Spausdinti šį puslapį

Kada privaloma gauti energinio naudingumo sertifikatą?

Šis klausimas labai domina daugelį žmonių, kurie susiduria su statinio renovacijomis ar statybomis. Vieni supranta, jog energinio naudingumo sertifikatas ne tik būtinybė, bet ir nauda – atskleidžia, ar statinys pakankamai energiškai efektyvus, koks bus statinio finansinis išlaikymas, kokia kokybė ir kiek komforto suteiks buvimas jo viduje. Kiti vis dar linkę galvoti, kad energinio naudingumo sertifikatas tėra formalumas, apsunkinantis ir prailginantis visas statybų ar remonto užbaigimo procedūras. Tačiau visi linkę ieškoti daugiau informacijos apie energinio naudingumo sertifikatą. Iš tiesų, reikėtų žinoti, kad statinių energinio naudingumo sertifikavimas – vienas iš Europos Sąjungos energijos suvartojimo mažinimo politikos tikslų, kurį turi stengtis įgyvendinti visos valstybės.

Energetiškai naudingas statinys – koks jis?

Išgirdus sąvoką „energiškai naudingas statinys“ ne visada aišku, koks jis. Todėl dažnam žmogui aktualu ir įdomu sužinoti daugiau infomacijos. Pirmiausia, reikėtų pasakyti, kad kaip reglamentuoja įstatymas, pastato energinis naudingumas nustatomas apskaičiuojant arba išmatuojant energijos kiekį, reikalingą patenkinti su įprastu pastato naudojimu siejamą energijos poreikį, įskaitant pastato šildymui, vėsinimui, vėdinimui, karštam vandeniui ir pastato apšvietimui sunaudojamą energiją.

Jeigu norite turėti energetiškai efektyvų statinį, reikėtų įvertinti, ar jis atitinka pagrindinius mažai energijos suvartojančių pastatų principus: 1) Ar kompaktiška pastato forma?; 2) Ar tinkamai apšildyti ir sandarūs atitvarai?; 3) Ar pakankamai sumažintas šiluminių tiltelių skaičius ir dydis?; 4) Ar tiesiogiai naudojama saulės energija?; 5) Ar įrengta vėdinimo su šilumogrąža sistema?; 6) Ar lengvai reguliuojama šildymo sistema?; 7) Ar aktyviai naudojama saulės ir vėjo energija?; 8) Ar taupiai buityje naudojama elektros energija? (A ir aukštesnės klasės buitinė įranga, energiją efektyviai naudojančios lempos, maksimalus natūralaus apšvietimo naudojimas ir kt.); 9) Ar naudojamasi laikinu langų apšiltinimu naktį (langinėmis, žaliuzėmis, storomis užuolaidomis)? Laikantis visų šių energinio naudingumo reikalavimų ir rekomendacijų, pastatuose galima sutaupyti iki trečdalio patalpų šildymui reikalingos energijos.

Energinio naudingumo sertifikatas – privalomas tik tam tikrais atvejais

Ir vis dėlto, nepaisant visų išvardytų energinio naudingumo sertifikato privalumų, žmones domina, kada sertifikatą turėti yra privaloma, o kada tik rekomenduojama. Norint sužinoti atsakymą, gauti daugiau informacijos, tikslinga pasitelkti naujausią Statybos įstatymo redakciją, kurioje numatyta, kad pastatų energinio naudingumo sertifikavimas privalomas keturiais atvejais. Taigi pastato energinio naudingumo sertifikatas reikalingas...

... jei užbaigėte naujo pastato statybą. Sertifikavimo procedūros atliekamos prieš surašant statybos užbaigimo aktą arba prieš teikiant deklaraciją apie statybos užbaigimą.

... jei užbaigėte pastato rekonstravimą, atnaujinimą (modernizavimą) ar kapitalinį remontą. Ši sąlyga aktuali tuomet, jei atkuriamos ar pagerinamos pastato atitvarų ir (ar) inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės ir visų darbų kaina sudaro daugiau kaip 25 procentus pastato vertės, neįskaitant žemės sklypo, ant kurio stovi pastatas, vertės. Sertifikavimo procedūros atliekamos prieš surašant statybos užbaigimo aktą arba prieš teikiant deklaraciją apie statybos užbaigimą.

... jei parduodate ar išnuomojate pastatus ir (ar) jų dalis. Tokiais atvejais galimam naujam nuomininkui arba pirkėjui privalu pateikti susipažinti, o pirkėjui arba naujam nuomininkui perduoti galiojantį pastato energinio naudingumo sertifikatą. Pagal Vyriausybės reikalavimus, jeigu yra  parduodamas ar išnuomojamas pastatas, tai jo skelbime privalu nurodyti pastato energinio naudingumo sertifikate esantį energinio naudingumo rodiklį. Pastato dalies energinio naudingumo sertifikatas gali būti išduodamas vadovaujantis viso pastato su bendra šildymo sistema energinio naudingumo sertifikatu, o buto energinio naudingumo sertifikatas – tokio paties buto tame pačiame daugiabučiame pastate energinio naudingumo sertifikatu arba tipiniu Vyriausybės įgaliotos institucijos parengtu ir paskelbtu energinio naudingumo sertifikatu, priskiriant žemiausią energinio naudingumo klasę.

... jeigu statints yra didesnis negu 250 kvadratinių metrų naudingojo vidaus patalpų ploto. Į tokių statinių kategoriją įeina viešbučių, administracinės, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto, kultūros, mokslo, sporto, gydymo ir poilsio paskirties pastatai. Šiuose pastatuose gerai matomoje vietoje turi būti iškabintas ne senesnis kaip 10 metų pastato energinio naudingumo sertifikatas arba jo kopija. Šio punkto nuostatos taikomos ir pastatams, kurių didesnę kaip 250 kvadratinių metrų naudingojo vidaus patalpų ploto dalį sudaro viešbučių, administracinės, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto, kultūros, mokslo, sporto, gydymo ir poilsio paskirties patalpos.

Tad trumpai atsakant į klausimą, kada privaloma gauti energinio naudingumo sertifikatą, galima pasakyti, jog beveik visais atvejais – statant naują statinį; renovuojant, rekonstruojant ar remontuojant statinį; parduodant ar išnuomojant statinį (ar jo dalį) bei turint didesnį nei 250 kvadratinių metrų ploto įvairios paskirties statinį. Bet kuriuo atveju, atlikus statinio energinio naudingumo sertifikavimą, sužinosite ne tik statinio energinio naudingumo klasę, bet prireikus gausite patarimų, kaip tą klasę pakelti, kaip pagerinti statinio energinį naudingumą ir tokiu būdu pakelti paties statinio vertę. Norintys gauti dar daugiau informacijos apie statinių sertifikavimą, visada gali kreiptis į šios srities ekspertus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)