Pastaruoju metu Ukmergės rajono policijos komisariate gaunama pranešimų, kad žmonėms skambina asmenys, prisistatantys bankų darbuotojais.

Ne vienas ukmergiškis pasakojo, kad skambinusysis kalbėjo rusiškai, prisistatydavo „Swedbank“ darbuotoju, aiškydavo neva per asmens sąskaitą „plaunami“ pinigai.

„Kibernetiniai nusikaltėliai nuolat ieško būdų, kaip užsidirbti pinigų jūsų sąskaita. Asmenys ir organizacijos dažnai kenčia nuo sukčiavimo, susijusio su įvairiomis socialinės inžinerijos technikomis, kai reikalinga informacija išgaunama ne įsilaužiant į sistemą, o tiesiogiai iš asmens“, – primena Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė.

Pasak jos, apžvelgiant sukčiavimo atvejus pastebima, kaip lengvai kibernetiniai užpuolikai manipuliuoja žmonių psichologija ir suvokimu.

Štai keletas patarimų, kurie padės apsisaugoti.

  • Reguliariai tikrinkite savo paskyras internete.
  • Reguliariai tikrinkite savo banko sąskaitą ir praneškite savo bankui apie bet kokius galimai atliktus įtartinus veiksmus.
  • Atlikite mokėjimus internetu tik saugiose svetainėse (patikrinkite, ar adreso juostoje yra spynelės ženklas ir „https“) ir naudodamiesi tik saugiu ryšiu (rinkitės mobilųjį tinklą vietoje viešųjų belaidžių tinklų).
  • Jūsų bankas niekuomet telefonu ar el. paštu neprašys konfidencialios informacijos, pvz., jūsų interneto paskyros prisijungimo duomenų.
  • Jei pasiūlymas skamba pernelyg gerai, kad būtų tiesa, tai beveik visada yra sukčiavimas.
  • Saugokite savo asmeninę informaciją.
  • Būkite labai atsargūs, bendrindami asmeninę informaciją socialinių tinklų svetainėse. Sukčiai gali naudoti jūsų informaciją ir nuotraukas, kad suklastotų tapatybę arba apgautų jus.
  • Jei manote, kad perdavėte savo sąskaitos duomenis nusikaltėliui, nedelsdami susisiekite su savo banku.
  • Visada praneškite policijai apie bet kokį įtariamą sukčiavimą, net jei netapote jo auka.

Sąmoningumas yra jūsų geriausia gynyba!

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų