Daugėja besituokiančiųjų užsienyje, mažėja – bažnyčioje

Asociatyvi nuotr. Amžinos meilės priesaiką norinčiųjų ištarti bažnyčioje smarkiai mažėja. Asociatyvi nuotr. Amžinos meilės priesaiką norinčiųjų ištarti bažnyčioje smarkiai mažėja.

Praėjusiais metais Ukmergėje įregistruotos 175 santuokos, iš jų – 52 įtrauktos į apskaitą.

Trečdalis besituokiančių moterų ir kiek mažesnis skaičius vyrų tuokėsi ne pirmą kartą. Vienai moteriai pernykštės vestuvės buvo ketvirtos.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyrius skelbia, kad santuokų pernai užregistruota keliolika daugiau nei 2020 ir 2021 metais, kurie buvo pandeminiai. Tačiau šis skaičius mažesnis nei 2018 metais, kai registruota 221 santuoka, ir 2019 metais, kai registruota 212 santuokų.

Statistika byloja, kad daugėja besituokiančiųjų užsienyje ir smarkiai mažėja besituokiančiųjų bažnyčioje.

Štai koks pokytis įvyko per pastaruosius penkerius metus: 2017 metais Civilinės metrikacijos skyriuje susituokė 128 poros, užsienyje – 13, bažnyčioje – 69. Pernai civilinėje metrikacijoje – 123, užsienyje – 24, bažnyčioje – 28.

Pernai mūsų kraštiečiai tuokėsi Jungtinėje Karalystėje (6), Rusijoje (5), Ukrainoje (4), taip pat – Airijoje, Ispanijoje, Italijoje, JAV, Mauricijuje, Nyderlanduose ir Vokietijoje.

Bažnyčioje susituokė 28 poros. Taujėnų bažnyčią šioms iškilmėms pasirinko 9 poros, Vidiškių – 6, Pabaisko – 3, Veprių – 3. Amžinos meilės priesaiką davė ir Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo, Pašilės, Ukmergės Švč. Trejybės, Siesikų bažnyčiose.

Patraukliausi mėnesiai santuokoms buvo: liepa (38 vestuvės), rugpjūtis (35), birželis (19) ir rugsėjis (18), o sausio mėnesį santuokų neužregistruota.

Iš skyriuje susituokusių 123-ijų porų 24-erios vestuvės vyko jaunavedžių pasirinktose vietose.  Taujėnų dvarą santuokai rinkosi 13 porų, Krikštėnų dvarą – 4. Santuokos registruotos ir Siesikų pilyje, kaimo turizmo sodybose „Ilgajis“ ir „Kaštonas“, privačioje valdoje.

Šeštadieniais įregistruotos 84 santuokos, penktadieniais – 27, likusios ketvirtadieniais, trečiadieniais, antradieniais.

Jauniausias pernykštis jaunikis buvo 21-ų metų, vyriausias – 70-ies, jauniausia nuotaka – 19-metė, vyriausia – 70-ies metų.

Amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių: jaunesnės nuotakos už jaunikius nuo 5 iki 10 m. (38), nuo 11 iki 15 m. (3), nuo 16 iki 20 m. (3).

5 nuotakos buvo vyresnės už jaunikius nuo 5 iki 10 m., 2 – daugiau kaip 11 m.

Pernai susituokė 3 našlės ir 3 našliai. Ne pirmą kartą tuokėsi 59 moterys, iš jų 5 – trečią kartą, o 1 – ketvirtą kartą. Ne pirma santuoka buvo ir pusšimčiui vyrų, iš jų 4 aukso žiedus išrinktosioms ant piršto movė trečią kartą.

Keičiasi ištekėjusios moters pavardės pasirinkimo tradicijos.

Pavardės formą, nenurodančią šeiminės padėties, pasirinko 43 nuotakos. Dvigubas pavardes – prie savo turimos sutuoktinio pavardę prijungė 13 moterų. Mergautines pavardes pasiliko 9 moterys, o 2 pasiliko ikisantuokines pavardes.

Kitų tautybių vyrų pavardes ėmė 16, o tradicines su lietuviška galūne – 92 moterys.

Ukmergiškės tuokėsi su Jungtinės Karalystės, Airijos, Ukrainos, Ispanijos, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų, Rumunijos, Rusijos ir Vokietijos piliečiais.

Vyrų pasirinkimo kryptys kuklesnės – registravo santuokas su Rusijos, Ukrainos ir Švedijos pilietėmis.

Ketinantiems registruoti santuoką užsienio valstybėje pernai išduotos 23 Teisingumo ministerijos pažymos, patvirtinančios kliūčių sudaryti santuoką nebuvimą.

Praėjusiais metais Ukmergėje sudaryti 93 santuokos nutraukimo įrašai: 85 santuokos nutrauktos remiantis teismo sprendimu, 8, registruotos Rusijoje, Ukrainoje, Danijoje ir Norvegijoje, įtrauktos į apskaitą.

2021 metais buvo 97, 2020 metais – 85 santuokos nutraukimo įrašai.

Bene liūdniausi metai pagal santuokų ir ištuokų skaičių buvo prieš dešimtmetį: 2012 metais susituokė 183, o išsiskyrė 147 poros.

Pernai po santuokos nutraukimo 16 moterų susigrąžino iki santuokos turėtas pavardes. Tėvų skyrybas pernai išgyveno 68 pilnametystės dar nesulaukę ukmergiškių vaikai.

Jauniausiai išsituokusiai porai buvo 22-eji. Santuokoje ji išgyveno vos daugiau nei metus. Vyriausiai išsituokusiai porai buvo per 70 metų. Oficiali jų santuoka truko daugiau kaip 45-erius metus.

Santuokoje pragyveno 1–2 m. 10 porų, 3–5 m. – 11, 6–10 m. – 24, 11–15 m. – 15, 16–25 m. – 12, 26–35 m. – 15 porų.

Penkios poros skirtingais keliais pasuko kartu pragyvenę daugiau nei 36-erius metus.

Net po keliolika ištuokų įregistruota liepos ir gruodžio mėnesiais, po 9 – sausio, vasario ir gegužės mėnesiais, o mažiausiai – spalio mėnesį.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų