Spausdinti šį puslapį

Nuo lapkričio 1 d. gyvomis žuvimis prekiauti draudžiama

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba) primena, kad nuo lapkričio 1 d. pradeda galioti atnaujinti veterinarijos reikalavimai gyvų žuvų tvarkymui ir prekybai.

Parduotuvėse ir turgavietėse nuo kitos savaitės pirkėjai galės įsigyti tik prieš tai apsvaigintas ir paskerstas žuvis, o jei to pageidaus – ir išskrostas. Parduoti dar gyvų žuvų prekybininkai jau nebegalės.

Pakeitimais taip pat nustatyti labai aiškūs reikalavimai, kaip gyvos maistinės žuvys mažmeninės prekybos vietose turės būti apsvaigintos, skerdžiamos, skrodžiamos. Visi šie veiksmai turi būti atliekami taip, kad vartotojai jų nematytų, išskyrus žuvų svaiginimą elektros srove, kuris gali būti atliekamas ir jiems matant.

Pirkėjo išsirinktos žuvies skerdimui ir išdarinėjimui prekyvietėje turi būti įrengta tam skirta vieta, šiam darbui apmokyti darbuotojai, o žuvų atliekos tvarkomos pagal nustatytus reikalavimus.

Taip pat sukonkretintos sąlygos gyvų žuvų laikymui vandens talpyklose, vandens kokybei, jo temperatūrai, elgesiui su maistinėmis žuvimis, reikalavimai gaudymui.

Informuojama, kad smulkieji mažmenininkai turėjo pakankamai laiko pasiruošti naujai tvarkai, kurią paskatino kintantis visuomenės požiūris į žuvų gerovės ir apsaugos reikalavimų užtikrinimą bei fiksuotus pažeidimus jomis prekiaujant. Bene intensyviausia prekyba gyvomis žuvimis būdavo stebima metinių švenčių laikotarpiu.

Didieji šalies prekybos tinklai jau atsisakė prekybos gyvomis žuvimis iš akvariumų.

Šiuo metu Lietuvoje registruotas 61 gyvų žuvų tvarkymo prekyboje ūkio subjektas, 2020 m. jų buvo 109, 2019 m. – 247.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)