Kviečia skiepytis sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad skiepijančias įstaigas jau pasiekė koronaviruso omikron atmainos BA.1 potipiui adaptuotos vakcinos, kurios bus skiriamos skiepijimui sustiprinančiosiomis vakcinų dozėmis.

Prioritetas skiepijimui teikiamas 60-ies metų ir vyresniems gyventojams, taip pat sergantiesiems lėtinėmis ligomis.

Kitų amžiaus grupių gyventojai galės registruotis vakcinacijai, jų vakcinacija prasidės spalio pradžioje.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė paaiškino, kad adaptuotų vakcinų sudėtyje yra tiek vakcinos dalis, kuri apsaugo nuo pradinio viruso varianto, tiek dalis, apsauganti nuo atitinkamo potipio. BA.1 potipiui skirta vakcina šiek tiek skiriasi nuo vakcinos, adaptuotos BA.4 ir BA.5 potipiams, tačiau šie viruso variantai yra labai panašūs, todėl esminio skirtumo tarp šių adaptuotų vakcinų nėra. Gamintojo atlikti klinikiniai tyrimai parodė, kad atnaujintų vakcinų apsauga nuo visų omikron atmainos potipių yra pakankamai stipri ir geresnė, nei pradinės vakcinos.

Skiepijančias įstaigas rugsėjį pasiekė omikron atmainos BA.1 potipiui adaptuotos „Comirnaty“ vakcinos, taip pat į Lietuvą pristatytos pirmosios šiam potipiui adaptuotos „Spikevax“ vakcinos.

Iš viso rugsėjį planuojama gauti daugiau nei 100 tūkst. omikron atmainos BA.1 potipiui adaptuotų vakcinų, o spalį gamintojai planuoja pristatyti daugiau nei pusę milijono tiek BA.1, tiek BA.4 ir BA.5 potipiams adaptuotų vakcinų, kurias Europos Komisija patvirtino šios savaitės pradžioje.

Adaptuotos vakcinos bus skiriamos tik skiepijimui sustiprinančiosiomis dozėmis. Skiepytis pirmomis sustiprinančiosiomis vakcinų dozėmis galės visi gyventojai nuo 12-os metų, antromis sustiprinančiosiomis dozėmis – nuo 18-os metų, laikantis skiepijimo intervalų, kurie nurodyti prie pranešimo prisegtose lentelėse.

Pasiskiepyti pagal pirminę schemą galima originaliosiomis vakcinomis „Comirnaty“ ir „Spikevax“, kurios taip pat veiksmingai apsaugo nuo sunkios COVID-19 ligos formos, hospitalizacijos ir mirties.

Užsiregistruoti pirminei vakcinacijai arba skiepijimui sustiprinančiosiomis dozėmis galima internetu koronastop.lt, prisijungus per Elektroninius valdžios vartus ir pasirinkus skiepijimo vietą bei laiką savo gydymo įstaigoje.

Užregistruoti galima ir kitą asmenį, pvz., šeimos narį. Tokiu atveju prisijungus savo vardu reikės įvesti registruojamo paciento asmens kodą. Jeigu gyventojas neturi galimybės registruotis internetu, dėl skiepijimo reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų