Spausdinti šį puslapį

Sraigių gausu, bet supirkimo sezonas greitai baigsis

Šiemet daugiau sraigių išvengs gurmanų lėkščių. Šiemet daugiau sraigių išvengs gurmanų lėkščių.

Lietingas pavasaris galėtų būti palankus vynuoginių sraigių rinkėjams ir supirkėjams. Deja, pandemija palietė ir šį sektorių. Nors sraigių gausu, supirkimo kaina menka, o ir sezonas baigsis anksčiau nei įprastai.

Sraiges Lietuvoje leidžiama rinkti nuo jų vegetacijos pradžios iki liepos 1 d. Įprastai šie šliužai pasirodo po pirmojo lietaus.

Aštuonerius metus vynuogines sraiges Ukmergėje supirkinėjantis Vydas, pasiteiravus apie šiųmetę situaciją, teigia, kad sezonas jau eina į pabaigą. Jo tvirtinimu, nepaisant, kad sraiges galima rinkti dar du mėnesius, jų supirkimas baigsis greičiau.

Pasak supirkėjo, sezonas sutrumpėjo, nes sraigių nebereikia gamykloms, šiemet bendras superkamas kiekis kur kas mažesnis nei ankstesniais metais, tad nebėra jų kur realizuoti. Sraiges šiemet superka po 40 centų už kilogramą.

Kokį kiekį sraigių supirko šiemet, verslininkas nenorėjo atskleisti, esą tai – komercinė paslaptis. Jo  manymu, supirkimas sumažėjo dėl pandemijos. Juk sraigės buvo tiekiamos užsienio restoranams, kurie dėl pandemijos uždaryti.

Kitas sraigių supirkėjas Kazimieras šiemet veiklos atsisakė visai. Tuo vertėsi apie šešerius metus.

Papasakojo, kad supirktas sraiges perduodavo kitam supirkėjui, kuris jas gabendavo į bazę Naujojoje Vilnioje. „Nežinau, kas vyksta bazėje, tačiau kainos nuolat mažinamos. Seniau sraiges supirkdavome po 60, paskui – po 50, šiemet – po 40 centų. Be to, šiemet pranešta, kad iš visų supirkėjų bazė priims tik 3 tonas. Išgirdęs tokias sąlygas, atsisakiau, nes nebuvo aišku, ar priiminės supirktas sraiges, jei jų bus daugiau“, – kalbėjo Kazimieras. Ankstesniais metais per sezoną jis supirkdavo po 500–600 kilogramų.

Ukmergiškio manymu, įtakos sumažėjusiam poreikiui galėjo turėti karantinas. Jo žiniomis, vynuoginės sraigės eksportuojamos į tokias šalis kaip Prancūzija ir kitas, kur jos populiarios, gaminant maistą. Dėl pandemijos restoranai nedirba, mažiau suvalgoma, tad mažesnis ir poreikis.

Kol dar galima rinkti vynuogines sraiges, primename apie šios veiklos taisykles. Kadangi tai – saugoma rūšis (jos patenka į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus), jų rinkėjai ir supirkėjai turi atminti keletą esminių dalykų.

Aplinkos apsaugos departamentas skelbia, kad leidžiama rinkti vynuogines sraiges, kai jų skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm. Prieš superkant, privalu išrūšiuoti supirkimo vietoje. Supirkėjai jas turi išrūšiuoti pagal skersmenį. Po rūšiavimo supirkimo vietose negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių vynuoginių sraigių, nei leidžiama.

Juridiniai asmenys turi informuoti Aplinkos apsaugos departamentą apie supirkimo vietas.

Vynuogines sraiges draudžiama rinkti gamtiniuose rezervatuose, zoologiniuose ir botaniniuose zoologiniuose draustiniuose bei kitose saugomose teritorijose.

Nesilaikantiesiems taisyklių, gali būti taikomos baudos. Už tai gresia baudos nuo 60 iki 300 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 110 iki 600 eurų.

Rinkimo apribojimai taikomi siekiant, kad vynuoginių sraigių populiacija kasmet atsinaujintų ir neišnyktų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)