Susirūpinimą kelia tonos tekstilės atliekų

Aplinkos ministerijos užsakymu Kauno technologijos universitetas parengė studiją „Žiedinės ekonomikos iššūkiai ir galimybės Lietuvoje“. Jos autoriai įvertino, kas jau nuveikta šalyje, einant žiedinės ekonomikos linkme, ir su kokiais iššūkiais susiduriama.

Analizuodami poveikio aplinkai mastą, mokslininkai teigia, kad, tekstilės atliekos, susidarančios ją gaminant ir po jos vartojimo, kelia didžiausią iššūkį aplinkai.

Tekstilės ir aprangos sektorius, kuriam tenka svarbus vaidmuo, kuriant ES žiedinę ekonomiką, daugiausia koncentruojasi Rumunijoje, Bulgarijoje ir Lietuvoje.

Studija rodo, kad ligi šiol Lietuvos vietinėje rinkoje pakartotinai naudojama labai mažai tekstilės – su ja stipriai konkuruoja importuoti dėvėti gaminiai.

Daugiausia tekstilės atliekų prarandama jas šalinant kartu su mišriomis komunalinėmis atliekomis.

2018 m. šalyje susidarė 64,6 tūkst. t tekstilės atliekų, o iš jų net 51 t pašalinta sąvartyne arba sudeginta. Dėl to į aplinkos orą buvo išmesta apie 7,9 tūkst. kg anglies dvideginio.

Europos Komisija jau pradėjo rengti ES Tekstilės strategiją, kurią planuojama patvirtinti dar 2021-ųjų pabaigoje.

ES reikalavimai įpareigoja, kad nuo 2025 m. sausio 1 d. tekstilės atliekos būtų surenkamos atskirai. Už komunalinių atliekų tvarkymo sistemos organizavimą ir tekstilės atliekų surinkimą mūsų šalyje yra atsakingos savivaldybės.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų