Miškininkai kviečia į miškų tvarkymo talką

Miškininkai ypač pajunta padangų keitimo sezoną. Miškininkai ypač pajunta padangų keitimo sezoną.

Valstybinių miškų urėdija rugsėjo 11 d. rengia miškų tvarkymo akciją „Miško kuopa“.

Akcija vyks Valstybinių miškų urėdijos regioniniuose padaliniuose visoje Lietuvoje – iš viso 38 vietose, į kurias talkos dalyvius iš nustatytų susirinkimo vietų į miškus palydės urėdijos miškininkai.

Vietos, kuriose vyks miškų tvarkymo talka, miškininkų parinktos pagal tai, kur miško teršėjai dažniausiai palieka šiukšles, atsikrato stambiagabaritėmis ar statybinėmis atliekomis.

„Mes – miškininkai, miškais rūpinamės nuo sėklos iki užauginto medyno. Miško valymas nuo teršėjų paliktų šiukšlių – taip pat kasdienis mūsų darbas, vykstantis visus metus. Deja, ypač pajuntame padangų keitimo sezoną, taip pat miškuose kuopiame išvalytų sandėliukų turinį ar nelegaliai miškuose išverstas statybines atliekas. Nors visuomenė miškus vadina viena didžiausių Lietuvos vertybių, nori grybauti, uogauti ir ilsėtis švariuose miškuose, tačiau mūsų surenkamų šiukšlių skaičiai rodo, kad kasmet miškuose auga vis didesni šiukšlių kalnai“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Miškininkai atskiruose regioniniuose padaliniuose rengdavo miško tvarkymo talkas su aktyviomis bendruomenėmis ar jaunaisiais miško bičiuliais, bet šiemet nuspręsta įgyvendinti seniai brandintą idėją – pakviesti visą pilietiškai nusiteikusią visuomenę ir skirti vieną dieną bendrai švarinimosi akcijai.

2018 m. miškuose išmestų nenaudojamų padangų rasta beveik 99,7 tonos, 2019 m. – 157 tonos, o pernai Valstybinių miškų urėdijos miškininkai Lietuvos miškuose surinko daugiau kaip 268 tonas gyventojų išmestų padangų. Tai reiškia, kad pernai surenkamų padangų skaičius padidėjo daugiau nei dvigubai. Neatsakingai išmestos padangos dūla ir išskiria sveikatai pavojingas medžiagas bei sunkiuosius metalus. Esant karštiems orams, kyla ir nemenkas gaisrų pavojus, o deganti guma skleidžia itin toksiškus dūmus. Tokie gaisrai yra sunkiai gesinami ir gali užsitęsti net iki kelių savaičių. Padangos gamtoje yra net 120–140 metų.

Įvedus taros surinkimo sistemą, miškuose ženkliai sumažėjo tik šių šiukšlių – bent kelis kartus mažiau randama stiklinės ir plastikinės taros, už kurią renkamas depozitas.

Miškų tvarkymo akcijos „Miško kuopa“ vietų sąrašas skelbiamas svetainėje www.vivmu.lt.

Norintiesiems prisidėti prie šios akcijos Ukmergėje nurodomas Pašilės girininkijos girininko Gestauto Lazausko kontaktinis telefonas 8 686 12951.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+4 # Pastebejimas 2021-09-02 09:48
Jeigu jus nenorit siuksliu miskuose tai nuimkit kameras kur statot prie konteineriu. Savivaldybeje dirba toks Aidas Dutkus kuris masiskai pradejo statyt kameras prie siuksliu konteineriu ir israsinet baudas, ko pasekoje zmones pradejo daugiau atlieku ismest miske ar pagrioviuose. Ypac turetu pasijusti krikstenu ir pasiles girininkijoms kur zmones neturi pinigu samdyt priekaba ir vest siuksles iki gerseniskiu gatves. Kaip sakant kam moket 20-30 euru kad pasamdyt priekaba kai gali nakti atsikratyt siuksliu miske o uz sutaupytus pinigus iseina 20 bambaliu alaus. Gaunasi kad pati savivaldybe su savo kamerom vercia zmones vezti siuksles i miska, o vat girininkai turi organizuot akcijas ir kuopt viska
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Ona 2021-09-02 12:46
Tam yra draugai-misko broliai, baikeriu kruva! Medziotoju ir ju draugu!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # ADA 2021-09-05 12:36
https://www.youtube.com/watch?v=Hffe2mnvuXU
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų