Gyventojams – rūpesčiai dėl galimybių pasų

Galimybių pasą galima gauti pasiskiepijus. Galimybių pasą galima gauti pasiskiepijus.

Šiomis dienomis daugiausia kalbų viešoje erdvėje sukasi apie galimybių pasus: kur, kada, kam jie išduodami. Tačiau mūsų redakcijoje ukmergiškių užduodami klausimai patvirtina, kad informacijos stinga. Daugelis nežino, kam galimybių pasai reikalingi, kur juos atsiimti, ar Ukmergėje, apskritai, yra Registrų centro padalinys ir kur jį rasti.

Valstybės įmonės Registrų centro padalinys Ukmergėje yra. Nelabai seniai jis įsikūrė naujoje vietoje –  Kauno g. 16. Nurodomas kontaktinis telefonas (8 340) 53533.

Registrų centre galimybių pasus gali atsiimti asmenys, nesinaudojantys elektroninėmis tapatybės atpažinimo priemonėmis – e. parašu ar e. bankininkyste.

Registrų centro darbuotojai ketina atvykti į tas savivaldybes, kuriose nėra fizinių įmonės padalinių, ir sutartu laiku vietos gyventojams atspausdinti galimybių pasus. Tačiau, kadangi Ukmergėje padalinys yra, mums ši informacija neaktuali.

Registrų centre suteikiama nauja paslauga yra nemokama.

Galimybių pasas suteikiamas, jeigu asmuo:

- yra pasiskiepijęs: „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcina ir praėjo 1 savaitė po antrosios dozės suleidimo, „Janssen“ vakcina ir praėjo 2 savaitės po vienintelės vakcinos dozės suleidimo, „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakcina ir praėjo 4 savaitės, bet ne ilgiau nei 13 savaičių, nuo pirmos dozės suleidimo ir iš karto po antros dozės suleidimo;

- prieš tai persirgo COVID-19 ir praėjo 2 savaitės po pirmos bet kurios vakcinos dozės suleidimo.

- yra persirgęs – praėjus ne daugiau nei 210 d. nuo teigiamo COVID-19 testo rezultato dienos;

- turi neigiamą mokamą SARS-Cov-2 PGR tyrimo rezultatą – galioja 48 valandas nuo ėminio paėmimo momento.

- turi teigiamą IgG antikūnų arba bendrųjų antikūnų kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo rezultatą – praėjus ne daugiau nei 60 dienų.

Į Registrų centrą atvykusiems gyventojams reikia su savimi turėti asmens tapatybės dokumentus. Sistemoje patikrinus duomenis ir įsitikinus, kad asmeniui priklauso galimybių pasas, jis per kelias minutes bus atspausdintas.

Galimybių pasą galima atsisiųsti apsilankius puslapyje www.gpasas.lt ir patvirtinus savo tapatybę elektroninėmis priemonėmis (e. parašu arba e. bankininkyste).

Šiuos dokumentus Ukmergėje galima nemokamai atsispausdinti ir Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje bei jos kaimų padaliniuose. Dėl pagalbos gali kreiptis visi, turintys elektronines atpažinimo priemones, pavyzdžiui, elektroninę bankininkystę.

Svarbu žinoti, kad vietoj galimybių pasų galioja ir kiti dokumentai. Pagal patvirtintas taisykles, asmenys gali naudoti vieną iš dokumentų: ES skaitmeninį COVID-19 sertifikatą (vakcinacijos ir persirgimo dalis), vakcinacijos išrašą, dokumentą, įrodantį, kad persirgta COVID-19 liga, neigiamo PGR testo ar teigiamą antikūnų rezultato išrašą. Šiuos dokumentus, negalintiesiems prisijungti prie e. sveikatos sistemos, gali išduoti sveikatos priežiūros įstaiga. Galima naudoti telefone arba atspausdintus.

Tačiau rekomenduojama turėti galimybių pasą, kaip patogesnę priemonę. Patikrinti jį paprasta – užtenka nuskanuoti QR kodą.

Norint naudotis galimybių pasu, reikia jį kas 60 dienų atnaujinti – pakartotinai prisijungti prie www.gpasas.lt arba atvykti į Registrų centro padalinį.

Kaskart atnaujintas galimybių pasas, nepriklausomai nuo nurodyto galiojimo termino, galios pagal numatytas galimybių paso išdavimo sąlygas ir terminus, kaip antai, 210 dienų nuo diagnozuotos Covid-19 ligos ar nustatytų laboratorinių testų rezultatų galiojimo terminų. Praėjus nustatytiems persirgimo ar laboratorinių tyrimų galiojimo terminams, tikrinant galimybių paso QR kodą, jis bus negaliojantis.

Vaikams iki 16-os m. galimybių pasų nereikia. Pakanka parodyti dokumentus, patvirtinančius vaikų amžių.

Paaugliai nuo 16-os iki 18-os m. galimybių pasus su asmens dokumentais gali atsiimti Registrų centro padalinyje arba svetainėje www.gpasas.lt, patvirtinę savo tapatybę per e. bankininkystę.

Galimybių pasą, išduotą kitam asmeniui, galima atsiimti su notaro patvirtinu įgaliojimu.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad verslo įmonės jau dabar gali pasirinkti, aptarnauti visus ar tik galimybių pasus turinčius klientus, nelaukiant rugsėjo 13 d., kai šis reikalavimas taps privalomas.

Apie tokį apsisprendimą verslo įmonės turės pranešti NVSC, užpildydamos specialias deklaracijas. Pateikdami jas įsipareigoja paslaugas teikti ar aptarnauti tik tuos asmenis, kurie turi galimybių pasus.

Ši deklaracija suteikia galimybę, teikiant paslaugas ir aptarnaujant asmenis, nesilaikyti kitų reikalavimų, tokių, kaip kaukių dėvėjimas, atstumų laikymasis, ploto ribojimai, lankytojų srautų valdymas. Šie reikalavimai tampa rekomendacinio pobūdžio. Teikiant paslaugas visiems asmenims, nepriklausomai nuo to, ar jie turi galimybių pasus, ar ne, šių reikalavimų laikytis būtina.

Nuo rugsėjo 13 d. apie tai, kad įmonė aptarnauja tik asmenis, atitinkančius galimybių paso kriterijus, bus būtina paskelbti prie įėjimo į veiklos vykdymo vietą, pateikiant ne mažesnį nei A4 formato lankytojams gerai matomą užrašą.

Ekstremalios situacijos metu įmonės yra tikrinamos, kaip jos laikosi nustatytų reikalavimų, susijusių su COVID-19 valdymu.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų