Spausdinti šį puslapį

5 įmonės klaidos renkantis atstovaujančius teisininkus

Šiandien moderni įmonė neįsivaizduojama be tvirto teisės profesionalų užnugario – patyrę specialistai ne tik atstovauja kompanijai, bet ir teikia šiai verslo vystymo patarimus, padeda kurti efektyvią atsakingos bendruomenės strategiją. Vis dėlto tam, kad tokia pelningo bendradarbiavimo vizija būtų reali, reikia pasirinkti tinkamus teisininkus. Toliau – 5 dažniausios verslo atstovų klaidos ir patarimai, kaip jų išvengti.

1) Mažai patirties įmonių teisės srityje

Bene didžiausia klaida – patikėti vairą tiems, kurie neturi sukaupę pakankamos patirties specifinės rinkos srityje. Sėkmingas atstovavimas galimas tik tada, kai advokatų komanda, kuriai dinamiška įmonių teisė yra kasdienybė, išmano pelningos kompanijos dedamąsias:

  • kapitalo rinkas;
  • privataus ir rizikų kapitalo investavimą;
  • mokestines strategijas;
  • susijungimų, įsigijimų, jungtinės veiklos subtilybes.

Bet kokio verslo atstovai, siekiantys ne tik idėjų realizacijos, bet ir pelno, užnugaryje turi turėti patyrusius strategus. Beje, idealu, jei šie gali suteikti konsultacijas tiek lokalios, tiek užsienio teisinės sistemos klausimais.

2) Specializacija tik keliose srityse

Žinoma, nepakanka kalbėti tik apie pelningus sandorius ir investicijas, juk teise paremtas absoliučiai kiekvienas žingsnis. Pavyzdžiui, jei verslas vykdomas virtualioje erdvėje, didelė klaida pasirinkti tuos konsultantus, kurie neišmano e. prekybos teisinio pamato. Interneto platybėse daugiau specifiškumo skirto reguliuoti santykius internetinėje erdvėje, o ką jau kalbėti apie kiekvienos šalies reikalavimų skirtumus.

Todėl verta žvalgytis komandos, kuri išmano tiek tradicinių, tiek inovatyvių įmonių teisės dedamąsias. Pavyzdžiui, naudinga investuoti į specialistus, galinčius pateikti pasiūlymus dėl:

  • konkurencijos klausimų;
  • mokesčių teisės bei finansų atitikties;
  • duomenų apsaugos;
  • intelektinės nuosavybės;
  • informacinių technologijų taikymo;
  • komercinių ginčų.

Gebėjimas gerai spręsti tik kelis klausimus negarantuoja efektyvaus problemų sprendimo.

3) Nėra arba yra mažai patirties ginčuose

Tiesa ta, kad ambicingame verslo pasaulyje ne visuomet viskas vyksta sklandžiai, todėl komercinių ginčų sprendimų patirtis – neįkainojama. Klaidinga rinktis atstovus, kurie neturi šioje srityje nei pakankamai žinių, nei patirties. Elementari priežastis – čia nėra vieno sprendimo, kuris tiktų visais nesutarimų atvejais.

Kartais efektyviausia strategija yra derybos, kartais – agresyvesnės taktikos, o būna, jog pelningiausias scenarijus – oponento sąlygų priėmimas. Kas kiekvienu atveju lems didžiausią pergalę, sutaupytą laiką, išlaidas, reputaciją? Įvairiuose ginčų tipuose nusimanantys ir strategiškai vertinantys teisininkai gali geriausiai prognozuoti ginčo baigtį.

4) Vieno žmogaus komanda

Sveikintina praktika, kai įmonės turi savo teisininką, kuris pataria kasdieniais klausimais. Vis dėlto natūralu, kad vienas žmogus negali aprėpti visko. Klaidinga manyti, kad pasamdytas vienas specialistas išspręs visus klausimus – jam taip pat reikalinga specifinėje srityje besispecializuojančio teisininko konsultacija, pagalba.

Elementarus pavyzdys – bet kokios vidutinės ar didesnės kompanijos skyrių struktūra. Ar matėte, kad vienas žmogus būtų atsakingas už visą rinkodaros, komunikacijos arba klientų aptarnavimo skyrių? Ko gero, tai puikiai atsako į klausimą, kodėl reikia investuoti į patariančią komandą.

5) Nesutampanti veržlios įmonės vizija

Kartais ne iki galo pasidomima tuo, kokie žmonės stovi už būsimų partnerių įmonės vairo. Patirtis dar nėra viskas, juk turi sutapti ir vizija. Jei kompanija taiko novatoriškus metodus, nuolat ieško naujų veiklos optimizavimo būdų, tokią pat viziją turėtų puoselėti ir pasirinkti teisės atstovai. Kaip tai užtikrinti?

Pravartu pasidomėti, ar būsimi partneriai aktyviai dalinasi žiniomis, prisideda prie verslo bendruomenių formavimo, domisi rinkos naujovėmis. Jei inovatyvus verslas pasirinks eiti kartu su uždarais, kitokių idėjų generavimo būdų nepriimančiais ekspertais, bendradarbiavimas nebus sėkmingas.

Kokia pagrindinė tokių klaidų ignoravimo kaina? Vienokius ar kitokius sprendimus ras kiekvienas profesionalus teisininkas. Tačiau ignoruodami minėtus signalus sutinkate spręsti pasekmes, bet ne kurti efektyvią, varginančių problemų priežastis pašalinančią sistemą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)