Ukmergiškių pagaminta produkcija atsiduria medalininkų rankose

„Brav LT“ vadovė Lina Janulevičiūtė.  Domanto Pipo nuotr. „Brav LT“ vadovė Lina Janulevičiūtė. Domanto Pipo nuotr.

Ukmergėje įsikūrusioje gamykloje užgimusios slidinėjimo lazdos keliauja po visą pasaulį.

Jas per varžybas rankose laiko ir čempionai. Per metus čia pagaminama per 400 tūkst. porų lazdų, o užsakymų įmonė turi pusei metų į priekį.

Daugiau Europoje niekas negamina

Ukmergės pramonės parke įsikūrusi norvegiško kapitalo slidžių lazdų gamybos įmonė „Brav LT“ (buvusi „Swix sport Baltic“). Lietuvoje tai – vienintelis slidžių lazdų gamintojas. Vadovė taip pat negalėjo daugiau įvardyti tokių specializuotų lazdų fabrikų Europoje.

Čia ukmergiškiai gamina lazdas, skirtas tiek lygumų, tiek kalnų slidinėjimui, vaikščiojimui, vadinamajam kalnų trekingui (būtina pasirūpinti ir slidinėjimo apranga). Taip pat gaminamos ir ledo lazdos, skirtos patikrinti ledo storį. Visa Ukmergėje pagaminta produkcija keliauja į užsienį. Lietuvos rinkai įmonė produkcijos netiekia. Tiesa, čia dalis lazdų sugrįžta per tarpininkus.

„Nežinau, ar dar yra tokių tipų lazdų, kurių negaminame“, – sako „Brav LT“ vadovė Lina Janulevičiūtė. Kaip tikina, galutines produktų kainas nustato įmonės savininkai iš Norvegijos, nes Lietuvoje įmonė neturi pardavimų ar rinkodaros padalinio, „Brav LT“ užsiima tik gamyba. Ukmergėje pagaminta produkcija vežama tarpininkams, pvz., į Vokietiją, iš kur lazdos toliau keliauja į Europos parduotuvių lentynas.

Lazdos – medalininkų rankose

Profesionalūs pasaulio sportininkai taip pat naudoja ir testuoja Lietuvoje pagamintas lazdas. „Visa mūsų produkcija testuojama sportininkų, jie pasako savo pastabas, tik tada leidžiama masinė gamyba“, – pasakoja vadovė. Pasak jos, motininė Norvegijos įmonė suskaičiavo, kad 80 proc. ant varžybų podiumo buvusių sportininkų medalininkų čiuožė su „Swix“ lazdomis, pagamintomis Ukmergėje.

Per televiziją matydama įmonės pagamintas lazdas, kurias laiko čempionai, vadovė didžiuojasi šiuo darbu. „Labai daug norvegiškų pavardžių sportininkų, kurie rankose laikė Ukmergėje pagamintas lazdas. Ne tik Norvegijos, čiuožia ir Rusijos, Prancūzijos sportininkai.

Lietuvos sportininkai taip pat naudoja mūsų lazdas. Džiaugiamės, kad galime tai sukurti. Suteikiame saugumo jausmą savininkams – galime lazdas ne tik užsakyti, bet patikrinti, ar jos atitiks aukščiausius kokybės reikalavimus, kurie tinka sportininkams“, – šypsosi L. Janulevičiūtė.

Tikrina kiekvieną lazdą

Ji užsiminė, kad yra buvę atvejų, kai varžybose „Swix“ lazdos lūžo, tačiau ne dėl gamybinio broko, o kitų sportininkų kaltės: „Esu girdėjusi, kad varžybose sportininkas sulaužė lazdą ir todėl nepasiekė finišo pirmas.

Kitas sportininkas užkišo slidę ir atsitrenkdamas nupjovė lazdą. Dėl tokių atvejų šonuose stovi asistentai ir padavinėja naujas lazdas, kad sportininkas galėtų toliau čiuožti.“ „Brav LT“ vadovė parodė, kaip gamykloje užtikrinama lazdų kokybė. Tikrinamas visų lazdų atsparumas smūgiams, jų kietumas. Ypač daug dėmesio skiriama karbono lazdoms, nes jas įmonė užsako iš Kinijos. Vienas vamzdelis testuojamas tris kartus – dedamas į spaudimo stakles, kuriose nustatomas 30 kg svoris.

Keičiasi lazdų mados

Pašnekovė pasakoja, kad kiek-vieną sezoną keičiasi lazdų dizainas, spalvinės gamos. Pvz., šiuo metu dominuoja balta spalva, bet po truputį ši mada jau blėsta, užsakovai renkasi santūresnes spalvas. „Vienu metu, kai automobilių balta spalva buvo populiari, tai ir mes pajutome, kad kai kurie modeliai, gal ir pasenę, bet dar iki šiol dažomi baltai.

Šiemet madingos spalvos – juoda, raudona, ryškios spalvos – žalia, geltona – madingos JAV“, – pažymi ji. Lazdos skiriasi ir pagal gaminio medžiagas, antgalius, dirželius. Pvz., aliuminio lazdos gaminamos vietoje, o karbono atkeliauja iš Kinijos ir surenkamos gamykloje.

Skaudžiai pajuto pandemijos pasekmes

Žaliavų tiekimui įmonė pasitelkia tiek laivus, traukinius, tiek oro transportą, kad viską gautų laiku. Tiesa, dėl tiekimo grandinių su Kinija kyla didelių iššūkių. Lietuvos įmonė taip pat jaučia ir Sueco kanalo krizės pasekmes. „Mums įtakos turėjo ir Sueco užkimštas kanalas. Atrodo, kad jis atviras, bet tai atsiliepia. Žaliavos atplaukia laivais, kad ir paleistas kanalas, jis nėra atsistatęs. Kinijoje daug krovinių, kurie vis dar laukia eilėse.

Turi įtakos ir tai, kad Kinijoje uždaro kokį nors uostą vien todėl, jog nustatė COVID-19 atvejų. Staiga mūsų žaliavos stringa mėnesiui, nes joks laivas neįleidžiamas į uostą. O kitas dalykas – laivai labai perpildyti. Mūsų kroviniai galbūt nėra didelės apimties, juos būtina komplektuoti su kitais, o tai užtrunka. Todėl žaliavos labai vėluoja“, – apie tiekimo trikdžius pasakoja L. Janulevičiūtė.

Vieną krovinį šiemet teko transportuoti oru, kad jį lazdų gamintojas gautų laiku ir suspėtų pagaminti užsakymą. Dėl to išaugo gamybiniai kaštai, o savikaina pabrango. Apie 17 tūkst. porų lazdų keliaus į Ameriką vienam slidinėjimo centrui. „Čia šiuo metu surinkinėjamas užsakymas labai dideliam JAV kalnų slidinėjimo nuomos punktui.

Antrus metus prieš sezono pradžią jiems gaminame lazdas – darome specialų užsakymą, surinkinėjame kalnų slidinėjimo lazdas. Lazdas gavome birželio pabaigoje, šį užsakymą iš Kinijos specialiai skraidinome oru, kad suspėtume laiku pagaminti. Jau užsakytas konteineris kitai savaitei, kuris plauks į JAV“, – liepos viduryje nurodė vadovė.

Įmonė pernai itin pajuto pandemijos pasekmes. 2019 m. „Brav LT“ apyvarta siekė 7,5 mln. Eur, pernai nukrito iki 5 mln. Eur. „Visi sporto renginiai buvo atšaukti, masiniai čiuožimai, kurie būdavo populiarūs, buvo perkelti. Pernai pagaminome perpus mažiau lazdų nei šiemet. Šių metų planas – pagaminti per 400 tūkst. porų. Turime užsakymų eilę ne tik iki metų galo, jau planuojamas ir sausis, vasaris“, – teigia ji. Dėl pandemijos sukeltų sunkumų stojo ir gamyba, teko atleisti dalį darbuotojų.

Šiuo metu čia dirba 37 darbuotojai. „Pernai jų turėjome daugiau, bet buvo daug prastovų, neturėjome darbo, stabdėme gamybą, teko atleisti kai kuriuos žmones. Dabar, kai turime darbo, po truputį kviečiame atgal. Dalis jų jau sugrįžo“, – tikina ji.

Aistė Žebrauskienė, DELFI.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų