Kuo skiriasi verslo ir išradimo patentai?

Pramonė, technologijos, išradimai, inovacijos – dalykai, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinis pasaulis, kuriame kasdien dienos šviesą išvysta nauji technologiniai sprendimai, kurie dažniausiai sukuriami ilgą laiką ieškant, eksperimentuojant, į procesą įdedant daug pastangų ir lėšų. Jeigu išradimas vertingas, jo naudojimas perspektyvus ir galimai teiks pelną, jį rekomenduojama apsaugoti.

Kas yra išradimo patentas?

Nauji, originalūs išradimai saugomi patentais. Patentu vadinama išradėjui suteikiama išskirtinė teisė į jo kūrinį. Ši teisė leidžia išradimu naudotis nevaržomai ir nesibaiminant, kad jis bus nukopijuotas. Naudodamasis išskirtine teise, išradėjas gali leisti ar drausti kitiems asmenims naudoti išradimą, iš to gaunant finansinės naudos. Šią teisę suteikia valstybė, kuri mainais už išradimo detalių atskleidimą, garantuoja, kad išradimas tam tikrą laiką bus saugomas nuo nesąžiningo naudojimo. Tokiu būdu skatinamas informacijos apie išradimus atskleidimas visuomenei, taip skatinant jos pažangą.

Verslo ar išradimo patentas?

Šnekamojoje kalboje patentu dažnai vadinamas verslo liudijimas, reiškiantis dokumentą, kuris suteikia teisę vykdyti atitinkamą veiklą, pavyzdžiui, užsiimti prekyba, teikti apgyvendinimo paslaugas, platinti periodinę spaudą ir pan. Išsamus tokių veiklų sąrašas numatytas Veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių klasifikatoriuje. Ši veikla dažnai nėra susijusi su naujais išradimais, todėl tos pačios sąvokos vartojimas skirtinguose kontekstuose gali lemti nesusipratimus. Toliau kalbėsime tik apie išradimų patentus.

Išradimo patentavimas  

Išradimo apsaugos nuostatas Lietuvoje reguliuoja Patentų įstatymas. Jame įtvirtinta, kad išradimas gali būti saugomas, jeigu jis atitinka tris reikalavimus: naujumo, išradimo lygio ir pramoninio pritaikomumo. Naujumo reikalavimas reiškia, kad išradimas turi būti nežinomas visuomenei. Išradimo lygis garantuoja, kad tam tikras technologinis sprendimas nėra akivaizdus atitinkamos srities ekspertui. Pramoninis pritaikomumas leidžia daryti prielaidą, kad išradimas gali būti pritaikytas tam tikroje pramonės srityje. Deja, Lietuvoje šie reikalavimai nėra tikrinami. Todėl išradėjas, kreipdamasis dėl kūrinio įregistravimo turi būti tikras, kad objektas atitinka visus nustatytus reikalavimus.

Teisė į išradimą atsiranda nuo jo sukūrimo momento, tačiau jos įgyvendinimui būtina formali išradimo patentavimo procedūra, kurią vykdo Valstybinis patentų biuras. Pirmiausia jam pateikiama patento paraiška, kuri turi atitikti visus nustatytus reikalavimus. Priėmus paraišką, atliekama jos ekspertizė, kurios metu tikrinama ar pateikti visi reikalingi dokumentai ir duomenys, ar išradimas patentabilus. Galiausiai, atlikus visas paskelbimo procedūras, išduodamas patentas.

Atkreipiame dėmesį, kad išradimu nėra laikomi atradimai, mokslo teorijos, gaminių išoriniai vaizdai, įvairūs planai ir taisyklės, žmogaus kūnas ar jo dalys, kiti objektai, kurių sąrašas nustatytas Patentų įstatyme. Taip pat svarbu paminėti, kad išradimu gali būti laikomas ne tik naujas techninis sprendimas, bet ir ankstesnio patobulinimas.

Patentavimas užsienyje

Išradimų apsauga yra teritorinė. Tai reiškia, kad išradimas yra saugomas tik toje valstybėje, kurioje jis yra registruojamas. Taigi, išradimų patentavimas Lietuvoje negarantuoja jų apsaugos užsienio šalyse. Šiuo atveju aktualios regioninio ir tarptautinio registravimo procedūros. Paraiška dėl regioninio išradimo registravimo paduodama priklausomai nuo šalių, kuriose norima jį registruoti. Tai gali būti Europos patentų tarnyba, Eurazijos patentų tarnyba ir kt. Tarptautinė paraiška paduodama Pasaulinei intelektinės nuosavybės organizacijai (PINO). Gavus išvadą dėl išradimo patentabilumo, procedūros toliau atliekamos pasirinktose teritorijose.

Patentavimo kaina

Priklausomai nuo to, kur norima apsaugoti išradimą – nacionaliniu, regioniniu ar tarptautiniu lygiu, gali kisti ir patento kaina. Šioji priklauso nuo daugybės skirtingų faktorių, tokių kaip išradimo apimtis, jo apibrėžtis, šalis, kurioje norima saugoti išradimą, netikslumai, klaidos paraiškoje ir pan. Apytikslę patentavimo kainą, susipažinęs su konkrečiu atveju, gali pasakyti kvalifikuotas patentinis patikėtinis, kurio konsultacijos taip pat gali užtikrinti ir tai, kad ši kaina neišaugtų nepagrįstai.

Išradimo patentavimo procedūra kartais užtrunka ir reikalauja papildomų investicijų, tačiau tik ji suteikia išradėjui išimtinę teisę į išradimą, kuri garantuoja savininkui galimybę parduoti, įkeisti, licencijuoti ar kitaip naudoti išradimą. Taip pat apsaugo nuo nesąžiningų konkurentų veiksmų, kurie gali išradimą nukopijuoti ir iš jo pelnytis. Patentu yra apsaugomos į išradimo sukūrimą investuotos lėšos, didinamas konkurencingumas, kuris taipogi gali užtikrinti didesnes pajamas ateityje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų