Spausdinti šį puslapį

Metalo poliravimas – galutiniam efektui išgauti arba kokybiškai metalinio gaminio priežiūrai ir atnaujinimui

Metalo poliravimas yra galutinis gaminio apdailos būdas, kai paviršius yra išlyginamas naudojant abrazyvines medžiagas, siekiant pilnai paruošti gaminio paviršių, pašalinant nelygumus ir suteikiant veidrodinį atspindį, arba siekiant apsaugoti gaminius nuo korozijos, šalinant rūdis arba įbrėžimus.

Poliravimas ne tik suteikia gaminiui estetišką išvaizdą, tačiau ir garantuoja ilgaamžiškumą, kadangi lygaus paviršiaus metalas yra atsparesnis nepalankiems veiksniams ir korozijai. Priklausomai nuo metalo rūšies ir poliravimo tipo, gaminio paviršius papildomai dar gali būti chromuojamas arba paliekamas nepadengtas.

Metalo poliravimo eiga

Siekiant ilgaamžio rezultato, poliravimui naudojama tik speciali, profesionali įranga. Bandydami atlikti poliravimą patys, neturėdami patirties, rizikuojate ne tik pakenkti paviršiui, tačiau galite jį ir deformuoti!

Priklausomai nuo dirbinio dydžio, parenkamos reikiamo dydžio staklės arba poliravimo įrenginiai. Įvertinus medžiagos tipą ir būklę parenkamas tinkamo tipo poliravimo diskas ir abrazyvai.

Pirmam metalo apdirbimo etapui, jei metalas dar nebuvo poliruotas, pasirenkama šiurkščiausia abrazyvinė medžiaga (galbūt 60 arba 80 grūdėtumas), o kiekviename tolesniame etape naudojami vis smulkesni abrazyvai (120, 180, 220/240, 320, 400 ir didesnio grūdėtumo abrazyvai), kol pasiekiamas norimas paviršiaus efektas. Geresniam poliravimo efektui išgauti naudojamos ir poliravimo pastos.

Poliravimo diskai taip pat būna skirtingų tipų, kad atitiktų įvairius gaminio poreikius. Diskai gali būti gaminami iš medienos, odos, drobės, medvilnės, plastiko, veltinio, popieriaus, avikailio, impregnuotos gumos ar vilnos. Svarbu, kad pasirinktas diskas atitiktų gaminio medžiagos savybes ir jo nepažeistų ar nedeformuotų.

Proceso metu gali būti naudojami sukamieji, arba braukiamieji judesiai, kadangi poliruojant gali būti siekiama išgauti skirtingus paviršiaus efektus. Poliruoti paviršiai gali būti ne tik blizgūs, veidrodiniai, tačiau ir matiniai.

Nupoliravus metalo gaminį ir siekiant išvengti nepageidaujamos jo oksidacijos, paviršių galima padengti vašku, aliejumi arba laku, priklausomai nuo metalo ir gaminio tipo. Šis žingsnis labai svarbus minkštiesiems metalams, vario lydiniams, žalvariui, bronzai.

Metalo poliravimo lygiai

* Pirminis poliravimas, smėliavimas. Tai šiurkštus, pirminis paviršiaus apdirbimas, paprastai atliekamas prieš pradedant formuoti gaminį. Pavyzdys: suvirinimo medžiagos pertekliaus pašalinimas, atliekamas naudojant 36-100 grūdėtumo abrazyvą.

* Architektūrinis poliravimas. Jo metu suteikiamos vienodos ir vienakryptės poliravimo linijos naudojant 120-180 grūdėtumo abrazyvą, kuris suminkštinamas naudojant 80-120 grūdėtumo pastas.

* Sanitarinis poliravimas. Atliekamas medicininiams, arba sąlytį su maistu turintiems gaminiams. Šis poliravimas visuomet naudojamas medicininiam plienui. Sanitarinio poliravimo metu pašalinami net patys mažiausi metalo pažeidimai ir netikslumai – taip sukuriamos sąlygos, kad negalėtų veistis bakterijos. Pasiekiama naudojant 180-240 grūdėtumo abrazyvus ir 120-240 pastas.

* Satininis poliravimas. Poliravimas 220-280 grūdėtumo abrazyvais ir naudojant 220-230 pastas.

* Pusiau ryškios apdailos poliravimas, naudojant 280-320 grūdėtumo abrazyvus. Toks poliravimas vis dar turės keletą linijų, tačiau jos turėtų būti labai neryškios. Taip poliruoti gaminiai įprastai papildomai yra padengiami kita medžiaga, pvz. chromu. Toks poliravimo lygis pasirenkamas kai gaminio paviršius turi būti blizgus, bet ne nepriekaištingas.

* Galutinis arba veidrodinis poliravimas. Naudojamas 320 arba didesnio grūdėtumo abrazyvas. Iki šio etapo, norint išgauti veidrodinį paviršių, reikia pasirūpinti, kad būtų pašalinti visi defektai. Veidrodinio poliravimo kokybė priklauso nuo šlifuojamo metalo kokybės. Kai kurių metalo lydinių neįmanoma nupoliruoti iki veidrodinio spindesio.

Kodėl verta rinktis metalo poliravimą?

Metalo poliravimas reikalingas įgyvendinant įvairių rūšių ir dydžio projektus – architektūrines metalo detales, virtuvės reikmenys, metalines automobilių dalis ir pan. Poliravimas ne tik suteikia gaminiui estetišką vaizdą, tačiau poliruojant taip pat galima ir atnaujinti metalinius gaminius.

Profesionaliai paslaugai rinkitės patikimus specialistus, kurie tinkamai įvertins jūsų gaminio tipą ir būklę, taip pat turės tinkamas medžiagas ir įrankius atlikti darbui.

Profesionalų poliravimą patikėkite išmanantiems Politeca specialistams. Taip būsite užtikrinti, kad darbai bus atlikti kokybiškai ir neteks nusivilti!

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)