pasirinkti tokį siurblį, kuris galėtų visas šias funkcijas atlikti. Geriausiai namų ūkiui tinka paviršiniai vandens siurbliai, ne tik išgaunantys vandenį, bet ir padidinantys spaudimą sistemoje. Taip galėsite būti užtikrinti, jog veja gaus tiksliai tiek vandens, kiek jai yra reikalinga. Tikimės, jog šiame straipsnyje pateikta informacija leis išvengti didžiausių vejos priežiūros klaidų ir galėsite džiaugtis gražia, sveika veja savo kieme ar sode.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)