Spausdinti šį puslapį

Vykdant statybas, būtina išlaikyti atstumus

Privaloma išlaikyti nurodytus atstumus. Privaloma išlaikyti nurodytus atstumus.

Į redakciją kreipėsi ukmergiškė nurodydama, kad jos kaimynas savo pastatus pasistatė neišlaikydamas 3 m atstumo nuo jos sklypo ribos. Moteris įsitikinusi, kad tai – pažeidimas. Įtaria, kad, apskritai, statybos vykdytos, neturint leidimų. 

Pakomentuoti, kokie turi būti išlaikomi atstumai nuo pastatų iki gretimo sklypo ribos, ir kur kreiptis, įtariant pažeidimą, paprašėme Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos.

Inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė informavo, kad statant pastatus arčiau kaip 3 m atstumu nuo sklypo ribos, privalomi rašytiniai besiribojančių žemės sklypų savininkų sutikimai arba susitarimai.

Įspėjama, kad turint tokius sutikimus, pastatai gali būti statomi ne arčiau kaip 1 m (skaičiuojant atstumą horizontalioje plokštumoje nuo labiausiai išsikišusių konstrukcijų).

Tai galioja, kai pastato ar stogą turinčio inžinerinio statinio bet kurios konstrukcijos, esančios 1–3 m atstumu nuo sklypo ribos, bet kurio taško aukštis, matuojamas nuo žemės paviršiaus ties sklypų riba, yra didesnis už horizontalų atstumą nuo šio taško iki sklypų ribos, statant pastatus ar stogą turinčius inžinerinius statinius arčiau kaip 1 m nuo sklypo ribos.

Jei ties sklypų riba yra aukščių skirtumas, matuojama nuo žemesniojo paviršiaus.

Tai numato statybos techninis reglamentas „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“.

„Jeigu pastatas pastatytas mažesniu nei reglamentuojama atstumu nuo žemės sklypo ribos, tačiau besiribojančio žemės sklypo savininkų ar valdytojų rašytinių sutikimų dėl to nėra – tokia pastatų statyba yra neteisėta“, – pažymima inspekcijos atsakyme.

Atstovė nurodė, kad besiribojančio žemės sklypo savininkas ar valdytojas dėl statybos teisėtumo patikrinimo gali kreiptis į Statybos inspekciją arba, jeigu mano, kad pažeidžiami jo interesai, – į teismą.

Tarp pastatų turi būti išlaikyti priešgaisriniai bei sanitariniai atstumai. „Dėl to informaciją pagal kompetenciją teikia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Į šią instituciją reikėtų kreiptis dėl priešgaisrinių atstumų nesilaikymo. Taip pat tarp statinių, priklausomai nuo jų paskirties, turi būti išlaikyti mažiausi sanitariniai atstumai, nurodyti statybos techniniame reglamente „Vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji pastatai“.


Reklama: ramirent.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)