Šuns maitinimas: kokios medžiagos yra svarbios jo organizmui?

Šiuolaikiniame pasaulyje teigiama, jog sausas maistas kenkia šuns sveikatai, todėl vis pradedama labiau naudoti „šlapią“ maistą. Tačiau reikia atsižvelgti ir į tai, kad šuo gautų viskas jam reikiamas maisto medžiagas, kurios jam suteiks ne tik energijos, bet ir vitaminų bei mineralų.

Ar šuniui reikalingi riebalai?

Dauguma mano, jog riebus maistas suteikia energijos. Šiame teiginyje tiesos yra, tačiau perdozuoti su maistu, kuriame yra labai daug riebalų - nereikėtų. Tas pats galioja ir su šunų maisto racionu. Jeigu šuo nuolat ėda riebią mėsą, jis negauna tinkamo kiekio baltymų bei viršija saugią riebalų kiekio ribą. Riebi mėsa gali sukelti šuns agresyvumą ir sutrikdyti mokymosi, atminties gebėjimus. Tam, kad šuo gautų reikiamą kiekį riebalų, geriausia jautienos mėsą kaitalioti su paukštieną - šuniui neatsibos valgyti vienos rūšies mėsą bei gaus geruosius riebalus, kurie prisideda prie šuns sveikos gyvensenos. Veterinarijos specialistų rekomenduojama suaugusiems šunims duoti 15 procentų, o jaunikliams 12 procentų riebumo mėsos (jeigu jaučiamas trūkumas, galima papildomai duoti riebios jūrinės žuvies ar žuvies taukų).
Jeigu ieškote tinkamų maisto produktų savo šuniui - viską rasite čia!

O kaip su baltymais?

Jeigu jūsų šuo vartos aukštos kilmės baltymus, tuomet jie bus virškinami itin lengvai bei problemų su virškinimu - nebus. Geriausia maisto šaltinis yra kiaušinio, vištienos, lašišos ir baltų žuvų baltymai, todėl ieškant šuniui maisto, atkreipkite dėmesį, jog bent vienas iš šių ingredientų jame būtų. Geriau vengti javų baltymų, nes šie yra sunkiai virškinami, todėl jūsų šunelis jausis nuolat apsunkęs. Norint sumažinti šuns agresiją reikia rasti balansą tarp riebalinių ir baltiminių maisto medžiagų - per didelis kiekis riebalų arba baltymų šuns maiste, gali sukelti ne tik šuns pyktį ant kitų šunų, bet ir ant žmonių.

Kokios maistinės medžiagos gali lemti šuns elgesį?

Jeigu šuns kraujyje nuolat šokinėja gliukozė, tuomet nenustebkite, jog jūsų šuniui sunku išlaikyti dėmesį. Taip yra, nes jūsų tiekiamas maistas šuniui turi per daug angliavandenių, kurie sutrikdo dėmesio valdymą. Pastovų gliukozės kiekį kraujyje, padeda palaikyti lengvai virškinami bei kokybiški baltymai.

B grupės vitaminai (ypač B6) yra atsakingi už stiprią ir veiklią nervų sistemą, o dokozaheksaeno rūgštis slopina uždegiminius procesus bei pagerina mokymosi įgūdžius. Pastebėta, jog subalansuota šuns mityba jiems padeda greičiau mokytis komandų, gerina atmintį, stiprina širdies veiklą, palaiko sveiką odos ir kailio būklę bei sumažina tikimybę susirgti tam tikromis alergijomis ar vėžiu. Itin aktyvaus šuns maisto racioną turi sudaryti apie 35 procentus baltymų, taip jis turės reikiamos energijos aktyviai veiklai kartu su šeimininku. Žinoma, rinkitės kuo kokybiškesnį maistą bei prieš perkant tinkamai pasidomėkite apie šį gamintoją!

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų