Mobilūs nameliai: moduline statyba paremti šiuolaikiški NT sprendimai

Kiekvienas statybų srities specialistas žino, statybos gali būti labai brangus ir laikui imlus procesas. Net ir labai kruopščiai jį suplanavus, vėlavimų pasitaiko dažniau nei laiku atliekamų statybos darbų. Visa tai gali nulemti patys įvairiausi biurokratiniai reikalavimai, nepalankios oro sąlygos ir kitos nenumatytos aplinkybės, darbo jėgos trūkumas ir daugybė kitų priežasčių. Ilgai trunkantys statybų projektai gali labai paploninti klientų piniginę.

Laimei, yra sprendimas, kurį pasitelkus galima reikšmingai sutrumpinti statybų laiką ir išvengti  daugybės tradicinei statybai būdingų nepatogumų. Tai yra moduline statyba paremti mobilūs nameliai. Pastarieji šiomis dienomis sulaukia ypatingai didelio vartotojų dėmesio. Ir tam yra daugybė priežasčių, tarp kurių neabejotinai yra savalaikė ir greita statyba, didesnis prieinamumas ir tvarumas.

Surenkami arba moduliniai mobilūs nameliai šiomis dienomis užima labai svarbią vietą gyvenamųjų namų statybos rinkoje. Modulinės statybos mastai kasmet ypač sparčiai auga Azijoje ir Europoje, pvz., Švedijoje daugiau nei 80 % namų yra statomi ne statybvietėse, o Japonijoje šis skaičius siekia 15 % ir toliau sistemingai auga. Lietuvoje vis dar daug namų statomi taikant tradicinius statybos metodus, tačiau statybų rinkoje stebimi pokyčiai rodo, kad vis daugiau vartotojų renkasi modulinę statybą.

Svarbūs mobilių namelių privalumai

Taigi, kai mobilūs nameliai šiandien tampa labai perspektyvia ir paklausia alternatyva tradiciniam būstui, naudinga išsamiau susipažinti su jų privalumais.

Mažesnės išlaidos

Kadangi nekilnojamojo turto kainos labai sparčiai auga, gyventojams, norintiems įsigyti savo pirmąjį gyvenamąjį būstą, darosi vis sunkiau pasiekti norimą tikslą. Šis veiksnys turi didžiulės įtakos ir mobilių namelių populiarumo augimui, kadangi palyginti su tradicinės statybos namais, mobilūs nameliai yra daug labiau prieinami.

Visiškai naujo tradicinės statybos namo kaina paprastai siekia 120–150 tūkst. EUR. Į šią kainą nėra įtrauktos gerbūvio išlaidos. Tuo tarpu mobilių namelių kaina yra nuo 6–10 tūkst. EUR už mažo ploto būstą iki 50–70 EUR už didesnio ploto namą. Žinoma, kainos kinta priklausomai nuo vartotojo pageidavimų ir numatomo būsto ploto, tačiau paprastai mobilus namelis kainuoja mažiausiai perpus pigiau už tradicinės statybos namą.

Be to, svarbu tai, kad prie labai prieinamų mobilių namelių kainų prisideda ir tokie veiksniai, kaip trumpesnis statybos proceso laikas, mažesnės paskolos palūkanos ir kt., tad nusprendus pasirinkti mobilų namelį galima sutaupyti nemažas sumas, neaukojant komforto, estetinio patrauklumo ir visų būtiniausių gyvenamojo būsto patogumų.

Mobilūs nameliai gali būti kilnojami ir transportuojami

Dažnai vartotojams, kurie svarsto apie mobilaus namelio pasirinkimą, kyla klausimas, ar tokį namą iš tikrųjų bus galima transportuoti po to, kai jis bus pastatytas jų pasirinktoje sklypo vietoje. Atsakymas paprastas – tikrai taip, kiekvienas mobilus namelis gali būti kilnojamas ir transportuojamas.

Žinoma, prieš nusprendžiant perkelti mobilų namelį, reikėtų įvertinti kai kuriuos aspektus, tarp kurių:

  • Namo dydis;
  • Mobilaus namelio transportavimo atstumas;
  • Transporto paslaugos mobilaus namelio pervežimui;
  • Bendros perkraustymo išlaidos (jos priklauso nuo mobilaus namo dydžio, atstumo ir papildomų paslaugų);
  • Numatytas biudžetas, kurio prireiks modulinio namelio perkėlimui į pasirinktą vietą;
  • Klimato sąlygos naujoje vietoje (mobilų namelį transportuojant Lietuvos teritorijoje šis veiksnys nėra aktualus).

Spartus statybų procesas

Modulinė statyba padeda reikšmingai sutrumpinti mobilių namelių statybos darbų laiką. Neretai mobiliam nameliui pastatyti tereikia vieno mėnesio! Tai reiškia, kad viską tinkamai suplanavus ir pasirūpinus visais būtinais dokumentais, naujame būste galima įsikurti ir apsigyventi itin greitai.

Pagrindinė priežastis, kodėl modulinių namų statyba šiandien yra tokia efektyvi, yra tai, kad mobilūs nameliai yra gaminami kontroliuojamoje aplinkoje. Tai reiškia, kad mobilių namų gamybos procese išvengiama tradicinės statybos procesui būdingų prastovų ir vėlavimų. Statybos darbai vyksta vidaus patalpose, todėl statybos terminų įgyvendinimo niekaip nepaveikia pablogėjusios oro sąlygos ar kiti pašaliniai veiksniai. Be to, nėra rizikos, kad statybų procesas ims strigti dėl laiku nepasirodančių subrangovų, nes moduliniai nameliai gaminami gamyklose, kur visus darbus atlieka patyrę šios srities specialistai, dirbantys ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono.

Lankstus dizainas

Kuris vartotojas nenorėtų suprojektuoti savo namo nuo pradžios iki pabaigos, kad susikurtų savo svajonių būstą. Modulinė būsto statyba tai leidžia. Šiuolaikiniai mobilių modulinių namų gamintojai siūlo labai platų skirtingų namų planų asortimentą, kurį galima pritaikyti pagal konkrečius kliento pageidavimus. Todėl mobilaus namelio projektavimo galimybės yra neribotos.

Nusprendę statyti mobilų namelį, galite pasirinkti tiek didesnio ploto virtuvę, tiek ir kelis vonios kambarius ar išskirtinę darbo erdvę. Pasirinkimas priklauso tik nuo jūsų pageidavimų. Bendradarbiaudami su mobiliųjų namų statytojais, galite pasirinkti modulinio namelio dizainą, kuris optimaliai atlieps jūsų individualius poreikius.

Aukšto lygio kokybės kontrolė 

Kai kuriems vartotojams, kuriems neteko susidurti su modulinių namelių statyba, neretai kyla abejonių ir dvejonių dėl trumpo statybų proceso. Tačiau iš tikrųjų trumpesnis statybų laikas niekaip nėra susijęs su žemesne kokybe. Visas mobilių namelių gamybos procesas vyksta uždarose patalpose ir vadovaujantis pačiais aukščiausiais standartais. Statant namą prie surinkimo linijos, kai visą darbą atlieka šios srities profesionalai, visiškai eliminuojama bet kokių klaidų rizika. Be to, tam pasitelkiami ir specifiniai įrankiai, kurie paprastai nėra lengvai prieinami statybvietėse dirbantiems darbuotojams.

Taigi, mobilių namelių statyba viso proceso metu yra labai atidžiai ir kruopščiai stebima bei kontroliuojama. Todėl jie užtikrintai konkuruoja su tradiciniais statybvietėje statomais namais.

Paprastesnis ir lengvesnis gyvenimas

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių visame pasaulyje stengiasi gyventi kuo paprasčiau, rinkdamiesi minimalistinius ir jų laiką padedančius taupyti sprendimus. Mobilūs nameliai paprastai būna mažesnio ploto nei tradiciniai namai, todėl jų priežiūrai reikia daug mažiau laiko. Tai labai tiesiogiai prisideda prie geresnės modulinių namelių savininkų fizinės bei psichologinės sveikatos, kurią, kaip rodo atliktų mokslinių tyrimų rezultatai, padeda pagerinti paprastesnis gyvenimas ir požiūris, kad „mažiau iš tikrųjų yra daugiau“.

Mažesnės energijos sąnaudos ir didesnis tvarumas

Ekologija yra dar vienas mobilių namelių, gaminamų modulinės statybos principu, privalumas, dėl kurio šiandien vis daugiau vartotojų renkasi šį sprendimą. Skaičiuojama, kad statant modulinius namus susidaro net iki 90 % mažiau atliekų, lyginant su tradicinėmis statybvietėmis. Modulinių namų statytojai turi didelius statybai reikalingų medžiagų kiekius ir kiekvieno mobilaus namelio statybos proceso metu pasitelkia jau turimus išteklius. Tokiu būdu užtikrinamas statybų energinis efektyvumas ir mažesnis poveikis aplinkai, nes reikšmingai sumažinamas medžiagų, patenkančių į aplinką, kiekis.

Svarbu pabrėžti, kad prie didesnio tvarumo prisideda ir mobilių namelių statybos vieta. Jie statomi vidaus patalpose ir kontroliuojamoje aplinkoje, todėl nebelieka poreikio žaliavas reguliariai transportuoti į statybvietę, o atliekas – į sąvartynus. Be to, modulinių namelių gamintojai užtikrina ir racionalų surinktų mobilių namelių transportavimą, dar labiau sumažindami neigiamą poveikį mus supančiai aplinkai.

Nereikia pamiršti ir to, kad mobilių namelių statybos atitinka nustatytus griežtus standartus, todėl jie pasižymi gerokai mažesnėmis energijos sąnaudomis nei tradiciniu būdu pastatyti namai. Mobilūs moduliniai nameliai yra labai sandarūs ir atitinka aukščiausią A++ energinio efektyvumo klasę, o tai reiškia mažesnes namo šildymo ir vėsinimo išlaidas vartotojams.

Prie didesnio tvarumo prisideda ir daug mažesnis anglies dioksido pėdsakas, galimybė naudoti saulės ir lietaus vandenį, gyvenimas mažesnio ploto patalpose, ekologiškų medžiagų naudojimas, reikšmingai sumažinamas žemės kasybos darbų poreikis ir trumpas statybos bei įrengimo procesas. Taigi, jei planuojate nuosavo namo statybas ir norite tvaraus sprendimo – galbūt verta pagalvoti apie mobilaus namelio įsigijimą?

Pabaigai

Visi šie mobilių modulinių namų privalumai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios šiandien tiek daug žmonių renkasi šį tvarų, ekonomišką ir praktišką statybų būdą. Sparčiai augant nekilnojamojo turto rinkos kainoms, galima prognozuoti, kad ir ateityje vis daugiau gyventojų nuspręs investuoti į modulinius namelius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų