Akumuliatorių tipai ir jų privalumai

Akumuliatoriai yra vienas populiariausių automobilių gaminių. Šiandien rinkoje yra daug įvairių rūšių, todėl svarbu suprasti jų tipus ir kiekvieno iš jų naudą. Pagrindinis veiksnys, kuris padeda pasirinkti tinkamą akumuliatorių, yra aiškus visų tipų akumuliatorių skirtumų supratimas. 

Dažniausiai išskiriami trys pagrindiniai automobilių akumuliatorių tipai:

  • Švino-rūgštiniai akumuliatoriai; 
  • Želiniai akumuliatoriai;
  • AGM akumuliatoriai. 

Jei norite užtikrinti, kad jūsų automobilio variklis visada būtų užvedamas, nesvarbu, koks oras, tuomet turite išlaikyti geros būklės akumuliatorių. Jo vidutinis tarnavimo laikas yra 5-7 metai, o pasibaigus šiam laikotarpiui, akumuliatorių rekomenduojama pakeisti. Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, kurie akumuliatorių tipai yra paklausiausi ir efektyviausi, tai svarbu renkantis naują automobilio akumuliatorių.

Gilaus ciklo švino-rūgštiniai akumuliatoriai skirstomi į dvi kategorijas: skysto elektrolito ir su reguliuojamais vožtuvais, želiniai ir AGM akumuliatoriai.

Klasikiniai švino-rūgštiniai akumuliatoriai turi daug privalumų, nes jiems nereikia daug priežiūros

Šio akumuliatoriaus elementai yra pagaminti iš skirtingo poliariškų švino plokštelių. Plokštelės yra panardinamos į elektrolitą ir atskiriamos separatoriais. Klasikiniai akumuliatoriai su skystais elektrolitais aukštoje temperatūroje veikia geriau nei kiti.

Mažai priežiūros reikalaujantys švino-rūgštiniai akumuliatoriai, dar vadinami klasikiniais arba tradiciniais, yra bene populiariausi ir ilgiausiai tarnaujantys akumuliatoriai rinkoje. Jie tinka transporto priemonėms be start-stop technologijos. Vis dėlto, šios baterijos dabar keičiasi. Senesnėse baterijose yra galimybė išgaravusį elektrolitą papildyti distiliuotu vandeniu ir sumontuoti specialius kamščius. Šiuolaikinės tokio tipo baterijos yra visiškai sandarios ir negali būti įkraunamos. Jei toks akumuliatorius sugenda, jo taisyti nepavyks ir teks pirkti naują.

Klasikinio akumuliatoriaus savaiminio išsikrovimo greitis yra pakankamai didelis. Jis tinkamas didelio intensyvumo darbui ir yra prieinamos kainos.

AGM akumuliatoriai mėgiami dėl savo mažos kainos

Šie akumuliatoriai yra pažangūs ir idealiai tinka automobiliams su automatinėmis start-stop sistemomis, taip pat daug energijos vartojančioms transporto priemonėms.

Jie yra iki trijų kartų efektyvesni nei klasikiniai švino-rūgštiniai akumuliatoriai. AGM akumuliatoriai taip pat yra ypač atsparūs smūgiams. Net ir po mechaninių pažeidimų (nelaimingų atsitikimų) stiklo ar polimero mikropluošto separatorius pakankamai sugeria elektrolitą, kad jis neišsilietų.

Šiuose akumuliatoriuose naudojamos skirtingos technologijos. Jų celėse yra stiklo pluošto separatorius, kuris veikia kaip kempinė, sugerianti visą elektrolitą. AGM tipo akumuliatoriai taip pat nereikalauja priežiūros, jų nereikia užpildyti distiliuotu vandeniu. Šie akumuliatoriai geriau veikia žemoje temperatūroje, palyginti su kitais akumuliatoriais. Jie turi mažą savaiminio išsikrovimo greitį ir yra tinkami didelio intensyvumo darbui. AGM akumuliatoriai yra bene ekonomiškiausias pasirinkimas.

Želiniai akumuliatoriai ilgą laiką gali palaikyti įtampą be įkrovimo

Želiniai arba geliniai akumuliatoriai skiriasi nuo kitų baterijų tuo, kad juose esantis elektrolitas yra gelio pavidalo. Gelio akumuliatoriai, kaip ir AGM akumuliatoriai, yra atsparūs smūgiams. Avarijos atveju akumuliatoriaus viduje esantis skystis neišsilies. Tačiau geliai yra ypač trapūs ir neatsparūs didelei  įtampai. Per didelis įkrovimas, visiškas iškrovimas gali nepataisomai sugadinti akumuliatorių. Be to, gelinių akumuliatorių tarnavimo laikas paprastai yra trumpesnis nei AGM akumuliatorių, ypač esant žemai temperatūrai.

Šio tipo akumuliatoriuose rūgštis sumaišoma su silicio dioksidu, kad susidarytų gelio užpildas. Šios baterijos turi platų darbinės temperatūros diapazoną, taip pat jie turi mažą savaiminio išsikrovimo lygį. Geliniai akumuliatoriai nėra tinkami didelio intensyvumo darbams, o tokių baterijų kaina yra gana didelė.

Lyginant želinius akumuliatorius  su švino-rūgštiniais, galima paminėti keletą pagrindinių privalumų. Želiniai akumuliatoriai yra atsparesnės vibracijai, jų ciklas yra apie 25% ilgesnis, o svarbiausia savybė yra ta, kad jie gali ilgą laiką palaikyti įtampą be įkrovimo.

Koks akumuliatoriaus tipas tinkamiausias Jums?

Iš esmės atsakymas paprastas – rinkitės akumuliatorių, kurį modifikavo automobilio gamintojas. Akumuliatorių reikėtų pasirinkti pagal tai, koks automobilyje buvo sumontuotas  anksčiau. Vadovaukitės automobilių gamintojo patarimais, pasikonsultuokite su ekspertu ir išsirinkite geriausią kainos ir kokybės santykį. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų