Pensijų kaupimo subtilybės paprastam žmogui per klaidžios

Į redakciją kreipėsi moteris, kaupusi pensiją iš pradžių viename banke DNB (dabar „Luminor“), vėliau kitame – „Swedbank“. Nutarusi nutraukti kaupimo sutartį ir gavusi išmoką, nusivylė.

Bankų ataskaitos moteriai pasirodė neaiškios. Pirmojo banko, kuriame kaupė pensiją, paskutinėje ataskaitoje, išduotoje 2014-aisiais, nurodyta sukaupta pensijų fondo vienetų suma yra didesnė nei kito banko, kuriame pensiją kaupė vėliau. Moteris stebėjosi, kaip taip gali būti. Mano, esanti apgauta. Tikėjosi, kad išmoka bus didesnė.

Tiesa, per šį laikotarpį pasikeitė ir pinigai – nuo litų perėjome prie eurų, tačiau moteriai vis tiek neaišku, kaip buvo apskaičiuota jos sukaupta pensija.

Pasidomėjome, kas yra pensijų fondo vienetai, kaip jie kaupiasi, nuo ko priklauso jų vertė, ar pereinant iš vieno banko į kitą sukaupta vienetų suma persikelia, ar skaičiuojama iš naujo, ar visi bankai turi vieningą pensijų fondo vienetų skaičiavimo sistemą.

UAB „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė paaiškino, kad pensijų fondo vienetas – tai pensijų fondo turto dalis. „Asmuo, investuodamas lėšas į pensijų fondą, už jas įsigyja pensijų fondo vienetų ir taip įgyja dalį fondo turto. Fondo vienetų vertė, kaip ir visų kitų investicijų, bėgant laikui auga arba krenta. Tai priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, ekonomikos, rinkos sąlygų ir kitų“, – sakė vadovė. Ji atkreipė dėmesį, kad esmė yra ne fondo vienetų kiekis, o jų vertė ir vertės prieaugis. Viename fonde vienas vienetas gali būti vertas 1 euro, kitame – 10 eurų.

„Jeigu jūs turite mažiau pensijų fondo vienetų už jūsų draugę, tai nereiškia, kad jūs esate mažiau sukaupusi pensijai. Jūs su drauge galite turėti skirtingą vienetų skaičių, bet būti sukaupusios tokią pačią sumą pinigų“, – aiškino pašnekovė.

Norint atsiimti pinigus iš fondo, sukaupti vienetai yra konvertuojami pagal tuo metu galiojančią fondo vienetų kainą į eurus. Pavyzdžiui: yra sukaupta 2 000 fondo vnt., o tos dienos vieneto kaina yra 1,50 euro. Konvertavus vienetus į pinigus, išmokama 3 000 eurų.

L.Načajienė sakė, kad fondo vienetai kaupiami įsigijimo būdu. Kiekvieną mėnesį mokant įmoką į pensijų fondą, įsigyjama pensijų fondo vienetų pagal tą dieną galiojančią fondo vieneto kainą. Tai reiškia, kad kartais už tą pačią sumą galima gauti daugiau vienetų, kartais – mažiau. Tai priklauso nuo konkretaus fondo vieneto vertės rinkoje įsigijimo dieną.

Lietuvoje visos pensijų kaupimo bendrovės vadovaujasi Lietuvos banko patvirtinta Grynųjų aktyvų vertės skaičiavimo metodika.

Sistema vieninga tuo atžvilgiu, kad visose pensijų kaupimo bendrovėse investuojantys asmenys įgyja pensijų fondų vienetų. Tačiau skirtinguose fonduose, pensijų fondo vieneto vertės yra skirtingos. „Taip yra todėl, kad fondai yra įkurti skirtingu metu, jie turi savo atskiras strategijas, juose kaupia skirtingas žmonių kiekis ir taip toliau“, – pakomentavo vadovė.

Pereinant iš vienos pensijų kaupimo bendrovės į kitą, sukaupti pensijų fondo vienetai konvertuojami į eurus, už kuriuos kitoje bendrovėje yra įsigyjami pasirinkto fondo vienetai. „Šios konversijos metu turto vertė ir sukauptų pinigų suma eurais išlieka ta pati, tačiau fondo vienetų kiekis skirsis“, – teigė pašnekovė. „Dėl to ir jūsų minimu atveju perkėlus kaupiamą pensiją iš vieno fondo į kitą, galėjo pasikeisti fondo vienetų kiekis. Jis savaime nedaug ką pasako apie turto vertę. Esmė yra sukaupta investicijų suma eurais.“

AB „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius taip pat informavo, kad pensijų fondo vienetas yra turto vertės sąlyginis matas ir pateikė skaičiavimo pavyzdžių.

„Pavyzdžiui, įmokama 15 Eur įmoka, o fondo vieneto vertė yra 1 Eur, tokiu atveju į pensijų sąskaitą įrašomi 15 fondo vienetų. Kitą sykį, pavyzdžiui, įmokama 20 Eur, o fondo vieneto kaina – 2 Eur, gaunama 10 vienetų, kurie pridedami prie jau asmeninėje pensijų sąskaitoje esančiųjų. Tada sąskaitoje yra iš viso 25 vienetai ir t. t.“, – aiškino atstovas.

Šių vienetų vertė, pasak S. Abraškevičiaus, priklauso nuo finansų rinkų, nes fondų turtas investuojamas ir suskaičiuojama jo bendra vertė. „Pavyzdžiui, visa fondo vertė yra 1 mln. Eur, tada žiūrima, kiek vienetų yra išleista fonde (pavyzdžiui, 100 000 vnt.), ir padalijama iš to skaičiaus, kad sužinotume vieneto vertę. Šiuo atveju vieno vieneto vertė siektų 10 Eur“, – sakė jis.

Pateikė ir skaičiavimo pavyzdį, pereinant į kitą banką. „Pavyzdžiui, 25 turimi vienetai dauginami iš 2,5 Eur kainos, tokiu atveju būtų pervesta 62,5 Eur. Kita bendrovė gauna 62,5 Eur, bet kitame fonde vieneto vertė gali būti 1,5 Eur, tad sukaupta suma nesikeičia dėl perėjimo, o naujojoje sąskaitoje įrašomi 41,667 vieneto (nes 62,5 Eur dalijami iš kainos 1,5 Eur).“

S.Abraškevičius atkreipė dėmesį, kad vienetai buvo perskaičiuoti po 2019 metų pensijų reformos, kai visi tradiciniai pensijų fondai buvo pakeisti į gyvenimo ciklo fondus. Klientams apie tai buvo siųsti asmeniniai pranešimai su paaiškinimais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų