Ar jau atėjo laikas akinius iškeisti į kontaktinius akių lęšius?

Kadangi esi čia ir perskaitęs šio teksto pavadinimą susidomėjai, yra didelė tikimybė, kad jau nešioji akinius su dioptrijomis ir dvejoji dėl kontaktinių akių lęšių įsigijimo, arba tiesiog nerandi internetinėse platybėse papildomos informacijos apie juos. Prieš daugiau nei 7 metus užsukęs į savo pamėgtą optikos saloną, išėjau iš jo įsigijęs kontaktinius akių lęšius.

Nuo akinių nešiojimo neatsisakau, tiesiog norėjau turėti du variantus kad matyčiau geriau. Dauguma arba net visi norėdami sužinoti daugiau, skaito google platformą, bet paprasčiausias būdas tiesiog užsukti į optiką ir paklausti specialistų patarimo. Daug atsakymų galima rasti online optikos parduotuvėse. Tačiau pats pabandysiu papasakoti apie savo patirtį su kontaktiniais akių lęšiais.

Kaip minėjau, kontaktinius akių lęšius, kitaip vadinamas “linzes”, įsigijau prieš maždaug 7 metus, o iki to laiko nešiojau tik akinius.Daug laiko leisdavau ir vis dar leidžiu aktyviai, tai kontaktinius akių lęšius įsigijau būtent tam, kad išvengčiau nepatogumų sportuojant, žaidžiant kažką lauke su draugais ar kaip nors kitaip aktyviai leidžiant laiką.

Taigi, kai užsukau tą lemtingą dieną į optiką ir nusipirkau pirmus kontaktinius lęšius, viskas tapo daug paprasčiau nei su akiniais. Daugiau neturėjau sukti galvos ar bijoti, kad galiu sudaužyti akinius, ar kažko nepamatysiu ir nesureaguosiu laiku (kai žaisdavau be akinių). Nuo to laiko galėjau laisvai ir paprastai mėgautis sportu, aktyviomis pramogomis ir t.t.. Tai buvo bene svarbiausiais signalas užsukti į optiką - patogumas.

Tačiau ne vien tiktai patogumas lėmė mano pasirinkimą. Labai svarbus buvo geresnio matymo faktas, apie kurį man papasakojo tuo metu mano gydytoja optikos salone. Kadangi kontaktinis lęšis yra arčiau akies nei akinių stiklai, matomumas yra geresnis. Tobulai! Nereikia darytis stipresnių akinių stiklų, kad matyčiau geriau, pagalvojau. Vaizdas su kontaktiniais lęšiais tiesiog yra ryškesnis su lygiai tokiomis pačiomis dioptrijomis kaip akinių. Taip pat pats matymo laukas yra platesnis su lęšiais nei su akiniais, nes lęšis gerai prisitaiko prie akies kreivės.

Tačiau taip pat susidūriau ir ne tik vien su kontaktinių lęšių pliusais. Iš karto nepagalvojus atrodė, kad kontaktiniai akių lęšiai yra pigesni nei akiniai, tačiau praėjus porai metų supratau, kad vis delto lęšių kaina yra didesnė. Akiniai dažniausiai nėra taip dažnai keičiami ir tiesiog tarnauja ilgiau. Žinoma, yra įvairių kontaktinių lęšių rūšių. Aš pvz. nėšioju visada 3 mėnesių, o jų dar yra įvairesnių, kaip pvz. dieniniai, vienkartiniai, night & day, mėnesiniai ir t.t. Taigi priklausomai nuo jūsų pačių pasirinkimo sumokėsite skirtingai, nes kiekvienos rūšies kontaktiniai lęšiai kainuoja irgi skirtingai. Taigi trumpalaikėje perspektyvoje akiniai atrodo brangesni, bet pažiūrėjus iš ilgesnio laiko tarpo perspektyvos, kaina nėra tokia maža. Aišku labai svarbu paminėti, kad viskas priklauso nuo jūsų akių būklės ir jūsų akinių keitimo dažnumo. To iš karto prieš įsigyjant lęšius nežinojau ir nesusimąsčiau, tačiau po poros sekančių kontaktinių lęšių įsigijimų, paskaičiavau, kad visdelto akiniai yra (mano atveju) pigiau. Keičiu akinius ne dažniau nei kas 2 metus, o jei jūs keičiate akinių stiklus dažniau nei aš, tada kontaktiniai lęšiai kaip tik gali būti pigesnė opcija ir siūlau apsilankyti optikos salone.

Taip pat faktas, kurį man iš karto pasiūlė apsvarstyt optikoje, tai įsigyti akių lašus, kurie drėkins lęšius. Negalvojau kad jie taps neatsiejama mano kasdienybės dalis. Galų gale, įsidedame lęšius “į akis” ir jie tiesiog prilimpa prie mūsų akių. Tai sukelia keistą jausmą, ypač vakarais, kai akis pavargsta ir išsausėja. Su akių lašais tas jausmas beveik dingsta. Bendrai kalbant lęšių nešiojimas, tai nėra kažkoks sunkus ar nepatogus jausmas, tiesiog priprantama ir užmirštama, kad kažką turime “akyse”. Bet manau, kad ne visiems kontaktiniai lęšiai yra geriausias sprendimas, nes patys nežinodami to, galime būti jiems alergiški ar mūsų akys tiesiog jų netoleruos. O kažkam, kaip ir man, tai gali sukelti nepatogumų kaip pvz. niežėjimą ir akių sausėjimą.

Apibendrinant noriu pasakyti, kad kiekvienas turime skirtingas akis ir kiekvieno akys kontaktinius lęšius priima skirtingai. Vieniems labiau tinka ir patinka akiniai, kitiems kontaktiniai akių lęšiai. Vis dažniau pastebiu tokių akinių fanų, kurie nešioja akinius be dioptrijų, tiesiog dėl mados ir grožio. Tačiau jei vis tiek norite pabandyti kontaktinius lęšius, rekomenduoju daryti kaip aš padariau, užsukti į optiką ir paklausti specialisto. O išvis geriausias sprendimas bus pasiklausti jūsų akių gydytojo. Jo komentarai ir rekomendacijos padės jums suprasti ar verta investuoti į kontaktinių lęšių įsigijimą, ar ne. Galbūt iš karto žinosite, kad tai ne Jums ir liksite prie akinių, arba priimsite dar kitokį sprendimą, kaip pvz. akių regos korekcija. Taigi, sprendimas priklauso Jums. Tikiuosi mano 7 metų patirtis su kontaktiniais lęšiais, kurią išdėsčiau čia, bent truputį priartins Jus prie atsakymo, ar jau atėjo laikas kontaktiniais akių lęšiais pakeisti akinius ar vis dėlto reikia ieškoti kitų būdų kaip pagerinti savo regą ar bent jau pagelbėti savo akims kasdienėje veikloje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų