Darbo, susijusio su kompiuteriais, įtaka šiandieninėje ekonomikoje

Jei šiandien paklaustumėte jaunuolių, kokį darbą jie norėtų dirbti, baigę mokyklą, turbūt ne vienas jums atsakytų, kad dirbtų bet kokį darbą, susijusį su kompiuteriais. Kompiuterių revoliucija praeitame amžiuje iš esmės lėmė didėjantį darbo užmokesčio skirtumą tarp aukštąjį ir žemesnį išsilavinimą turinčių darbuotojų.

Spartus kompiuterinių technologijų plitimas lėmė didelį papildomos kvalifikuotų darbuotojų, turinčių kompiuterinį raštingumą, paklausos augimą. Taigi, šiandien jau drąsiai galime teigti, kad kompiuteriai savo ruožtu akivaizdžiai pakeitė dabartinę darbo rinką. Nenuostabu, kad vis auganti kvalifikuotų darbuotojų paklausa tuo pačiu padidino aukštąjį išsilavinimą turinčių asmenų atlyginimų pranašumą, lyginant su žemesnį išsilavinimą turinčiais ar anksčiau profesiją įgijusiais darbuotojais.

Bene visos transporto priemonės, gamyba ir gavyba, tyrimai ir statistika, archyvai ir aptarnavimo bei paslaugų sritys - visa yra valdoma kompiuteriais. Šiandien rašome laiškus, naudojamės socialiniais tinklais, žiūrime filmus, klausomės muzikos, užsisakome maistą, perkame, tarkime, batus ar buitinę techniką ir keliaujame… pasitelkdami kompiuterius.

Daugelis net neįsivaizduoja savo gyvenimo be jų. Visa mūsų medicininė istorija, mokslo ir darbo pasiekimai, buitinės paslaugos, teisiniai archyvai ir knygos yra saugojamos kompiuteriuose. Taigi, jie padeda mums bene visose kasdieninio ir profesinio gyvenimo sferose.

Kompiuterių valdymą išmanantys specialistai yra kaskart vis labiau paklausūs ir geriau apmokami. Įmonių investicijos į kompiuterius savo ruožtu perorganizavo darbą, pakeitė pačio darbo pobūdį ir pagerino naujų paslaugų bei produktų pristatymą rinkai.  Regioninis kompiuterių centras nuolat teikia aktualią Latvijos informaciją visiems susidomėjusiems. Čia taip pat rasite kursų, mokyklų ar seminarų, skirtų informatikams ir kompiuterių entuziastams, sąrašą.

Remiantis Latvijos statistiniais duomenimis, lyginant su 2018-aisiais metais, 2019-ųjų metų duomenys rodo, kad valandinės darbo jėgos sąnaudos ženkliai padidėjo bene visose šalies ekonominėse veiklose. Sparčiausiai augo profesinės, techninės ir mokslinės veiklos, statybos, administracinių ir pagalbinių paslaugų bei žmonių sveikatos priežiūros ir socialinių darbuotojų užmokesčiai. 

Norisi pažymėti, kad valandines darbo sąnaudas įtakoja ne tik darbo užmokestis, bet ir atidirbtų valandų bei pačių darbuotojų skaičiaus svyravimai. Ryškiausią augimą lėmė įvairios darbdavių savanoriškos socialinio draudimo įmokos, sumažėjęs darbo valandų skaičius ir nuolatinio darbo užmokesčio didėjimas. Didžiausios darbo jėgos sąnaudos yra pastebimos finansų, draudimo, viešojo administravimo ir gynybos bei informacijos ir ryšių veiklos srityse.

Kvalifikuotų darbuotojų paklausos augimą taip pat lėmė spartūs pokyčiai ir darbuotojų įgūdžių tobulinimo tempas pačiose pramonės šakose. Ekspertai tikisi, kad kai kurios darbo, susijusio su kompiuteriais, kategorijos plėsis ir ateityje. Štai, pavyzdžiui, duomenų analitikai bus itin paklausūs, nes jie yra reikalingi visose pramonės šakose. Be to, architektų ir inžinierių darbo vietų pasiūla ir toliau stabiliai didės.

Ataskaitose yra teigiama, kad daugiausia darbo vietų priklausys matematikos, inžinerijos, kompiuterių ir architektūros sritims. Vis daugiau reikės inžinierių, išmanančių robotiką, nanotechnologijas ir biochemines medžiagas. Ateityje taip pat augs kompiuterių programuotojų, informacijos duomenų saugumo analitikų ir programinės įrangos kūrėjų darbo vietų pasiūla.

Akivaizdu, kad nuolat vykstantys pokyčiai įvairiose pramonės šakose ir technologijų pažanga lems didesnį pardavėjų, orientuotų į konkretų produktą, skaičių. Tokie pardavėjai galės glaudžiai bendradarbiauti su įvairaus spektro klientais.

Geri komercinių ir pramoninių produktų dizaineriai taipogi niekur nedings. Anaiptol, kūrybiškumas išliks vienas iš svarbiausių įgūdžių ir ateityje. Mat, nors daugelis monotoniškų ir paprastų užduočių gali būti automatizuoti, visgi kūrybinius darbus atliks tai sugebantys specialistai.

Dar viena sritis, kurioje įmonės vis daugiau investuoja į naujas technologijas, yra reguliavimas ir vyriausybiniai santykiai. To pasekoje, teisinių santykių ekspertai bus vis dažniau įdarbinami. Tarkime, automobilių pramonė imasi gaminti savaeiges transporto priemones, kurios nereikalauja vairuotojų. Čia teisinių santykių žinovai pritaiko atitinkamus įstatymus ir bendradarbiauja su vyriausybės reguliavimo institucijomis, idant vėliau įmonėms pasiūlytų patį tinkamiausią būdą, skirtą naujausių technologijų įdiegimui.

Be to, bene visose pramonės šakose reikės tokių vadovų, kurie sugebėtų sėkmingai vadovauti įmonėms ir padėti joms prisitaikyti prie bet kokių permainų. Žmogiškųjų išteklių ir organizacijų plėtros specialistai bus ne tik įdarbinami konkurencingoje rinkoje. Tikimasi, kad jie efektyviai padės perkvalifikuoti esamus darbuotojus ir pasiūlys jiems tinkamiausias alternatyvas tam, kad jie galėtų įgyti naujus įgūdžius.

Apibendrinant, galima drąsiai teigti, kad dėl technologinių, ekonominių ir socialinių pokyčių kai kurios darbo vietos tikriausiai visiškai išnyks. Kita vertus, neabejotinai atsiras nemažai naujų darbo vietų bei specialistų, reikalingų visoms joms užpildyti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų