Ką rinktis: malkas ar briketus?

Dėl naujų technologijų atsiradimo buvo sugalvota vis daugiau namų šildymo būdų, o atsinaujinančios energijos naudojimas namuose tapo vis dažnesnis, todėl pasirinkti tinkamiausią šildymo būdą tapo vis sunkiau. Mes rekomenduojame visada atkreipti dėmesį į namo šildymo energijos sąnaudas ir žalą, kurią jis suteikia aplinkai. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad patalpa būtų gerai izoliuota ir neleistų sukauptai šilumai sklisti į išorę. Gal kiekvienam, ketinančiam įsirengti ar atnaujinti namų šildymo sistemą, kyla daug klausimų. Žmonėms, kurie nėra išsilavinę šioje srityje, paprastai reikia daug laiko ir kantrybės, norint gauti atsakymus į iškeltus klausimus ir priimti sprendimus. Todėl daugelis žmonių kreipiasi į specialistus ir tiki jų sprendimais.

Pigiausias kieto kuro šildymas: malkos, durpės ir anglis. Žinoma, būtina sutikti su nuolatiniais rūpesčiais, nes reikia katilą krauti kelis kartus per dieną, kartkartėmis jį valyti, turėti vietą, kur bus laikomi degalai, leisti laiką pjaunant ir skaldant medieną bei ribojant kelionės toli nuo namų trukmę. Čia reikia pažymėti, kad perkant briketus šilumos kaina yra tokia pati kaip medienos granulių ir granulių kaina. Šildymo išlaidos yra didesnės deginant gamtines dujas ir suskystintas dujas arba naudojant aplinkos šilumą (šilumos siurblį), tačiau šiuo atveju tai labai patogu: šildymo procesas yra visiškai automatinis, nereikia nuolatinės priežiūros ir nereikia kuro atsargų.

Malkų privalumai ir trūkumai:

  • Nesvarbu, ar perkate rąstus, kapotas malkas, ar jau susmulkintas ir paruoštas malkas - jei šildymui ilgą laiką naudojate kietąjį kurą, galite būti įpratę prie malonaus malkų kvapo, taip pat esate įpratę būti šiek tiek pavargęs, nes juos reikia ruošti iš naujo kiekvienai žiemai, jog užtektų malkų atsargų. Malkos, tinkamos šildymui turi būti sausos. Jos turi būti sausinamos bent kelis mėnesius - per tą laiką mediena praranda drėgmės perteklių ir yra tinkama šildymui. 
  • Pagrindinis pliusas, kurį turi malkos yra tas, jog jos yra pigesnės už briketus. Dažniausiai, malkos bus apie 20 – 30% pigesnės, jų kainą lyginant su medienos briketais.
  • Svarbu paminėti, jog malkas lengviau laikyti, nes jos nebijo drėgmės, kaip briketai. Tai reiškia, kad jūsų malkoms pakanka stogo virš jų ir malkos jau yra apsaugotos nuo tiesioginių kritulių. Tačiau dėl nemažo kaitrumo bei drėgmės skirtumo, o taip pat ir dėl to, jog net tarp tobulai sudėliotų malkų visados bus nemažai oro tarpų, malkos visados užima žymiai daugiau vietos, nei briketai. 

Briketų privalumai ir trūkumai:

  • Briketai yra labai kompaktiški. Dėl savo plytų formų jie yra gražiai išdėstomi  ir tarp jų nėra oro tarpų, todėl jie užima labai mažai vietos. Ką tai reiškia Jums? Tai reiškia, kad, palyginti su malkomis, žiemą reikalingas kuras gali užimti net dvigubai mažiau vietos.
  • Kitas briketų privalumas yra tas, kad briketai yra visiškai paruošti - jie ne tik yra sausi ir jų nereikia traiškyti, bet ir gerai sukrauti, todėl juos lengva gabenti iš vienos vietos į kitą. Briketus daug lengviau sukrauti į malkinę nei malkas, dėl to briketai yra patogesni.
  • Bene didžiausias briketų trūkumas yra tas, kad jie yra labai jautrūs drėgmei. Iš esmės briketai yra labai suspaustos pjuvenos, tai reiškia, kad kai į briketus patenka drėgmė, jie tiesiog lūžta (gryna šio žodžio prasme). Tai ypač nepalanku tiems, kurie neturi labai sausos vietos  kietajam kurui laikyti.

Tiek briketai, tiek mediena turi savo pliusų ir minusų, dėl to kiekvienas privalo nuspręsti pats, kokios medžiagos jam patinka labiausiai.


Daugiau: malkų skaldyklės

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų