Paspirtukininkams taip pat galioja taisyklės

Ne visi paspirtukininkai po miestą važinėja saugiai.  Autorės nuotr. Ne visi paspirtukininkai po miestą važinėja saugiai. Autorės nuotr.

Išpopuliarėjus elektriniams paspirtukams, dažnai jais po miestą važinėjama be jokių taisyklių.  Į tai dėmesį atkreipė ne vienas ukmergiškis. Rajono savivaldybės administracija nurodo, kad ir paspirtukininkams galioja taisyklės.

Galėdami išvystyti pakankamai didelį greitį ir prašvilpdami pro pat pėsčiuosius, paspirtukininkai priverčia jaustis nesaugiai, ypač prasilenkiant ant tilto. Mums paskambinusi Romualda sakė, kad kartą ją net kliudė ir vos nepargriovė. Ne vieną kartą stipriai išgąsdino.

Jos pastebėjimu, važiuodami gatve paspirtukininkai stabdo automobilių eismą. Ypač, kai piko valandomis dėl automobilių gausos neišeina jų aplenkti.

„Kirsdami perėją taip pat važiuoja, o į gatvę iššoka staiga. Ar neturėtų, kaip ir dviratininkai, nulipti nuo savo transporto priemonių ir jas persivesti?“ – klausė Romualda.

 Sakė mačiusi, kad kai kurie vežiojasi mažus vaikus. Teiravosi, ar tai saugu ir leistina?

Bet to, atkreipė dėmesį, kad be suaugusiųjų priežiūros paspirtukais laksto ir paaugliai. Jie prieš pat mašinas iššoka staiga, nes prieš kirsdami gatves nei dairosi, nei pristabdo. Ne vienas toks atvejis jau vos nesibaigė skaudžia nelaime. O kad paspirtukininkas dėvėtų šalmą ar liemenę, dar nematė.

Ukmergiškė mano, kad paspirtukininkai turėtų važiuoti ne pėsčiųjų ir ne automobilių keliais, o dviračių takais, tačiau mūsų mieste jie neįrengti ir nepažymėti. Dėl to važinėdami bet kur sudaro nepatogumų.

Ji teiravosi, ar vykdant tvarkybos projektus mieste, planuojama įrengti dviračių takų tinklą ar bent sužymėti juostas.

Rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus informavo, kad elektrinių paspirtukų, kurie atitinka motorinio dviračio apibrėžtį, vairuotojai privalo laikytis Kelių eismo taisyklių skyriuje „Reikalavimai dviračių vairuotojams“ išdėstytų reikalavimų. Motoriniams dviračiams prilyginami paspirtukai, kurių galingumas – iki 1 kW, o iki 4 kW galingumo prilyginami mopedams.

Reikalavimuose rašoma, kad šių transporto priemonių vairuotojams važiuoti leidžiama tik dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais arba dviračių juostomis, o kur jų nėra – tam tinkamu (su asfalto arba betono danga) kelkraščiu. Kai kelyje šie infrastruktūros elementai neįrengti ar jais važiuoti negalima dėl prastos jų būklės, leidžiama važiuoti šaligatviu arba viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto.

Artėjant prie vietos, kur reikia kirsti važiuojamąją dalį, privalu sumažinti greitį ir įsitikinti, kad važiuoti saugu ir nebus trukdoma kitiems eismo dalyviams.

Reikalavimuose numatyti ir amžiaus apribojimai. Važiuoti važiuojamąja dalimi leidžiama ne jaunesniems kaip 14-os metų asmenims, o išklausiusiems nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokyklos išduotus pažymėjimus, – ne jaunesniems kaip 12-os metų asmenims. Prižiūrint suaugusiesiems, važiuoti važiuojamąja dalimi leidžiama ne jaunesniems kaip 8-erių metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje amžius neribojamas.

Vairuotojas ar keleivis iki 18-os metų, važiuodamas ar vežamas keliu, privalo būti užsidėjęs dviratininko šalmą. Vyresniam kaip 18-os metų asmeniui šalmas rekomenduojamas.

Taisyklėse numatyta, kad vežti keleivius, jeigu nėra įrengtų specialių sėdėjimo vietų, draudžiama.

Skyriaus vedėjas priminė, kad, nustačius nuo 0,4 iki 1,5 prom. girtumą, elektrinių paspirtukų vairuotojams numatyta atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodeksą ir baudos nuo 80 iki 150 eurų.

Savivaldybės Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas, savivaldybės architektas Artūras Sakalauskas pažymėjo, kad dviračių takai mieste diegiami, kur įmanoma.

Centro tvarkybos projekte jie nenumatyti. Dviračių takai įrengiami su atskira asfalto danga, pažymimi raudona spalva. Tai yra padaryta Vasario 16-osios gatvėje. Kol kas dviračių infrastruktūra mieste nėra išplėtota, ji dar tik projektuojama. Jau yra numatyta, kad dviračių takas atsiras Žiedo gatvėje.

Birutės ir P. Cvirkos gatvių tvarkybos projektai rengiami, tačiau dar nežinia, ar jose pakaks vietos dviračių takams, nes šios gatvės su šaligatviais gana siauros.

Daugiau laisvės

Praėjusią savaitę Susisiekimo ministerija Vyriausybei pateikė svarstyti ir tvirtinti Kelių eismo taisyklių pakeitimus – kai kurie jų aktualūs ir paspirtukininkams. Projekte siūloma miestuose įrengti dviračių gatves, įtvirtinant naują ženklą „Dviračių gatvė“. Teigiama, kad taip miestuose norima suteikti daugiau galimybių ir laisvės judėti.

Dviračių gatvėje bus leidžiamas iki 30 km/h greitis, nebus galima lenkti transporto priemonių, kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą, o dviračių vairuotojams nebus taikomas reikalavimas važiuoti viena eile ir kuo arčiau dešinio krašto. Teigiama, kad šia priemone bus galima efektyviau planuoti vientisą dviračių takų tinklą, kai nebus galimybės įrengti atskirų dviračių takų ar dviračių juostų.

Pakeitimais norima sudaryti geresnes sąlygas dviratininkų eismui, paskatinti žmones rinktis alternatyvias automobiliui keliavimo priemones mieste.

Planuojama, kad Kelių eismo taisyklių pakeitimai įsigalios dviem etapais. Naujas eismo organizavimo būdas – dviračių gatvė – įsigaliotų nuo 2022 m. birželio 1 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-5 # vhcv 2021-09-23 15:36
.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+10 # Svetlana Striogienė 2021-09-23 16:19
Ar galima vaziuoti, per tiltą, ten kur eina pėstieji?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # Demesio 2021-09-23 19:53
Takus dviraciu padarykit,tada skuskites...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # Alio 2021-09-23 20:12
Dviračių takas būtinas Vilniaus gatvėje,pirmoje vietoje. Kam ten Žiedo gatvėje... galvoti reikia.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # //// 2021-09-24 09:13
Pinigus reikia plaut, o apie zmoniu poreikius galvot nera kada!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-5 # Ynimynimanimau 2021-09-25 13:56
Vaziuosiu kur noresiu,kol nebus dviraciu taku. Arba jie nebus sutvarkyti pvz kaip i Pasile. Stiklai,duobes,iskilimai.... kalatotis reikia. padangas praduriau jau pora kartu,aciu jums
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # patiala legitimate 2021-09-25 22:46
Do you need a quick loan?
Have you been denied a bank loan?
Do you need a loan during this pandemic?
interest rate of 2% no matter your location
Do you need a loan to solve your financial problems?
If so, then you are in luck because my company lends for a short time and the interest rate is low. If you are interested, Kindly reply to us at (Whats App) number:+919394133968
Mr Jeffery.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų