Gedulo ir vilties dieną skaitė tremtinių vardus

Daugelis tremtinių į tėvynę taip ir nesugrįžo.  Dainiaus Vyto nuotr. Daugelis tremtinių į tėvynę taip ir nesugrįžo. Dainiaus Vyto nuotr.

Prisimenant ištremtuosius ir jų likimus, Ukmergėje paminėta Gedulo ir vilties diena.

Prie kultūros centro po ąžuolais turėjęs vykti atminimo vakaras, dėl lietaus surengtas Ukmergės kultūros centre.

1941-ųjų birželio 14-ąją Sovietų Sąjunga pradėjo masinius lietuvių trėmimus į Sibirą. Tada išvežta per 17 480 žmonių, kurių didžioji dalis vežti į tremtį, kiti – į Gulago stovyklas. Iš viso į Sibirą buvo ištremta per 130 tūkst. Lietuvos gyventojų – politikų, kunigų, visuomenės veikėjų, paprastų žmonių...

Gedulo ir vilties dienos minėjimas Ukmergėje pradėtas šventomis mišiomis Švč. Trejybės bažnyčioje.

Kultūros centre visus pasveikino Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė, pati gimusi Krasnojarsko srityje, tremtinių šeimoje.

Ištremtuosius pagerbė Ukmergės Vyčio šaulių kuopa, vėliau padėjusi gėlių prie tremtiniams ir žuvusiems už Lietuvos laisvę skirto paminklo Dukstynos kapinėse.

Mėgėjų teatro aktoriai skaitė ištraukas iš Stanislovo Abromavičiaus sudarytos knygos „Vaikystė Sibiro toliuose“, kurioje surinkti įvairių žmonių, ištremtų iš Lietuvos, kai dar buvo vaikai ar paaugliai, prisiminimai. Juose pasakojama apie tremties siaubą, nežmoniškas sąlygas, kaip jų tėvai ugdė sąžiningumo, pagarbos, meilės Lietuvai jausmus, puoselėjo viltis grįžti į tėvynę.

Renginyje ilgesingas tremtinių dainas atliko mišrus politinių kalinių ir tremtinių choras ,,Tremtinys“.

Buvo skaitomi iš Ukmergės rajono ištremtų žmonių vardai ir pavardės, paminint, sugrįžo į tėvynę ar ne. Sąraše – 2 748 ištremti Ukmergės krašto žmonės. Deja, daugelio jų likimai nežinomi. Skaitymus pradėjo vaikų ir jaunimo teatro studijos ,,Nykštukas“ nariai – knygos „Vaikystė Sibiro toliuose“ prisiminimų autorių bendraamžiai. Vėliau skaitymus tęsė visi užsiregistravę.

Renginys užbaigtas Siesikų skyriaus kapelos „Vieversa“ koncertu.

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje iki birželio 22-osios eksponuojama tremtinių atminimui skirta spaudinių paroda „Birželio žydėjimą užklojo pūgos ir ledynai“.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų