Kas ir kur superka stiklainius?

Stiklinės pakuotės, kaip ir kitos buityje susidarančios atliekos, turi būti rūšiuojamos. Stiklinės pakuotės, kaip ir kitos buityje susidarančios atliekos, turi būti rūšiuojamos.

Į redakciją paskambinusi mūsų laikraščio skaitytoja Aldona pasakojo anksčiau mėgusi marinuoti, rauginti daržoves bei virti uogienes, tačiau dabar, sulaukus jau garbaus amžiaus, – nebe.

Moteris guodėsi neturinti kur padėti per gyvenimą sukauptų stiklainių.

Senjorė sakė sukaupusi jų daug. Daugiausia – trijų litrų talpos. Visi jie geri – nei suskilę, nei kaip kitaip sugadinti, tačiau dėti nėra kur.

„Niekas nenori nei pirkti, nei imti už dyką. Anksčiau buvo supirktuvės, dabar kad bent surinktuvės būtų, atneščiau švariai išplautus. Tegul nemoka, kad bent priimtų. Esu jau tokio amžiaus, kada norisi susitvarkyti, kad vaikams po manęs neliktų šiukšlių“, – kalbėjo moteris. Į stiklo konteinerius mesti nenori: „Kam iš gerų stiklainių daryti duženas ir juos perdirbinėti?“  – klausė mūsų skaitytoja.

Anot jos, rankos nekyla stiklainius rikiuoti prie konteinerių. Matė, kad taip daro kiti. „Užgriozdina konteinerius, kad po to prie jų prieiti sunku.“

Pasidomėjus, ar UAB Kėdainių konservų fabrike nesuperkami panaudoti stiklainiai, pirkimų vadybininkė Gitana Rumbavičiūtė-Rybelienė atsakė, kad fabrike naudojami tik nauji stiklainiai. Kodėl pasirinkta tokia strategija, plačiau nekomentavo.

Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupė informavo, kad Aplinkos ministerija neinicijavo ir neinicijuoja taros supirktuvių steigimo ar jų uždarymo, tai esą pačių ūkio subjektų reikalas. „Kiekvienas ūkio subjektas, įvertinęs įvairius aspektus, įskaitant laukiamą finansinę naudą, apsisprendžia, ar vykdyti ir plėsti tam tikrą veiklą“, – teigiama atsakyme.

Atliekų politikos grupė priminė, kad stiklinių pakuočių atliekos, kaip ir kitos buityje susidarančios atliekos, turi būti rūšiuojamos. Stiklinių pakuočių atliekos metamos į antrinių žaliavų rūšiavimui skirtus konteinerius, pažymėtus užrašu „Stiklas“.

Be to, stiklo pakuočių atliekas gyventojai gali nuvežti į savivaldybėse įrengtas didelio gabarito atliekų surinkimo aikšteles. Iš rūšiavimo konteinerių ir minėtųjų aikštelių surinktos stiklinių pakuočių atliekos perduodamos tokių atliekų perdirbėjams, kurie šias atliekas kaip žaliavą naudoja naujų stiklo gaminių gamybai.

Vis dėlto, ministerijos duomenimis, stiklo tara kai kuriuose miestuose yra surenkama. Internete skelbiama informacija, kad antrines žaliavas, įskaitant stiklinių pakuočių atliekas, priima kai kurie atliekų tvarkytojai: bendrovė „Virginijus ir Ko“, turinti antrinių žaliavų supirkimo punktus Telšiuose, Klaipėdos ir Šiaulių rajonuose, ir bendrovė „Eko bazė“, teikianti atliekų tvarkymo paslaugas įvairiuose miestuose, arčiausiai Ukmergės – Vilniuje, Elektrėnuose, Kaune, Panevėžyje, Utenoje. Įmonės konsultantė sakė, kad iš fizinių asmenų stiklo tara priimama nemokamai pagal atskirą susitarimą, atsižvelgiant į tai, kokį kiekį jos turi ir kur patogiau atgabenti.

Be to, tuščius švarius 0,5 litro stiklainius galima atiduoti „Maisto bankui“. Stiklainiai turi būti užsukami, be etikečių ir dangtelių. Tiesa, tai padaryti galima tik sostinėje,  Panerių g. 37 ir Vytenio g. 54.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų