Sulčių kaina didelė, bet obuoliai – beverčiai

Krituoliai keliauja į supirktuves. 	   Gedimino Nemunaičio nuotr. Krituoliai keliauja į supirktuves. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nukritę obuoliai šiuo metu – beverčiai. Už krituolių kilogramą supirkėjai moka 6 ar 7 centus. Taigi, maišas kainuoja apie 2 eurus. Tačiau yra ir kita galimybė – perdirbimas. Bemaž tiek pat, kiek maišas obuolių, kainuoja ekologiškų sulčių puslitris.

Sultims skirti ukmergiškių surinkti krituoliai dabar keliauja į Vilkaviškį.

Šiame mieste įsikūrusios bendrovės „Vaiskona“ direktorius Rolandas Sirtautas sakė, kad obuolius įvairiuose Lietuvos regionuose, taip pat ir Ukmergėje, superka nuo rugpjūčio vidurio. Maždaug tokiu metu darbymetis prasidėdavo ir ankstesniais metais.

Direktoriaus pastebėjimu, krituolių kaina šiemet nėra labai daug mažesnė nei anksčiau. Tačiau mano, kad žmonės priprato prie pašalpų, todėl dirbti, atrodo, neapsimoka. 

Bet juk gyvenimo lygis auga, algos, pašalpos didėja ir tie 6 centai už kilogramą atrodo labai menki? Direktorius sutinka, tačiau tikina, kad kainas nustato tikrai ne jie, o pasaulio rinkos ir pirmiausia didžiausia obuolių augintoja – Lenkija.

Pasakojo, kad jų įmonė iš obuolių gamina koncentruotas sultis. Lietuvoje parduoda tik labai mažą jų dalį, o 97 proc. sulčių iškeliauja į Vakarų Europos šalis.

Obuoliai – vieninteliai vaisiai, kuriuos vilkaviškiečiai superka važinėdami po visą Lietuvą. „Nukritę obuoliai – Dievo dovana – reikia tik pasikelti ir surinkti“, – nepalikti vaisių pūti soduose kviečia įmonės vadovas.

Neretai vėlyvą rudenį krituolių obuolių supirkimo kaina kiek pakyla. Ar didelių sodų turėtojai dar gali to tikėtis? Direktorius labai tuo abejoja, nors vilties visada esama. Tačiau yra ir kita pusė – belaukiant didesnės kainos, dalis derliaus tiesiog supūva.

O galbūt vėliau obuolių kaina šoktels, nes sultis pradės spausti konkurentai? Vargu. Bendrovės „Ažuožerių sodai“ direktorius Jonas Janišius sako nesitikintis, kad obuolius, skirtus sultims, supirks brangiau, nei jie superkami dabar. Ir, apskritai, dar tvirtai nežino, ar supirkinės. Nebent – nuo rugsėjo vidurio.

O tie, kurie didelius sodus seniai iškirto ir dėl labai gausaus derliaus galvos nesuka, turimus vaisius gali panaudoti obuolių sultims.

Darbus jau pradėjo ir mūsų rajono sulčių spaudėjai. Žiedo gatvėje įsikūrusios spaudyklos darbuotoja pasakojo, kad dažniausia klientų užsisakoma paslauga – fasuoti sultis į vadinamus tetrapakus. 3 litrų talpa kainuoja 2,30 euro, 5 litrų – beveik 3 eurus. Ukmergiškiai mėgsta obuolių sultis pagardinti morkomis, kriaušėmis, vynuogėmis, aronijomis.

Nors ant žemės gulintys krituoliai dabar atrodo beverčiai, iš jų išspaustų sulčių, atsidūrusių parduotuvių lentynose, kaina tampa gana solidžia. 5 litrų pakuotė, perkant parduotuvėje ar internetu, kainuoja apie 7 eurus, o fasuotų po 200 g – daugiau kaip eurą...

Mokslininkai ištyrė, kad net vienas obuolys per dieną sumažina insulto galimybę. Teigiama, kad vyrams, kurie suvalgo po  obuolį per dieną, širdies priepuolio rizika sumažėja 32 proc.

Stiklinė obuolių sulčių per dieną – puiki profilaktinė priemonė nuo širdies ligų, mažinanti cholesterolio kiekį.

Didžiausia gydomoji obuolių galia – juose esantys stipriausi natūralūs, stipriai veikiantys sorbentai – pektinai. Šių medžiagų obuoliuose yra daugiau nei kituose vaisiuose ar uogose. Medicininiais tyrimais nustatyta, kad pektinai iš virškinamojo trakto šalina bakterijas ir sunkiuosius metalus, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Pektinai suteikia jėgų, padeda atsikratyti įtampos. Be to, reguliariai valgant obuolius, organizmas gerai išsivalo.

Epidemiologiniai tyrimai parodė ryšį tarp obuolių vartojimo ir kai kurių vėžio rūšių, širdies bei kraujagyslių ligų, astmos ir diabeto sumažėjimo. Valgant daug obuolių, organizmas greičiau įveikia antibiotikų sukeltą alergiją.

Obuolių sėklose yra daug jodo: jeigu suvalgysite 5–6 obuolių sėklas, organizmas gaus parai reikalingą šio mikroelemento kiekį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų