Spausdinti šį puslapį

Lapės pjauna vištas, puola žmones, o medžiotojų rankos surištos

Ukmergės rajono Balelių kaimo gyventojus terorizuoja agresyvi lapė. Nors nukentėję gyventojai kreipėsi į visas institucijas, jų pagalbos šauksmas liko be atsako, pasakoja gyventojas Albinas Banikonis.

„Lipa į namus, puola žmones, agresyvi tokia. Kur kreipėmės, niekur nesulaukėme pagalbos. Lapė ir per tvoras, ir prasikasa, ir per langą įšoka – įžūli labai“, – taip Baleliuose siautėjantį plėšrūną apibūdino A. Banikonis.

Pasak jo, gyvenvietėje lapė pasirodė gegužės 21 dieną, penktadienį, ir praėjus ne visai savaitei, t. y. praeitą ketvirtadienį, jau buvo bebaigianti išpjauti paskutines vištas.

Braunasi net pro langą

„Mūsų kaime visi įbauginti“, – portalui tv3.lt pasakojo A. Banikonis. Jis teigė per du lapės puolimus praradęs 19 vištų: „Baisiausia, kad tiesiog įsibrovė pro langą vidury dienos, trečią valandą. Staigiai išpjovė. Antrą kartą likusias pabaigė.“

Abu kartus lapė pas A. Banikonį įlipo pro langą, kurį jis paliko pravirą kregždutėms įskristi. „Atrodo, pakankamai aukštai, bet įšoko ir vis tiek pabaigė savo juodą darbą“, – pasakojo vyras.

Lapė darbuojasi sparčiai, vištų nelieka staigiai: „Čia kelių minučių reikalas.“ Viena kaimynė neteko daugiau nei 40 vištų, kaimo gyventojų nuostolis itin didelis. „Kaimynė jau telefonu 112 skambino ir prašė pagalbos, bet nieko nesulaukė, jokio atsakymo“, – pridūrė jis.

Balelių gyventojai vietinių medžiotojų prašė pagalbos. „Kreipėmės į vietinius medžiotojus, tai jie griežtai atsisakė: „Ne mūsų medžioklės plotai, 200 metrų nuo gyvenvietės ribų neturime teisės šautuvų išsitraukti“, – portalui tv3.lt komentavo A. Banikonis.

Turi saugotis ir žmonės

Anksčiau pasitaikydavo, kad lapės iš kraštiniuose namuose, arčiau laukų gyvenančių žmonių nugvelbdavo po vieną, po dvi vištas. „Bet kad taip lapė lįstų į namus ir pultų net žmones, tokio atvejo nuturėjome“, – susirūpinimą reiškė A. Banikonis.

Su agresyvia lape ponas Albinas susidūrė akis į akį: pas kaimynus išgirdęs triukšmą pastebėjo įsibrovėlę. „Bandžiau vyti, tai gerai, kad turėjau lazdą. Lapė palėkė keletą žingsnių ir šoko ant manęs. Lazdą turėjau, tai aš ją nusivijau, o kaimynė, laimei, turėjo kastuvą, kai ją puolė“, – prisiminė A. Banikonis. 

Sakė turįs įtarimų, kad kaimelyje siautėjanti lapė – pasiutusi: „Kadangi aš pats visą gyvenimą veterinaru dirbau, man teko su pasiutlige susidurti. Tokie požymiai yra.“

Pasak vyro, gyvenvietėje prieš keletą metų užfiksuotas pasiutligės atvejis.

Seniūnija atsakomybę perdavė medžiotojams

Taujėnų seniūnė Elvyra Tulušienė išsklaidė abejones dėl galimai pasiutlige užsikrėtusios lapės: „Vieną lapę radome, padarėme tyrimus, ji nepasiutusi.“

Seniūnės teigimu, iš Balelių kaimo bendruomenės buvo sulaukta daugiausia žodinių pagalbos prašymų: „Gyventojai kreipėsi į savivaldybę dėl turto atlyginimo. Pagal medžioklės įstatymus lyg ir nenumatyta už lapių darbą žalos atlyginimo.“

Taujėnų seniūnė apie Baleliuose siautėjančią lapę informavo medžiotojus: „Mes kreipėmės į medžiotojus, kurie turi tame krašte medžiojamus plotus. Visą informaciją perdavėme.“

„Gyvenamose teritorijose su šautuvais negalima, bet kai agresyvios (lapės – aut. past.), tai kažką reikia daryti. Jie informuoti, išsiųstas raštas medžiotojų klubui „Žemdirbys“, – komentavo ji.

 Vaidmuo – tarpininkauti

Ukmergės rajono savivaldybė teigė gavusi Balelių kaimo gyventojų prašymus dėl lapės padarytos žalos atlyginimo. Prašymas bus persiųstas Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijai, teigė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

„Tos vietos medžiotojų būrelis turės padengti žalą. Kai žmonės pateiks dokumentus, kai bus aiškiai nurodyta finansinė žala. Visus nuostolius už laukinių gyvūnų padarymą atlygina būtent medžiotojų draugija, taip numato tvarkos“, – dėstė D. Varnas.

Paklaustas, kaip tiksliai padės kaimui, kur dar vis siaučia lapė, sakė: „Taip mes ir padėsime. Mūsų pagalba bus tarpininkavimas. Kad viskas vyktų sklandžiau ir greičiau. Nors pagal įstatymą medžiotojams dabar surištos rankos, jie privalės veikti, gavę savivaldybės komisijos išvadą, kad lapę reikia sunaikinti, – teigė D. Varnas. Nėra taip, kad nebūtų išeities. Visada kažkokia išeitis yra ir mes ją surasime.“

Gali sugauti nebent tinklais

Kaip teigė medžiotojų klubo „Žemdirbys“ vadovas Alfredas Gustas, medžiotojai neturi teisės naudotis ginklais, likus 200 metrų iki gyvenvietės. Priešingu atveju, jie netektų medžiotojų teisių bei leidimų laikyti šautuvus.

„Jeigu lapės yra, tai mes nepraleidžiame, medžiojame dažnai, kur mūsų plotas, kur saugu. O jei į gyvenvietę ateina, mes nieko negalime padaryti“, – tv3.lt portalui pasakojo A. Gustas.

Lapių populiacija aplink Balelius nėra didelė. „Jos yra kelios, bet, kiek pamatome, visąlaik sumedžiojame, nepaliekame tikrai“, – pridūrė A. Gustas.

Vien šių metų balandį aplink Balelius sumedžiotos trys lapės, nurodė pašnekovas. Jis teigė gavęs kaimo gyventojų skundą, kad pro rapsų laukus viena šluba lapė ateina pjauti vištų. „Nežinau, kokių čia priemonių reikia. Realiai su tinklais galima gaudyti. Bet iš kur mes tuos tinklus gausime? Be to, lapė yra gudri. Tikrai nežinau, ką čia padaryti“, – abejojo A. Gustas.

Medžiotojų kolektyvui „Žemdirbys“ priklausantys plotai driekiasi tik iki senojo Panevėžio kelio, jungiančio Taujėnus, Balelius, Levaniškius. „Pats kaimas yra riba tarp kito medžioklės ploto, kur miškas netgi arčiau. Tikėtina, kad iš ano miško lapė ateina“, – nurodė medžiotojas.

A.Gusto medžiotojų būrys buvo nuvykęs ieškoti lapės, bet susidūrė su kliūtimi: „Dabar augmenija tokia aukšta, kad lapę sunku pastebėti. O rapsai užsėti iki pat gyvenvietės. Rapsų laukas geltonas kaip miškas, ten lapė saugiausiai jaučiasi.“

Anot A. Gusto, jeigu būtų ruduo ar ankstyvas pavasaris, lapę sulaikyti būtų lengviau. Tačiau medžiotojų būrelio vadovas žadėjo dažniau patruliuoti aplink Balelių kaimą: „Suaktyvinsime veiklą, kiek leidžia galimybės, tikrai pabudėsime ir pasaugosime.“

Julija Abuašvili, tv3.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)