Spausdinti šį puslapį

Peties ankštumo sindromas – kas tai?

Peties ankštumo sindromas – tai peties sąnario skausmais pasireiškiantis sindromas. Jis paprastai prasideda nekaltu peties skausmu, dažniausiai pasireiškia ryte, vos atsikėlus. Negydomas gali pereiti į uždegimą, susidėvėti rotatorių manžetės sausgyslės, atsirasti jų plyšimai.

Kas tai yra?

Mediciniškai tai skamba taip: rotatorių manžetės ir dvigalvio žasto raumens sausgyslės bei popetinis tepalinis maišelis yra suspaudžiami tarp mentės petinės ataugos ir žastikaulio didžiojo gumburėlio.

Kokie yra šios ligos simptomai?

Labai dažnai simptomai gali pasirodyti pernelyg menki, kad būtų verti atkreipti į tai dėmesį. Vienas iš pagrindinių simptomų yra sumažėjusi peties judumo amplitudė ir jaučiami skausmai atliekant tam tikrus veiksmus:

  • elementarus rankos pakėlimas virš galvos;
  • siekiant sukabinti rankas už nugaros;
  • ramybės būsenoje;
  • bendras raumenų silpnumas ir kt.
  • Atsiradimo priežastys ir pasekmės

Paprastai tariant, skausmas atsiranda tuomet, kada sąnario judesiai yra apribojami, o to priežastimi dažnai yra pasikartojantys tam tikri veiksmai. Tai gali būti sporto šakos ypatumai – plaukimas, tenisas ar net profesinė liga (darbas pakeltomis rankomis).

Tai yra viena dažniausiai pasitaikančių peties sąnario patologijų, galinti sukelti nedarbingumą ar sportinių pasiekimų sumažėjimą.

Kaip galima šio sindromo išvengti?

Jeigu jūsų darbas, sportas ar kita veikla reikalauja pasikartojančių veiksmų, geriausia reguliariai lankytis pas kineziterapeutą ar kitą specialistą. Būtina palaikyti judesių balansą, atlikti judesius, kurie praplėstų nuolat atliekamų judesių amplitudę.

Ligos gydymas

Priklausomai nuo to, kokia yra šios patologijos atsiradimo priežastis ir kaip stipriai ji yra pažengusi, gydymo būdai gali būti du – konservatyvus ir operacinis.

Konservatyvusis gydymo būdas. Ankstyvojoje peties ankštumo sindromo stadijoje dažniausiai visiškai pakanka konservatyviojo gydymo metodų. Tai apima medikamentinį ir reabilitacinį gydymą. Reabilitacinį gydymą sudaro ergoterapija, fizioterapija, kineziterapija kompleksiškai arba vienas iš šių metodų. Šio gydymo tikslas yra sumažinti skausmą, pašalinti uždegimą ir atstatyti sąnario judesių amplitudę.

Operacinis gydymas. Deja, jeigu liga jau yra pažengusi ir konservatyvusis gydymas neefektyvus, tuomet skiriamas chirurginis ligos gydymas. Šis būdas dažniausiai taikomas dviem pagrindiniais atvejais – tai pirminei rotatorių manžetės patologijai koreguoti bei sąnario stabilizavimui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)