Spausdinti šį puslapį

Saulės elektrinės finansinė pusė

Saulės energetika dažnai vadinama ateities technologija, nes padeda spręsti aplinkos apsaugos ir taršos problemas. Tvarumas šiandien aktualus mums visiems, tačiau ne mažiau svarbos turi ir finansinė saulės elektrinės pusė. O štai čia iškyla daugybė klausimų ir dažnai stinga apibrėžtumo: kiek tokia elektrinė kainuos, kada ji atsipirks, ar apsimoka ją įsirengti? Į visus šiuos klausimus atsakysime šiame straipsnyje.

Saulės elektrinės kaina

Besidomintys saulės elektrinės įrengimu gyventojai dažnai piktinasi: kodėl tiekėjai nepateikia tikslių kainų? Iš tikrųjų tai nėra jokia paslaptis ar reklaminis triukas. Tiesiog saulės elektrinės nėra vienas produktas: jos susideda iš tam tikrų elementų ir jų derinys kiekvienu atveju yra skirtingas. Tai ir lemia galutinę kainą, tad specialistai ruošdami klientui sąmatą turi įvertinti stogo tipą, nuolydį, kryptį, dangą ir kitus parametrus, kainai daug įtakos turi ir pasirinktas galingumas.

Vis dėlto galima išskirti vidutines kainas. Štai pavyzdžiui 5 kW galios saulės elektrinė kainuos 5-6 tūkst. eurų, o už 7,6 kW reikės mokėti jau apie 8 tūkst. eurų. Tai tikrai nemaža investicija, tačiau ją galima sumažinti, pasinaudojus APVA teikiama parama. Skaičiuojama, kad vidutiniškai paramos suma padengia iki trečdalio saulės elektrinės kainos, tad tikrai verta ja pasinaudoti.

Kiek kainuoja saulės elektrinės išlaikymas?

Daugelis galvoja, kad saulės elektrinėms reikalinga nuolatinė priežiūra ar periodinis techninis aptarnavimas, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Priešingai, priežiūros saulės elektrinės praktiškai nereikalauja, tačiau rekomenduojama kartais nuo jų pašalinti nešvarumus ar kritulius, nors to daryti taip pat nėra būtina.

Nepaisant to, kad apie saulės elektrinę ant stogo galima tiesiog pamiršti, ji gali tarnauti labai ilgai. Rinkitės aukštos kokybės, patikimo gamintojo modulius ir atkreipkite dėmesį į garantijos laikotarpį – kuo jis ilgesnis tuo geriau. Dažnai saulės moduliams suteikiama garantija siekia 15-25 metus.

Ir nors saulės „dirba“ nemokamai, norint naudotis nuosavos elektrinės pagaminta energija vis dėlto teks šiek tiek išleisti. Taip, kalbame apie pagamintos elektros energijos pertekliaus pasaugojimą – ją susigrąžinant už kilovatvalandę šiuo metu reikia mokėti po keletą centų.

Ar saulės elektrinės atsiperka?

Abejoti, ar investicijos į saulės elektrinę atsipirks, neverta. Jos tikrai atsipirks, vienintelis klausimas turėtų būti, kada tai įvyks. Šiuo metu elektros kainos pamažu grįžta į visiems įprastą lygį, tačiau įvairios geopolitinės ir kitos priežastys vėl gali jas „užauginti“. Kuo didesnė elektros kaina rinkoje, tuo greičiau saulės elektrinės atsiperka. Anksčiau vidutiniškai 10 kW saulės elektrinės atsiperkamumo laikotarpis siekė apie 5 metus, o pastaruoju laikotarpiu skaičiuojama, kad tokia elektrinė kainoms išaugus galėjo atsipirkti ir greičiau. Jei jus domina tikslus atsiperkamumo laikotarpis, geriausia kreiptis į specialistus – jie įvertins visus kintamuosius ir prognozes bei atliks skaičiavimus, kurie leis tiksliau įvertinti šį laikotarpį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)