Spausdinti šį puslapį

Pataria, ką daryti pasikeitus šildymo būdui

Vienas iš būsto šildymo būdų – krosnies kūrenimas. Vienas iš būsto šildymo būdų – krosnies kūrenimas.

Registrų centras informuoja, kaip tinkamai įregistruoti pasikeitusį buto ar gyvenamojo namo šildymo būdą.

Šis klausimas tapo aktualus, norint gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją ar pasinaudoti galimybe gauti valstybės paramą šilumos siurbliams įsirengti.

Duomenys apie kiekvieno nekilnojamojo daikto šildymo būdą yra kaupiami Registrų centro tvarkomame Nekilnojamojo turto kadastre. Dokumentus, patvirtinančius šildymo būdo pakeitimo faktą, Nekilnojamojo turto kadastrą tvarkančiam Registrų centrui galima pateikti per informacinę sistemą „Infostatyba“, el. paštu, paštu ar atvykus asmeniškai į vieną iš Registrų centro klientų aptarnavimo padalinių.

Keičiantis tik vieno buto, esančio daugiabučiame name, šildymo būdui, kai viso namo šildymo būdas nesikeičia, kartu su atnaujinta buto kadastro duomenų byla turi būti pateiktas ir statybos užbaigimo aktas.

Tuo atveju, kai keičiasi viso daugiabučio namo ir visų jame esančių butų šildymo būdas, turi būti pateikta atnaujinta viso daugiabučio namo kadastro duomenų byla ir statybos užbaigimo aktas. Kiekvienam butui atskirai kadastro duomenų bylos atnaujinamos ir duomenų pakeitimai į Nekilnojamojo turto kadastrą įrašomi namo statybos užbaigimo akto pagrindu.

Jeigu keičiasi šildymo būdas individualiuose gyvenamuosiuose namuose, kartu su atnaujinta kadastro duomenų byla turi būti pateikta statytojo pasirašyta ir „Infostatyboje“ įregistruota deklaracija apie statybos užbaigimą. Šildymo būdo keitimas traktuojamas kaip paprastasis pastato remontas.

Šildymo sistemos skirstomos į centrinio šildymo sistemą ir vietinę šildymo sistemą. Centrinio šildymo sistema dar skirstoma į bendrą centrinio šildymo sistemą, kai pastato centrinio šildymo sistema yra miesto, rajono ar grupės pastatų centrinio šildymo sistemos sudėtinė dalis, ir individualią centrinio šildymo sistemą, kai pastate įrengta jame esančių patalpų centrinio šildymo sistema, neturinti ryšio su kitų pastatų centrinio šildymo sistemomis (pvz., nuo bendro centrinio šildymo sistemų atsijungę individualūs gyvenamieji namai).

Vietinė šildymo sistema yra tokia, kurios šilumos šaltinis, šildymo prietaisas, vamzdynai sujungti į vieną įrenginį, kuriame šiluma gaunama, transportuojama ir perduodama patalpai. Tokios sistemos pavyzdžiai yra krosnis, židinius, dujų-oro šildymo ar kitus įrenginius turintys būstai.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje daugiausia nekilnojamojo turto objektų šildomi centrinio šildymo iš centralizuotų sistemų būdu, vietine šildymo sistema, taip pat krosnimi. Per pastaruosius keletą metų ženkliai padaugėjo prisijungusių prie bendrosios centrinio šildymo sistemos, individualios šildymo sistemos, taip pat vietinės šildymo sistemos objektų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)