Spausdinti šį puslapį

Ragina artimųjų kapų neapkrauti

Floristas Edgaras Vegys ir VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė primena: pagarba mirusiajam suderinama su pagarba aplinkai, kai „mažiau“ iš tiesų reiškia „daugiau“.

„Artėjant mirusiųjų šventėms, vis daugiau žmonių ieško įdomesnių kapaviečių puošimo sprendimų, minimalistinių kompozicijų, kurios būtų stilingas akcentas bendroje kapo aplinkoje“, – pastebi floristas E. Vegys.

Svarstant, kaip, puošiant kapą, geriausiai pagerbti savo artimą mirusįjį, jis kviečia užduoti sau klausimą: viso to reikia man, ar mirusiajam? Ar puošiu kapą sau, mirusiajam ar aplinkiniams, kurių žvilgsnis nevalingai nukryps į greta esančią svetimą kapavietę? „Vargu ar mes norėtume savo miegamajame prisistatyti dešimtis žvakių, visus kampus nukrauti chrizantemų vazonais ir visokiausių gėlių kompozicijomis, tai kodėl visa tai tempiame į kapus?“

Puošmenos užteršia aplinką

Vertėtų ne tik pagalvoti, ar didelis yra skirtumas tarp vienos ir kelių žvakių, bet ir prisiminti, kad į kapines mes greičiausiai keliaujame ne dėl pasipuikavimo puošmenų skaičiumi. Dėmesys mirusiajam – tai turi būti svarbiausia, o dėmesiui išreikšti užtenka ir vienos gėlės, ir vienos žvakės.

„Pasiduodami nelogiškoms tradicijoms, dažniausiai nepagalvojame, kad savo veiksmais ne tik nepadarome nieko labai naudinga, bet vis labiau užteršiame aplinką plastiko, stiklo, parafino ir visais kitais dalykais, kurie trumpai pabuvę ant mūsų artimųjų kapų vėliau atsiduria mišriųjų atliekų konteineriuose. Tad, galvojant apie kapo dekoravimą, derėtų pasitarti su šeima, gimine ir nuspręsti, kokią vieną kompoziciją ar augalą šiais metais nuvešime ant kapo. Tas pats pasakytina apie žvakes. Taip ne tik prisidėsime prie tvaresnės aplinkos ir sutaupysime, bet kartu nepaversime kapavietės į sąvartyną ar į Joninių laužą panašiu margumynu“, – pastebi E. Vegys.

Kur dėti kapų puošybos atliekas?

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos specialistė E. Razbadauskaitė atkreipia dėmesį kad  plastikiniai ar stikliniai kapų žvakių indeliai nėra pakuotės, greičiausiai tai – užterštos bei sunkiai perdirbamos ar netgi neperdirbamos atliekos. Jų vieta – mišriųjų komunalinių atliekų konteineriuose, o iš ten jos tikriausiai pateks į sąvartyną. Ši netvari perspektyva galėtų tapti paskata atsisakyti žvakių gausos, prie kurios daugelis esame įpratę.

Nebegražios, nebetinkamos dirbtinės gėlės, deja, irgi per mišriųjų komunalinių atliekų sistemą dažniausiai keliauja į sąvartynus, o ir ne visi plastikiniai vazonėliai gali tapti vertinga žaliava.

„Jeigu įsigijote gėlę su vazonėliu, krepšeliu ir persodinote ją į kitą vazoną, tuomet šis vazonėlis yra pakuotė ir jį reikėtų mesti į pakuočių atliekų konteinerį. Jeigu vazonėlyje gėlė auga per visą būvio ciklą – tuomet tai ne pakuotė ir tokią atlieką reikėtų mesti į mišriųjų komunalinių atliekų konteinerį“, – aiškina PTO atstovė.

Kaip tvariausią kapų puošybos elementą, kuris, deja, yra trumpalaikis, E. Razbadauskaitė įvardija gyvas gėles. Nuvytusias jas reikėtų išmesti į žaliųjų atliekų konteinerius arba, jeigu yra galimybė – sukompostuoti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)