Spausdinti šį puslapį

Kviečia pranešti apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vaistus

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pernai gavo 2 003 pranešimus apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vaistus.

Didžiąją dalį pranešimų – 61 proc. – sudarė pranešimai apie vakcinų nuo COVID-19 ligos sukeltas nepageidaujamas reakcijas. 39 proc. pranešimų buvo apie vaistus ir kitas vakcinas.

Daugiausiai pranešimų pateikė pacientai (930), sveikatos priežiūros specialistai – 679, vaistinių preparatų registruotojai – 390. Tik 4 pranešimus pateikė vaistininkai. 

Buvo gauti 358 pranešimai apie sunkias ir 1 645 apie nesunkias nepageidaujamas reakcijas.

Daugiausia nepageidaujamų reakcijų sukėlė vaistai, priklausantys sistemiškai veikiančių priešinfekcinių bei antinavikinių ir imunomoduliacinių vaistų grupėms.

Didžiąją dalį pernai gautų pranešimų sudarė spontaniniai. Literatūros šaltinių duomenimis paremti 65 gauti pranešimai, 38 – iš vykdomų vaistinių preparatų tyrimų.  

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba atkreipia dėmesį, kad kiekvieno pranešimo duomenų vertinimas yra individualus. 

Įtariamos nepageidaujamos reakcijos priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus, Pasaulio sveikatos organizacijos nustatytus, kriterijus.

Ypač svarbūs įtariamos nepageidaujamos reakcijos patvirtinimui ir įvertinimui yra medicininiai dokumentai, kuriuose būtų nurodyta, kokiomis ligomis asmuo serga, kokius vaistinius preparatus vartoja, kokie medicininiai tyrimai pastaruoju metu buvo jam atlikti bei kita svarbi medicininė informacija.

Primenama, kad gydytojai ir slaugytojai, gavę informacijos apie įtariamą nepageidaujamą reakciją, kiek galima greičiau, bet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo įtariamos nepageidaujamos reakcijos į vaistą atsiradimo ar informacijos apie tai gavimo dienos, turi pateikti pranešimą apie įtariamą nepageidaujamą reakciją.

Šalutinį vaistų poveikį gali registruoti ir patys pacientai.

Daugiau informacijos telefonu 8 800  73 568.

Pateikiant pranešimus apie įtartiną nepageidaujamą reakciją, esant galimybei, svarbu pridėti ir medicininius dokumentus, kurie gali būti reikšmingi, pagrindžiant įtariamos nepageidaujamos reakcijos priežastinį ryšį su vartotu vaistu. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)