Skolų išieškojimas: pagrindinės sąvokos, kurias būtina suprasti

Skolų išieškojimas – sudėtingas procesas. Prieš pradedant skolų susigrąžinimo ar išmokėjimo procesus būtina žinoti pagrindines sąvokas. Tad, ką būtina žinoti kreipiantis į specialistus ir kokius terminus vertėtų įsiminti?

Kas yra kas?

Bene svarbiausia kalbant apie visas situacijas dėl skolų išieškojimo yra tinkamai suprasti kas yra kas. Tad pagrindinės sąvokos būtų tokios:

Skolų išieškojimas – paslauga, kurios metu padedama greičiau atgauti paskolintus pinigus. Šiame procese gali dalyvauti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

Skolininkas arba debitorius – tai fizinis ar juridinis asmuo, kuris turi susidariusį įsiskolinimą ir nėra jo gražinęs.

Kreditorius – taip pat fizinis ar juridinis asmuo, suteikęs paskolą arba prekių ir paslaugų, už kurias jam dar nesumokėta ir jis turi teisę reikalauti šių pinigų iš asmens, kuriam suteikta paskola ar prekės ir paslaugos.

Tai bene svarbiausios trys sąvokos, kurios leidžia suprasti apie ką krypsta kalba, kad būtų nesumaišoma kas yra kas visame skolų išieškojimo procese.

Procesai teismuose ir kitur

Visas bandymo susigrąžinti skolas procesas gali klostytis dvejopai. Kartais su skolininku pavyksta susitarti gražiuoju. Tuomet pasirašomi įsipareigojimai ir planas kaip bus grąžinami pinigai. Jei debitorius laikosi numatytų susitarimų skolos grąžinimas vyksta sklandžiai.

Būtent tai yra vadinama ikiteisminiu skolos išieškojimu. Procesu kai kreditorius ir debitorius be didelių ginčų susitaria dėl pinigų grąžinimo proceso.

Tiesa, ne visada skolininkas būna nusiteikęs bendradarbiauti. Dažnai fiziniai ar juridiniai asmenys ne tik vengia atsakomybės, bet ir piktybiškai negrąžina pinigų. Tuomet kreditoriui tenka problemą spręsti teismuose. Tai vadinama ikiteisminiu skolų išieškojimu arba procesu, kai ginčai dėl skolos yra sprendžiami ilgų teismo procesų metu.

Verta paminėti, kad ypač dažnai piktybiškai nusiteikę skolininkai yra nusiteikę nesilaikyti ir teismo valios. Tai yra – debitorius ir toliau vengia mokėti pinigus ar nustatytas įmokas. Tuomet prasideda poteisminis skolų išieškojimas. Kreditorius įsigaliojusio teismo sprendimo vykdymą gali įgyvendinti antstolių pagalba. Tokiu būdu piktybiškai nusiteikusiam skolininkui gali būti taikomas banko sąskaitų ir turto areštas. Šiame skolos išieškojimo etape tikrinama visa su debitoriumi susijusi informacija, kuri galėtų turėti įtakos sėkmingam skolos atgavimo procesui.

Nesvarbu skolą bandoma susigrąžinti ikiteisminiu ar teisminiu keliu, tai pareikalaus ne tik teisinių žinių, bet ir laiko sąnaudų bei kantrybės. Geriausia šį sudėtingą procesą patikėti profesionaliems skolų išieškotojams, tuomet bus galima užtikrinti, kad pinigai bus vienu ar kitu būdu grąžinti kreditoriui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų