Pagrindiniai šulinio pranašumai prieš gręžinį

Nors mūsų krašte, kaip ir kitose Europos šalyse, sparčiai plečiasi centralizuoto vandens tiekimo sistemų naudojimas, vis dėlto dar daugelyje individualių sodybų rasime šulinį, kuris aprūpina jų gyventojus švariu, skaidriu ir gaiviu vandeniu tinkamu maistui. Bet iš mados neišeina ir arteziniai šuliniai.

Kuo artezinis šulinys gali būti naudingas ir tuo pačiu kelti rūpesčių?

Nemažas artezinio šulinio privalumas yra tas, kad jis be sutrikimų gali veikti penkiasdešimt ir daugiau metų. O jame esančio vandens sudėtis ir kokybė praktiškai nesikeičia net tada, jei naudojami dideli vandens kiekiai. Tinkamai įrengto tokio šulinio nebūtina reguliariai valyti, o jeigu dar jame bus įrengtas kokybiškas filtras, tokia procedūra iš viso pasidarys nebereikalinga. Tiesa, vandens tiekimas iš artezinio šulinio turi ir trūkumų. Tai - gana didelės gręžimo ir specialios įrangos įsigijimo išlaidos. O jeigu siurblys netikėtai sugenda, rankiniu būdu vandens neišgausi. Taip pat ir vandens dumblėjimas gali sukelti didelių nesklandumų. Be to, artezinio šulinio aptarnavimui yra būtina elektros energija.

Kuo paprastas šachtinis šulinys yra geresnis už artezinį?

Paprastas šulinys yra palankesnis už kitus vandens tiekimo šaltinius todėl, kad jam išsikasti nereikalingas valdžios leidimas, biurokratinis projektas. Be to, tokio šulinio kasimas kainuos žymiai pigiau nei vandentiekio įvedimui ar artezinio šulinio įrengimui išleidžiama lėšų. Didelis pliusas ir tai, kad vanduo iš paprasto šulinio jums nekainuos nė cento ir neturės geležies pertekliaus, kas dažnai nutinka naudojant vandenį iš gręžinio. Jeigu norite iš šachtinio šulinio nukreipti vandenį tiesiai į gyvenamą namą, tam tik reikia įsigyti panardinamą siurblį šuliniui.

Ko patariama laikytis, kad šachtinis šulinys jums nesukeltų papildomų rūpesčių?

Kad įprastinis šulinys be priekaištų atliktų savo paskirtį – aprūpintų jus kokybišku vandeniu, reikia laikytis kai kurių taisyklių. Pirmoji – šulinį reikia kasti kuo aukštesnėje sklypo vietoje, tada aplink jį nesikaupia paviršinis vanduo, jei to neįmanoma padaryti, aplink šulinį reikia padaryti didesnį nei penkių procentų nuolydį. Antroji taisyklė – šulinys būtinai turi būti uždengtas ir nuolat valomas. Trečioji būtinybė – jokiu būdu negalima netoli šulinio pilti gamtai kenksmingų skysčių ir teršti aplinką.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų